Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πάντα στην υπηρεσία του λαού"

Εκδήλωση για τον συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο, πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944

Η μνήμη "φτερούγισε" χρόνια πριν, ακολουθώντας το μακρύ, δύσβατο μα και λυτρωτικό "μονοπάτι" ενός καλλιτέχνη του αγώνα. Του μουσουργού Αλέκου Ξένου (1912 - 1995), του άξιου δημιουργού και συνεπή αγωνιστή, που αφιέρωσε τη ζωή και την τέχνη του στο λαό και στους αγώνες του για ελευθερία, ειρήνη, πρόοδο. Στον Αλ. Ξένο, τον συνθέτη της Αντίστασης, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44."Εικόνες" της δημιουργικής μα και επίπονης ζωής του ζωντάνεψαν μέσα από τις διηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του στο δρόμο του αγώνα, ενώ τραγούδια του εμπνευσμένα και αφιερωμένα στην Εθνική Αντίσταση, ερμήνευσε η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Θεοτοκάτου.

"Αναρωτηθήκαμε", είπε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Νίκος Καραντηνός,πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, "ποια θα ήταν η πρώτη λέξη που θα ήθελε ν' ακούσει σήμερα ο Αλ. Ξένος. Είμαστε βέβαιοι ότι το πρώτο που θα ήθελε ν' ακούσει είναι: να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος πόλεμος, αυτό το φοβερό πισωγύρισμα στο μεσαίωνα, να φύγουν οι Αμερικανοί από την περιοχή μας, να ζήσουν τα Βαλκάνια ειρηνικά". "Ψήφισμα" καταδίκης των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, που "υπογράφηκε" με το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στην κατάμεστη αίθουσα, οι οποίοι δήλωσαν "περήφανοι για τους Ελληνες δημοσιογράφους που, με αυτοθυσία, τόλμη και θάρρος δίνουν τα ντοκουμέντα από τα φλεγόμενα Βαλκάνια".

"Ο Αλ. Ξένος, είπε ο Ν. Καραντηνός, απέδειξε ότι ο αληθινός καλλιτέχνης είναι και αγωνιστής. Απάντησε στο κάλεσμα πίστεως του λαού μας και ήταν παρών στους αγώνες του πρώτα στην Αθήνα και μετά στα βουνά".

Σημειώνοντας ότι "ο Αλ. Ξένος ήταν πάντα αφοσιωμένος στην υπηρεσία του λαού", ο δημοσιογράφος Βάσος Γεωργίου μίλησε για τη γνωριμία του με τον αξέχαστο δημιουργό, στα λεύτερα χωριά της ανταρτομάνας Ρούμελης. "Δραστήριος και αφοσιωμένος ΕΑΜίτης", είπε, "εξύμνησε κι απαθανάτισε τους μεγάλους κι αδιάκοπους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας και τη δημοκρατία στην Ελλάδα".

Υπερασπιζόμενος "το δικαίωμα της μουσικής του Αλ. Ξένου κατ' αρχήν να ακούγεται, σε μια εποχή όπου η μουσική όλων των εκλειψάντων Ελλήνων συνθετών έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το συναυλιακό προσκήνιο", ο δημοσιογράφος - μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος,τόνισε ότι "η εξαφάνιση αυτή υπηρετεί μια σε τελική ανάλυση μουσοκτόνο "πολιτική"". Ο ίδιος ανέφερε ότι "σήμερα, αν θέλει κανείς να γνωρίσει το έργο του Αλ. Ξένου, διαθέτει ελάχιστα εφόδια: τρεις ή τέσσερις παρτιτούρες ορχηστρικών έργων του και μια δισκογραφία εξαιρετικά περιορισμένη... Στο κατώφλι του 2000 βλέπουμε έναν συνθέτη όπως ο Ξένος, εκπρόσωπο αν μη τι άλλο, μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής, να εκπροσωπείται από δύο μόνο ψηφιακούς δίσκους".

Αναφερόμενος στη μουσική δημιουργία, τα αντάρτικα τραγούδια και την έντεχνη μουσική, που, εμπνευσμένα από τα ηρωικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αγαπήθηκαν κι έμειναν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη, ο Θάνος Κωνσταντινίδης,γιατρός - επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι "ο Ξένος δίκαια ονομάστηκε "Ο συνθέτης της Αντίστασης", αφού πέρα από τα αντιστασιακά του τραγούδια, συνέθεσε και συμφωνικά έργα εμπνευσμένα από την Αντίσταση". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη "Συμφωνία της Αντίστασης", ηχογραφημένα αποσπάσματα της οποίας ακούστηκαν στην εκδήλωση.Για τον συνθέτη, που "με το ντουφέκι του στον ώμο ανέβηκε στο βουνό" μίλησε και ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης,σημειώνοντας ότι ήταν "μια προωθημένου στοχασμού μορφή, ένας δημιουργός που δεν κλονίστηκε στην ιδεολογική του πίστη. Δεν είχε, όμως, την ικανοποίηση ν' ακούσει παιγμένα πλατιά τα έργα του".

Πνευματικοί άνθρωποι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ανάμεσά τους η κόρη του τιμώμενου και συνάδελφος Αλίκη και η εγγονή του και οι: Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Μωραϊτης,εκ μέρους της διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη", Δ. Γκλαβάς,πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, Ε. Μαχαίρας,πρόεδρος ΕΕΔΥΕ, Ν. Τερζόγλου,πρόεδρος ΠΕΑΕΑ, Σπ. Μελετζής, Κ. Νίτσος, Ε, Ροϊδη, Π. Δαράκη, Δ. Χαλιβελάκης, Γ. Τσαπόγας, Γ. Τρικαλινού, Χρ. Γκόγκου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ