Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ ΑΕ
Μεγάλη συγκομιδή... ιδιωτικοποιημένων κερδών

Ενα χρόνο μετά την πρώτη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, το μεγάλο κεφάλαιο αρπάζει κέρδη από μια επιχείρηση, που ανδρώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού

"Φλέβα χρυσού" αποδεικνύεται για το μεγάλο κεφάλαιο, η ιδιωτικοποίηση του 23% των Ελληνικών Πετρελαίων (πρώην ΔΕΠ), αφού με τα μεγέθη που αυξάνονται τα κέρδη του Ομίλου ΕΛΠΕ, στοιχειοθετείται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το μεγάλο κεφάλαιο θα δρέπει πλούσιους καρπούς από την εκμετάλλευση μιας επιχείρησης που ανδρώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτό το 23% που έχει ιδιωτικοποιηθεί, θα διευρυνθεί, αφού η κυβέρνηση στοχεύει με νομοθετική ρύθμιση, ως το τέλος του χρόνου να ιδιωτικοποιήσει και άλλο πακέτο μετοχών, μεγιστοποιώντας έτσι την εξάρτηση των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ε. Τζέλλα, τα κέρδη του Ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του '99 αυξήθηκαν κατά 50,5% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε αριθμούς αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 8 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 5,3 δισ. δρχ. που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Φιλόδοξα είναι και τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου που αναμένεται να αγγίξουν τα 100 δισ. δρχ. Οι όποιες επενδύσεις όμως, θα είναι καθαρά κερδοσκοπικές αφού ο Ε. Τζέλλας αποκλείει επενδύσεις σε τομείς που δεν είναι αυτή τη στιγμή κερδοφόροι, δικαιολογώντας έτσι την απόφαση της διοίκησης να κλείσει τις μονάδες παραγωγής αμμωνίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την άρνηση των ΕΛΠΕ να αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Πρίνο. Τα "μασημένα" λόγια για την προοπτική της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων από την Κοινοπραξία της Ευρωτεχνικής και των εργαζομένων, αποδεικνύουν ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης στην Καβάλα είναι μάλλον προεκλογικές φαμφάρες. Αντίθετα θα γίνουν επενδύσεις των ΕΛΠΕ στις βαλκανικές χώρες, ενώ σχεδιάζεται και η συμμετοχή σε κονσόρτσιουμ εξόρυξης πετρελαίου σε χώρες όπως το Ιράν, η Λιβύη, στην Κασπία, αλλά και στο Ιράκ. Μεγάλες προσδοκίες φαίνεται να υπάρχουν και στην ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας όταν τελειώσει ο πόλεμος, αφού όπως επισήμανε ο Ε. Τζέλλας, στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του ενεργειακού τομέα της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο ηαναφορά του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ για δυναμική είσοδο του Ομίλου στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της απελευθέρωσης, αλλά και της δραστηριοποίησης στον τομέα του φυσικού αερίου, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το αν υπάρχει τελικά κάποιος πολιτικός σχεδιασμός για την επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς και ποιος εν πάση περιπτώσει θα έχει τον έλεγχο, ειδικά στον τομέα του Φυσικού Αερίου. Τα ερωτηματικά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, αν πάρουμε υπόψη μας ότι σχεδιάζεται η διάλυση της ΔΕΠΑ, τόσο από τα ΕΛΠΕ που κατέχουν ως αυτή τη στιγμή το 15% της ΔΕΠΑ και στοχεύουν να αποσπάσουν συνολικά το 50%, όσο και από τη ΔΕΗ που σε λίγο καιρό θα εισαχθεί και αυτή στο Χρηματιστήριο και θα επιδιώξει και αυτή να κάνει το ίδιο, η οποία μάλιστα έχει οψιόν (προτεραιότητα) σε περίπτωση εκποίησης μετοχών της ΔΕΠΑ. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι θα δούμε δύο μετοχοποιημένες δημόσιες επιχειρήσεις να "ξεπουπουλιάζουν" μια άλλη δημόσια επιχείρηση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά και με απρόβλεπτες συνέπειες στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ