Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προεκλογικά "μερεμέτια" για γουνεργάτες

Με μέτρα χρηματοδότησης των εργοδοτών... καταπολεμά την ανεργία σε Καστοριά και Κοζάνη η κυβέρνηση!

Με προεκλογικά "μερεμέτια" επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεγελάσει το δράμα των ανέργων γουνεργατών. Ετσι, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, προωθείται "ειδικό πρόγραμμα παρέμβασης" για άνεργους γουνεργάτες των Νομών Καστοριάς - Κοζάνης,με το οποίο ουσιαστικά χρήματα του ΟΑΕΔ κατευθύνονται στις "τσέπες" των εργοδοτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις μορφές παρέμβασης: Τη δημιουργία "δομής στήριξης" που θα αποτελείται από εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Καστοριάς, Κοζάνης, του Σωματείου Γουνεργατών, των εργοδοτών και του ΟΑΕΔ. Αυτή θα έχει σαν έργο να καταγράφει τους άνεργους γουνεργάτες και να τους "ομαδοποιεί" (!) και στη συνέχεια να υποδεικνύει αν θα καταρτιστούν ή αν θα προωθηθούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με τη "δομή στήριξης".

Η τρίτη παρέμβαση αφορά την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.500 άνεργων γουνεργατών ηλικίας 18-64 χρονών, με απαραίτητο όρο αυτοί να είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις της "δομής στήριξης"!

Στην ίδια παρέμβαση, προβλέπεται και ένα ειδικό μέτρο για επιχορήγηση επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν ανέργους που είναι κοντά στη σύνταξη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στους 500. Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται για 24 μήνες, με 6.000 δρχ. για κάθε μέρα απασχόλησης τους πρώτους 12 μήνες και με 7.000 δρχ. για κάθε μέρα απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες.

Η τέταρτη παρέμβαση αφορά την επιχορήγηση 1.000 ανέργων για να δημιουργήσουν... δική τους επιχείρηση, την οποία θα πρέπει να διατηρήσουν για 24 μήνες τουλάχιστον.

Ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, σημείωσε σχετικά: "Σταθερή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αφού δημιουργεί ανεργία, στη συνέχεια να την επιδοτεί. Αντί να στηρίξει τον κλάδο γουνοποιίας, επιδοτεί τους εργοδότες. Μέχρι σήμερα έχει επιδοτήσει τους εργοδότες με πάνω από 10 δισ. δραχμές και αποτέλεσμα ήταν από τους 20.000 γουνεργάτες σήμερα μόνο οι 1.500 να είναι ασφαλισμένοι.Αυτό σημαίνει πολλά και για τις ελαστικές μορφές εργασίας και για τη μη ασφάλιση και συνολικά για το εργασιακό καθεστώς κάτω απ' το οποίο υποχρεώνονται να δουλεύουν οι γουνεργάτες. Εχει αφήσει ορισμένους ιδιώτες (1-2 ονόματα) να λυμαίνονται εισαγωγές, πρώτες ύλες και συνολικά τον κλάδο και να αποσπούν υπέρογκα κέρδη. Θεωρούμε πως απαιτούνται μέτρα στήριξης του κλάδου, ρήξης με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στήριξης των εργασιακών κατακτήσεων και του δικαιώματος στη δουλιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ