Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μνημειώδης "Χάρτα" του Ρήγα

Αυθεντική επανέκδοσή της από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του έργου του πρωτοπόρου επαναστάτη

Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα,τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στη μελέτη, προβολή και έκδοση του έργου του πρωτοπόρου επαναστάτη Ρήγα Φεραίου,όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με τις ξενόγλωσσες εκδόσεις των βασικών επαναστατικών έργων του. Τώρα, με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, του ΥΠΠΟ και των δήμων Φερών - Βελεστίνου, έρχεται να προσθέσει στις εκδόσεις της μία ακόμα, εξαιρετικά σημαντική και επιπλέον καλαίσθητη στην πανόδετη συσκευασία της. Αναφερόμαστε στην αυθεντική επανέκδοση της περίφημης "Χάρτας" του Ρήγα(θα κυκλοφορήσει προσεχώς και σε άλλες γλώσσες), η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον επιμελητή της και πρόεδρο της ΕΕΜ Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, Δημήτρη Καραμπερόπουλο και την αρχαιολόγο - νομισματολόγο Βάσω Πέννα.

Πριν "ιστορήσουμε", αναγκαστικά συνοπτικά, τα της "Χάρτας" σημειώνουμε ότι η έκδοση περιέχει: Τα δώδεκα φύλλα της "Χάρτας", σε τετραχρωμία και στις φυσικές τους διαστάσεις (50 χ 70, εκατ.). Ενα επιπλέον φύλλο, που σε σμίκρυνση παρουσιάζει σε συνοπτική απεικόνιση τα δώδεκα φύλλα της Χάρτας. Σε ένα πανόδετο βιβλίο περιέχονται οι μελέτες του Δημήτρη Καραμπερόπουλου "Η Χάρτα της Ελλάδας του Ρήγα. Τα πρότυπά της και νέα στοιχεία" και της Βάσως Πέννα "Τα νομίσματα της Χάρτας του Ρήγα".Σε ένα ακόμα πανόδετο βιβλίο, με τίτλο "Ευρετήριο των ονομάτων, προσώπων, τόπων και πραγμάτων",καταγράφονται όλα τα παραπάνω στοιχεία που περιέχει η "Χάρτα" του Ρήγα.

"Μνημείο πραγματικό για την εποχή του το μεγαλόπνοο αυτό έργο του Ρήγα, και άθλος εκδοτικός, έργο ακατάβλητης υπομονής και εργατικότητας, πολύχρονης μελέτης και καταπληκτικής ευρυμάθειας (...) ερχόταν να διδάξει τον υπόδουλο Ελληνισμό "τι έχασε, τι έχει, τι του πρέπει". Πραγματική πατριδογνωστική εγκυκλοπαίδεια", χαρακτήρισε ο αλησμόνητος ιστορικός - μελετητής του έργου και της δράσης του Ρήγα, Λέανδρος Βρανούσης, τη "Χάρτα", ενώ ο καθηγητής Βασίλης Σφυρόερας ότι "απέβλεπε στην εθνική αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων και των λαών της Βαλκανικής".

Ο Ρήγας ("ο πρώτος Ελληνας νομισματολόγος" και "ο πρώτος αρχαιολόγος της γενέτειράς του"), τύπωσε τα δώδεκα φύλλα της "Χάρτας της Ελλάδος" το 1796 - 97 στη Βιέννη, ξεγελώντας την αυστριακή λογοκρισία με το να εικονίσει όχι την υποδουλωμένη από τους Οθωμανούς Ελλάδα, αλλά τον γεωγραφικό της χώρο κατά την αρχαιότητα, εικονογραφώντας τον με τα κατά τόπους κορυφαία πρόσωπα, μύθους και μνημεία - σύμβολα της ιστορίας, και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας. Ο Φεραίος, παραπλανώντας τη λογοκρισία, με το να γράφει πως η Χάρτα τυπώθηκε προς "κατάληψιν (κατανόηση του ταξιδιού) του νέου Αναχάρσιδος" και με το να την εικονογραφεί με 160 αρχαία νομίσματα (πολλά ταυτισμένα από Αυστριακούς αρχαιολόγους, άλλα όχι και μερικά δικής του έμπνευσης) επιδίωκε αφ' ενός να μορφώσει τον ελληνικό όπως και τους άλλους βαλκανικούς λαούς και να καθοδηγήσει την επανάστασή τους και τη μετεπαναστατική συγκρότησή τους με τη διενέργεια εκλογών σε κάθε επαρχία και αφ' ετέρου, μέσω της αρχαιογνωσίας, που πρόσφερε η Χάρτα του, να αναπτυχθεί ένα ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ