Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΝΔΥΣΗΣ
Αφανίζεται ο κλάδος - αυξάνεται η ανεργία

Αποκαλυπτικά στοιχεία σε σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ.-

Η κρίση που μαστίζει τον κλάδο ένδυσης ήταν και το θέμα της χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών - στην οποία συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων γειτονικών νομών.

Στοιχεία που αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην κλωστοϋφαντουργία και στον ιματισμό, ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚ Γιαννιτσών Γ. Βουδούρης.Συγκεκριμένα:

- Μεταξύ 1990 και 1995 η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 23% έναντι 17% της κοινοτικής.

- Η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε κατά 30% έναντι 24% της κοινοτικής.

- Στην επαρχία των Γιαννιτσών ο δείκτης ανεργίας για το 1998 έχει φτάσει το 24,3%, από 17,14% το 1997.

- Τα "Ελληνικά Κλωστήρια Πέλλας" τον Αύγουστο του 1998 απέλυσαν το σύνολο των εργαζομένων.

- Η "Ελληνική Υφαντουργία" τα τελευταία τέσσερα χρόνια μείωσε το πρπσωπικό της κατά 250 εργαζόμενους.

Στην ανάγκη οι εργαζόμενοι στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θύμιος Ευθυμίου.Αφού σημείωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο κλάδος έχει χάσει πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, επισήμανε: "Οι εργαζόμενοι σήμερα, αλλά και οι άνεργοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πραγματικό εκτροφείο της ανεργίας είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η εξάλειψή της είναι αδύνατη χωρίς την υπέρβαση αυτού ακριβώς του συστήματος. Προϋποθέτει, συνέχισε ο Θ. Ευθυμίου, ρήξη μαζί του. Δεν μπορεί να λες "ναι" στην οικονομία της αγοράς, στην κυριαρχία των μονοπωλίων, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και από την άλλη παίρνω μέτρα για την ανεργία".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέληξε λέγοντας: "Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει να είναι η συνεχής αντίθεση και ρήξη με τις αιτίες και τους παράγοντες που προκαλούν την ανεργία και τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται η δημιουργία ενός μετώπου πάλης σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων επαγγελματιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ