Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ατέρμονες οι ΝΑΤΟικές φονικές επιδρομές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με γεωμετρική πρόοδο κλιμακώνονται οι τρομοκρατικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ. Ανά 24ωρο, ανατρέπονται τα ρεκόρ φονικών επιδρομών των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών και χτυπιούνται ανελέητα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικές ζώνες, κεντρικοί δρόμοι. Στο στόχαστρο των βάρβαρων επιδρομών τέθηκε χτες, για πρώτη φορά από τις 24 Μάρτη, η περιοχή Βίντσα όπου βρίσκεται και ο μοναδικός πυρηνικός αντιδραστήρας της Γιουγκοσλαβίας, ενώ από το βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής του Αλέξινατς σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν αρκετά άλλα.

Η μαρτυρική πόλη Αλέξινατς ξανάζησε χτες το πρωί τον εφιάλτη που είχε προκαλέσει το ΝΑΤΟ στις έξι Απρίλη, οπότε βροχή ρουκετών είχε προκαλέσει το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. Ο απολογισμός των θυμάτων από τη ρίψη τουλάχιστον εφτά ΝΑΤΟικών πυραύλων στο Αλέξινατς ανέρχεται σε τουλάχιστον τρεις νεκρούς, πολλούς τραυματίες άμαχους, την καταστροφή 10 σπιτιών και ζημιές σε περίπου 30 ακόμη κτίρια.

Επιπλέον, χτες για πρώτη φορά από την έναρξη των βομβαρδισμών, βομβαρδίστηκε το Βίντσα, όπου βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός αντιδραστήρας που διαθέτει η Γιουγκοσλαβία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ή το ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ δε μετέδωσαν περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή την πολλαπλώς επικίνδυνη επιδρομή.

Η ρίψη βομβών γραφίτη σε δεκάδες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επαναλήφθηκε και χτες, προκαλώντας νέα συσκότιση σε δεκάδες αστικές περιοχές και πληθώρα κρίσιμων προβλημάτων σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Από τους προχτεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς, επλήγησαν δύο σημαντικοί υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού στο Ομπρένοβατς, κοντά στο Βελιγράδι και στο Ντιέρνταπ, κοντά στα ρουμανικά σύνορα.

Ανάλογος βομβαρδισμός υποσταθμού ηλεκτρενέργειας στην Μπεζανίσκα Κόσα έγινε το βράδυ της Πέμπτης σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από περιοχή που έπαιζαν παιδιά. Μία γυναίκα, αυτόπτης μάρτυρας της συγκεκριμένης επιδρομής, θα δηλώσει αργότερα στο πρακτορείο ΜΠΕΤΑ: "Την ώρα του βομβαρδισμού, τα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν πανικόβλητα. Ετρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, αφήνοντας τα ποδήλατά τους στο δρόμο". Ωρες μετά, γιατροί από νοσοκομείο της περιοχής εξιστορούσαν σε δημοσιογράφους τα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όχι μόνον από τη συσκότιση που επιβάλλουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, αλλά και από την έλλειψη καυσίμων. Παρόμοια προβλήματα εκδηλώθηκαν και σε κεντρικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου λειτουργούσε μόνον μία γεννήτρια και ως εκ τούτου αυτό εμπόδισε ακόμη και τη διενέργεια βασικών διαγνωστικών αναλύσεων...

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες αναφέρθηκαν επιθέσεις στην Πρίστινα και στο Νις (την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γιουγκοσλαβίας), όπου στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ βρέθηκαν ένας κεντρικός αυτοκινητόδρομος, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και η βιομηχανική ζώνη. Χτυπήθηκε επίσης μία γέφυρα στο Βλάντιτσιν Χαν, στη Νότια Σερβία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, από βομβαρδισμό της γέφυρας στην περιοχή Λεμπάνε γύρω στις 1.25 το μεσημέρι, σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δύο. Οσο για τη γέφυρα; Χτυπήθηκε από δύο πυραύλους και καταστράφηκε ολοσχερώς...

Νωρίτερα, το πρακτορείο Τανγιούγκ μετέδωσε ότι ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μετεωρολογικό σταθμό στο Πάλιτς της Βόρειας Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Κατά την επίθεση χτυπήθηκε γειτονικός καταυλισμός προσφύγων από την Κροατία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα σοβαρά.

Από το μένος των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών γλίτωσε μόνον το δίκτυο υδροδότησης του Βελιγραδίου. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι παρά τους βομβαρδισμούς δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και ότι κατορθώθηκε να κατασκευαστούν δεξαμενές με αποθέματα νερού, προκειμένου να ξεδιψάσει η πόλη.

ΝΑΤΟ: Θα εντείνουμε τους βομβαρδισμούς!

Το νέο μαύρο ρεκόρ εξόδων των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών πλησίασε τις 800.Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Γερμανός Βάλτερ Γιερζτ, δήλωσε, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, πως οι επιδρομές θα αυξηθούν μέσα στις προσεχείς πέντε μέρες, επειδή προβλέπεται καλοκαιρία! Οπως σημείωσε ευθαρσώς: "Για τις επόμενες πέντε μέρες, ο καιρός είναι με το μέρος μας"...

Με ανάλογο ύφος, ο Τζέιμι Σι πρόσθεσε πως "το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει πιεστικά την εκστρατεία του, έως ότου σταματήσουν όλα τα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο οι δυνάμεις που έχουν διεισδύσει εκεί"!Ακολούθως, ο Σι συμπλήρωσε απερίφραστα πως "ο καιρός ήταν καλός... και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο", προσθέτοντας πως τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά έπληξαν, μεταξύ διαφόρων στρατιωτικών στόχων, τουλάχιστον 20 μονάδες πυροβολικού, δύο άρματα μάχης, ένα στρατιωτικό φορτηγό μεταφοράς στρατιωτών, δύο πυραυλικούς εκτοξευτήρες και εφτά μονάδες αεράμυνας. Ανακοινώθηκε, επίσης, ο βομβαρδισμός στρατιωτικών αεροδρομίων στην Μπατάνιτσα, στην Πρίστινα, στο Πόνικβε, στο Νις, στο Σουρντουλίτσα. Αποθήκες πετρελαίου στο Ντολγέιβατ και στο Μπορ. Ραδιοαναμεταδότες σε Στάρα Πάτζοβα, Μπούντβα και Σρεμίτσα.

Μεθοριακό συμβάν στη Βοσνία, λέει το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στη Βοσνία, γιουγκοσλαβικές δυνάμεις πέρασαν τη μεθόριο με τη Βοσνία και κράτησαν προσωρινά έξι στρατιώτες της υπό ΝΑΤΟική ηγεσία στρατιωτικής δύναμης (περίπου 31.000 άνδρες από 25 χώρες). Το συμβάν έγινε κοντά στη μεθοριακή βοσνιακή πόλη Ρούντο (κάπου 70 χλμ. ανατολικά του Σαράγεβο), αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από το Βελιγράδι.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, "έξι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες απήχθησαν, μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, ανακρίθηκαν και κρατήθηκαν για οχτώ ώρες έως ότου αφέθηκαν ελεύθεροι αβλαβείς". Στο κείμενο γίνεται λόγος για "παραβίαση του εδάφους της Βοσνίας από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις", με τη σημείωση ότι ένα τέτοιο συμβάν "συνιστά παραβίαση της Συνθήκης Ντέιτον"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ