Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόσο διαβάζουν οι Ελληνες;

Ερευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Πόσο διαβάζουν οι Ελληνες; Τι είναι γι' αυτούς το βιβλίο; Πώς ενημερώνονται; Σ' αυτά και άλλα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει η πρώτη Πανελλήνια Ερευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς,που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και παρουσίασε χθες. Μία έρευνα που έλαβε υπόψη της κοινωνικές, δημογραφικές, οικονομικές συνιστώσες των ερωτηθέντων ομάδων.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι μόνο το 38% του γενικού πληθυσμού απάντησε καταφατικά στο ερώτημα "διαβάσατε έστω ένα βιβλία τον περασμένο χρόνο;". Από αυτούς μόνο το 8,5% διάβασε περισσότερα από 10 βιβλία. Ωστόσο προέκυψε κάτι ελπιδοφόρο. Ενα ποσοστό 32% του γενικού πληθυσμού συμβουλεύτηκε βιβλία ειδικού ενδιαφέροντος, συνθέτοντας μία ομάδα αναγνωστών που ανατρέχει στο βιβλίο ως πηγή πληροφοριών.

Παράλληλα φενερώθηκαν και παράμετροι που καθορίζουν την αναγνωστική συμπεριφορά. Μία από αυτές είναι το ενδιαφέρον για την πολιτική.Ετσι, "το 54% των ατόμων που τοποθετούν εαυτούς στην Αριστερά,διαβάζει παραπάνω από ένα βιβλίο το χρόνο". Επίσης, από τους συστηματικούς αναγνώστες (πάνω από δέκα βιβλία κατά μέσο όρο) το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) δηλώνει γενικότερα "κοντά στην Αριστερά".

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο διαφοροποιεί σημαντικά την αναγνωστική συμπεριφορά. Ετσι μόλις το 13% των ατόμων κατώτερης εκπαίδευσης διαβάζει βιβλία. Σημειώνεται, όμως, ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών.

Διαφοροποιήσεις παρατηρεί η έρευνα και στις ηλικιακές ομάδες: Οσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται και η αναλογία αυτών που δε διάβασαν κανένα βιβλίο. Επίσης, οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άντρες,ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τόπος κατοικίας.Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών διαβάζουν περισσότερο. Στις ημιαστικές περιοχές οι αναγνώστες ανέρχονται στο 28%.Στις αγροτικές περιοχές το 38% δε διαβάζει καθόλου.Η έρευνα αποδεικνύει ακόμα ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης διαβάζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Οσο για τις προτιμήσεις, πρώτο έρχεται το κοινωνικό μυθιστόρημα, δεύτερο το ιστορικό,τρίτο το περιπετειώδες.Ακολουθούν το αισθηματικό, αστυνομικό και πολιτικό. Σε άλλη κατηγορία το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα συγκεντρώνει το 51% των προτιμήσεων και το σύγχρονο ξένο το 35%.

Πρώτες σε προτίμηση αναγνωστικότητας έρχονται οι εφημερίδες, αφού στο σύνολο του δείγματος το 30,7% διαβάζει κυρίως τον ελληνικό Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ