Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικο-θεατρικές διαδρομές

Αντιπροσωπευτικές σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", "Ηλέκτρα", "Αντιγόνη" και "Αίας", περιλαμβάνει η καινούρια παραγωγή του Θεάτρου "Πολιτεία" με τίτλο "ΣΤΡΟΦΕΣ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΣ".Η παράσταση είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης του αρχαίου δράματος από τον Αρη Ρέτσο.Πρόταση μουσικής και ρυθμικής ανάγνωσης του σύγχρονου κειμένου με τους κανόνες της αρχαίας ελληνικής μετρικής. Ο ήχος του λόγου είναι αυτός που απασχολεί τον Α. Ρέτσο, ο οποίος προσπαθεί να έρθει σε επαφή με το χώρο των ήχων, μέσα από την αρχαία ελληνική μετρική. Για πρώτη φορά η παράσταση παρουσιάζει διαλόγους και μονολόγους των ηρώων στη νεοελληνική γλώσσα και τα χορικά στην αρχαιοελληνική. Η μετάφραση είναι του Ι. Γρυπάρη,τα σκηνικά και το κοστούμι της Ερσης Δρίνη,οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (9.30μμ).

  • Η "Πράξη Επτά",που παρουσιάζει το έργο του Αύγουστου Στρίντμπερκ "Δεσποινίς Τζούλια" σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα,δίνει τρεις τελευταίες παραστάσεις, την Κυριακή (3μμ) και Δευτέρα - Τρίτη (9.15μμ), στο "Νέο Ελληνικό Θέατρο" - Γιώργου Αρμένη.Μετάφραση Μ. Μέλμπεργκ,σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα,σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου,επιμέλεια κίνησης Βάλιας Παπαχρήστου και Φώτη Νικολάου,επιμέλεια ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θόδωρος Γράμψας, Γεωργία Σοφιανοπούλου.
  • "Το γέλιο των θεών" τιτλοφορείται η παράσταση του "Θεάτρου Νέων" στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας."Το γέλιο των θεών" αναφέρεται σε ένα φανταστικό, παραμυθικό κόσμο, ενώ θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις του ανθρώπου με τις θεότητες. Πρόκειται για παράσταση χιουμοριστική και ανάλαφρη, που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τον προβληματισμό. "Το γέλιο των θεών" μιλά για την αμφισβήτηση στις υπερφυσικές δυνάμεις. Πραγματεύεται αυτή την αμφισβήτηση σε μια παλιά εποχή, πριν την καταστροφή της Βαβυλώνας. Μετάφραση Ιωάννας Ροϊλού,σκηνοθεσία του Δημήτρη Οικονόμου,σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή,μουσική Νίκου Κυπουργού.Παίζουν: Μ. Αμοργιανού, Θ. Ανδρούτσου, Β. Ασλάνη, Γρ. Γαλάτη, Δ. Δεγαϊτη, Κ. Παπαϊωάννου, Ν. Στυλιανού κ. ά.
  • Το "Σύνολο Κέλσος" θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι τις 6/5, στο "Χαλφ Νοτ" (Τριβωνιανού 17, Μετς". Το πρόγραμμά τους ξεκινάει στις 8μμ. Επίσης από σήμερα μέχρι τις 9/5, στον ίδιο χώρο, από τις 11μμ, θα βρίσκεται η Κάρμεν Λαντί,με πρόγραμμα σύγχρονης τζαζ και παραδοσιακής σόουλ.
  • Στη μουσική "Πινακοθήκη" (Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή), αύριο τα "Κινούμενα Σχέδια" (Μ. Πυροβολάκης, Χρ. Αβδελάς, Γ. Στίγκας, Χρ. Σούμκας, Ν. Σπάθης, Α. Μενεμενόγλου) θα παρουσιάσουν την καινούρια τους δουλιά. Στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα φιλοξενείται η Μεξικάνα τραγουδίστρια Μάρθα Μορελόν σε μια λατινοαμερικάνικη βραδιά. Μαζί της οι: Γιάννης Γιαννάκος, Νίκος Νταρίλλας, Δημήτρης Παπανίκου, Θοδωρής Λεμπέσης, Φάμπιο Μίρο, Ελίσα Πόρτο.
  • Την Κυριακή το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου με διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν θα ερμηνεύσει έργα Πιατσόλα, Μπιτλς, Γκέρσουιν.
  • Αφιερωμένη στο Σίμωνα Καρά είναι η μουσική εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή (7.30μμ) το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου στον περίβολο της Ομορφοκκλησιάς.
  • Από σήμερα στις "Γραμμές" εμφανίζεται η Μόρφω Τσαϊρέλη στο πρόγραμμα - παράσταση, που παρουσιάζει ο Κώστας Καλδάρας με τίτλο "Οι φίλοι μου την άνοιξη μαζεύουνε τραγούδια".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ