Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 1998
Βήμα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Τα χρήματα ήταν λίγα και στην πορεία έγιναν λιγότερα. Το προσωπικό, επιστημονικό και τεχνικό, κι αυτό λίγο. Ομως, όταν ένα έργο που, ενώ γίνεται μ' αυτές συνθήκες, διαθέτει αρκετά δείγματα ενθουσιασμού, τότε είναι πολλαπλά σπουδαίο, έστω κι αν μένει ανολοκλήρωτο.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, από την Κυριακή μέχρι και αύριο, παρουσιάζει το έργο της στην Πολιτιστική Κληρονομιά κατά το 1998. Η παρουσίαση του ετήσιου έργου του ΥΠΠΟ είναι πλέον θεσμός, που ξεκίνησε πέρσι με επιτυχία.

Την Κυριακή είχαν το λόγο οι Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας. Από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων "αποχώρησε" ο διευθυντής Γιάννης Τζεδάκις, καθώς είναι πλέον επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων. Ωστόσο το 1998 πέρασε με τον "πονοκέφαλο" των μεγάλων έργων (Μετρό, Εθνικές Οδοί, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ. ά.) και της αρχαιοκαπηλίας. Πέρσι εντοπίστηκαν στη Ν. Υόρκη κλεμμένες αρχαιότητες από το Μουσείο της Κορίνθου, ενώ αρχαία κατασχέθηκαν και στο Σααρμπούκεν της Γερμανίας.

Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, εκτός από την οργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αρχαιολογικών χώρων, πέρσι ξεκίνησε τη σύνταξη προγράμματος για την προστασία των μονών Οσίου Λουκά, Δαφνίου και Καισαριανής.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με νέο διευθυντή τον Δημοσθένη Ζιρώ και γενικό διευθυντή των Αναστηλώσεων τον Ιορδάνη Δημακόπουλο, βρέθηκε με μελέτες και έργα: Λίνδος, Κνωσός, Θορικός, θέατρο της Μεγαλόπολης, Ελευσίνα κ. ά. Ανάμεσά τους και οι Μυκήνες όπου αποκαταστάθηκε με το αυθεντικό υλικό το βόρειο τείχος της αυλής του ανακτόρου.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συνέχισε τις μελέτες και τα έργα αποκατάστασης, έργα κυρίως ενταγμένα στο Β ΚΠΣ, όπως το Φρούριο Μύρινας Λήμνου και η Νέα Μονή Χίου.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων εστίασε την προσοχή της σε έργα μείζονος σημασίας σ' όλη την Ελλάδα. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης εικόνων και τοιχογραφιών στη Μονή Ξενοφώντα στο Αγιον Ορος και οι εργασίες συντήρησης των αγαλμάτων στον κήπο του Ζαππείου και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το 1998 η Διεύθυνση ανταποκρίθηκε και σε αιτήματα εκτός Ελλάδας (Βενετία, Σινά, Ιεροσόλυμα, Βουθρωτό κ. ά.).

Πάντως η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, που άνοιξε την Κυριακή την παρουσίαση, είπε ότι προτεραιότητα το 1999 θα είναι τα έργα που εντάσσονται στο Γ ΚΠΣ και ο ευπρεπισμός των αρχαιολογικών χώρων. Οσο για τον Οργανισμό υποσχέθηκε να προωθηθεί, προκειμένου το ΥΠΠΟ να στελεχωθεί με το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ