Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καλύτερη τιμή η συνέχιση του αγώνα

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πύλη της ΕΤΜΑ, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Σαν σήμερα, πριν είκοσι χρόνια, μια ομάδα από αγόρια και κορίτσια, μέλη της ΚΝΕ, με τις προκηρύξεις στο χέρι, καλούσαν τους εργάτες, που σχολούσαν απ' τη βάρδια στο γκέτο της ΕΤΜΑ, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της επόμενης μέρας. Τότε δολοφονήθηκε η 19χρονη ΚΝίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, καθώς ένας από τους οδηγούς της εταιρίας, μετά από εντολή του χαφιέ που παρακολουθούσε ποιοι εργάτες έπαιρναν την προκήρυξη, οδήγησε το πούλμαν πάνω στη νεαρή αγωνίστρια.

Σήμερα, στο ίδιο μέρος, έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός), στις 7 το απόγευμα, νεολαία κι εργαζόμενοι σμίγουν για να τιμήσουν τη μνήμη της Σωτηρίας, για να δηλώσουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα στο δρόμο που κι εκείνη είχε επιλέξει κι έδωσε τη ζωή της. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το αντίστοιχο Συνδικάτο Αττικής, Πειραιά και Νησιών και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, του οποίου ήταν μέλος η Σ. Βασιλακοπούλου.

«Είκοσι χρόνια μετά, συνεχίζουμε να είμαστε εδώ. Στον αταλάντευτο δρόμο του αγώνα, που η Σωτηρία Βασιλακοπούλου βάδισε, προπαγανδίζοντας την πάλη των εργατών, τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, την κοινωνική απελευθέρωση», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ.

Γιατί μπορεί να πέρασαν είκοσι χρόνια, όμως οι πόθοι και τα οράματα είναι ζωντανά και οδηγούν τη δράση χιλιάδων νέων ανθρώπων. Ιδιαίτερα σήμερα, που, όπως τονίζουν στο κάλεσμά τους και οι φορείς που διοργανώνουν τη συγκέντρωση, «με στόχο τη διατηρησιμότητα στην ΟΝΕ, επιχειρείται από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση διάλυση κάθε κατάκτησης, κάθε δικαιώματος. Επιχειρείται να εναρμονίσουμε τις ανάγκες μας με βάση τους στόχους του κεφαλαίου, να τις ρίχνουμε όλο και πιο χαμηλά, στο όνομα των, κάθε φορά, "εθνικών στόχων"».

Απέναντι σ' όλα αυτά, εργαζόμενοι και νεολαία δίνουν τη δική τους απάντηση: Παλεύουν ενωμένοι, ενάντια σ' αυτήν την ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύεται. Κι αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη τιμή για τη νεαρή αγωνίστρια, για όλους αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για τη δίκαιη υπόθεση, για έναν καλύτερο κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ