Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Αναμένοντας τη μεσολάβηση του υφυπουργού Εργασίας, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν προγραμματισμένες απεργίες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σε αναστολή των κινητοποιήσεων, που είχαν αποφασίσει, προχώρησαν τα ΔΣ των σωματείων της ΑΓΕΤ,μετά την τριμερή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, προχτές το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρ. Πρωτόπαππα.

Ετσι, η προγραμματισμένη για χτες 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ και σε μερικές θυγατρικές αναστάλθηκε τρεις ώρες πριν ξεκινήσει. Η επίσημη εκδοχή από την πλευρά των σωματείων είναι ότι "η εταιρία φάνηκε να υποχωρεί και ο υφυπουργός ζήτησε να κατατεθούν γραπτές οι προτάσεις της κάθε πλευράς για να κάνει ο ίδιος τις τελικές προτάσεις μέχρι το Σάββατο".Οι Ιταλοί εργοδότες έχουν στρέψει τα πυρά τους κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της διμερούς επιχειρησιακής σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων, ενώ προωθούν μείωση του προσωπικού κατά 280 - 300 άτομα στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ. Η διοίκηση της εταιρίας έχει βάλει στο "μάτι" ιδιαίτερα το λεγόμενο "πόιντ σύστεμ", το μέχρι σήμερα δηλαδή ισχύον σύστημα αμοιβών.

Ο αντεργατικός νόμος 2639/98, ένας από τους συντάκτες του οποίου ήταν και ο υφυπουργός, έχει ανοίξει την "όρεξη" της εταιρίας για ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος. Η διαμεσολαβητική στάση του υφυπουργού σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. ΠΕΣΙΝΕ) εντείνει την ανησυχία των εργαζομένων για τις πραγματικές προθέσεις της μεσολάβησης. Επιπλέον, οι ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης") των συνδικάτων στον όμιλο ΑΓΕΤ, με τη συναινετική τους στάση, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές υποχωρήσεις από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

  • Ακολουθώντας την ίδια τακτική, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" ανέστειλε με τη σειρά του την προγραμματισμένη για χτες 24ωρη απεργία, που είχε κηρυχτεί με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ