Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γκρίζος ... γάμος

Ενας γάμος σε βραχονησίδα κοντά στα Ιμια αξιοποιείται από την Τουρκία, για να υπενθυμίσει τη θεωρία της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο

Τον επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα κάλεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για να εκφράσει την ανησυχία του για την "ελληνική δραστηριότητα" γύρω από "ιδιότυπους σχηματισμούς ακατοίκητων βραχονησίδων στο Αιγαίο". Ο τμηματάρχης του Τμήματος Αεροναυτικού του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ,κάλεσε τον Μιχάλη Χρηστίδη,για να του εκφράσει την τουρκική ανησυχία και να επαναλάβει τις θέσεις της Αγκυρας, γύρω από το καθεστώς ορισμένων σχηματισμών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Το διάβημα ακολουθεί δημοσίευμα της εφημερίδας "Ραντικάλ", το οποίο αναπαρήγαγε πληροφορίες της ελληνικής τηλεοράσεως, περί του επικείμενου γάμου ενός νέου ελληνικού ζευγαριού σε μια από τις ακατοίκητες βραχονησίδες.

Η υπόθεση αυτή ανησυχεί την Αθήνα, καθώς υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θυμίζουν την ιστορία των Ιμίων και τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώθηκε η κρίση. Μάλιστα, στην υπόθεση αυτή, εκτός των μελλονύμφων, εμπλέκονται και άλλα ονόματα, τα οποία δε δημιουργούν ευχάριστους συνειρμούς. Οπως ο επιχειρηματίας Πρ. Εμφιετζόγλου,ο οποίος έχει αναλάβει τα έξοδα για το κτίσιμο του σπιτιού στη βραχονησίδα, ο δήμαρχος Καλύμνου Διακονιμάκης,καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα "άκουσε" την πάγια θέση της Αγκυρας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί μετά την κρίσης των Ιμίων: Δηλαδή, ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, βράχοι και βραχονησίδες, των οποίων το καθεστώς δε διευκρινίζεται από τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες. Ο επιτετραμμένος απέρριψε το τουρκικό διάβημα και επανέλαβε τη γνωστή ελληνική θέση.

"Απαράδεκτη", χαρακτήρισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ,την προσπάθεια, όπως είπε, να εποικιστούν οι βραχονησίδες στο Αιγαίο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας χτες σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι και αναμετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σχετικά με εγκατάσταση ζεύγους σε βραχονησίδα γειτονική στα Ιμια, είπε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν". Ο Μπ. Ετσεβίτ πρόσθεσε πως θα συνεννοηθεί σχετικά, με το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο.

"Δεν είναι να τα παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά τα πράγματα". Αυτό είναι το σχόλιο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ,για το θέμα της βραχονησίδας, για το οποίο κλήθηκε χτες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας επιτετραμμένος Μιχάλης Χρηστίδης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως "η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό". Ο Ι. Τζεμ υποστήριξε ότι "ένα μεγάλο μέρος από τα νησιά στο Αιγαίο είναι απροσδιόριστης κυριαρχίας" και ότι "η Τουρκία δηλώνει πως έχει δικαιώματα πάνω σ' αυτά".

Δήλωση σχετικά με το θέμα φέρεται να έχει κάνει, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤV, και ο Τούρκος γενικός επιτελάρχης στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου,ο οποίος είπε πως η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση. Ο Τούρκος στρατηγός, αναφερόμενος στο θέμα της βραχονησίδας, είπε ότι "αυτό που θα γίνει, είναι αυτό που έγινε και πριν από τέσσερα χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ