Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οποιος προλάβει να κατέβει, σώζεται!

Ο χωματόδρομος που οδηγεί στον Κένταυρο έχει μια ιστορία ενδεικτική για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αλλά και οι τοπικοί "άρχοντες" της Αυτοδιοίκησης. Αυτός ο δρόμος λοιπόν, ασφαλτοστρώθηκε (για την ακρίβεια έπεσε λίγη πίσσα) πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, συνεργεία της Νομαρχίας τον ξήλωσαν!

Πριν από μερικούς μήνες, ανέβασαν και πάλι τις μπουλντόζες στον Κένταυρο για να ασφαλτοστρώσουν ξανά το δρόμο. "Σίγουρα, μόλις τελειώσουν οι εκλογές, την επόμενη μέρα οι μπουλντόζες θα φύγουν", λένε οι κάτοικοι του Κενταύρου.

Μάλιστα, ο Χουσεϊν περιγράφει κι ένα περιστατικό με τον πρώην νομάρχη Ξάνθης, που αποδεικνύει τον κυνισμό και την υποκρισία της τοπικής "εξουσίας". "Ο πρώην νομάρχης, ο κύριος Σαλτούρος είχε έρθει εδώ και είχε πει ότι δε θα ξαναπατήσει στο χωριό αν δε λερωθεί το αυτοκίνητό του με πίσσα. Και όντως δεν ξαναπάτησε. Δεν ξανανέβηκε...".

Στον ίδιο δρόμο όμως, έχουν γεννηθεί και πολλά από τα παιδιά του χωριού. Για τους 900 κατοίκους του χωριού δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Ετσι, οι γυναίκες μέχρι να κατέβουν στην Ξάνθη γεννούν στο δρόμο και δε χρειάζεται να φτάσουν μέχρι την πόλη...

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πολλοί Πομάκοι έχουν ξεψυχήσει, μέχρι να φτάσουν κάτω... "Αν αρρωστήσει κάποιος και προλάβει να κατέβει κάτω είναι τυχερός".

Κάποια μικρά κομμάτια δρόμων που οδηγούν στα χωριά ασφαλτοστρώθηκαν. Ομως, οι πλημμύρες του 1996 προκάλεσαν καθιζήσεις. Καθώς περνούσαμε από εκεί, τρία χρόνια μετά τις καταστροφές, οι δρόμοι δεν έχουν επισκευαστεί. Τα σημεία από τα οποία λείπουν τεράστια κομμάτια δρόμου έχουν καλυφθεί με μια κορδέλα. Αλλού δεν υπάρχει καθόλου κορδέλα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ