Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Οικολογικός όλεθρος

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Μία οικολογική καταστροφή, όπου η διαβίωση και η επιβίωση για οποιονδήποτε ζώντα οργανισμό θα είναι αδύνατη, μπορεί ήδη να έχει προκληθεί εξαιτίας των δολοφονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Μία οικολογική καταστροφή που απειλεί άμεσα όχι μόνο τους κατοίκους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μεγάλο τμήμα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αυτός ο κίνδυνος και η προοπτική χρωματισμένη με τα μελανότερα χρώματα, διαγράφεται ολοκάθαρα στην επιστολή του Γιουγκοσλάβου υπουργού Περιβάλλοντος Γιάγκος Ζελένοβιτς προς τον Κλάους Τόπφερ, επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), όπου τονίζει ότι από τους βομβαρδισμούς προκλήθηκε "ανθρωπιστική καταστροφή και καταστροφή στην οικονομία, στην υγεία και στο περιβάλλον".

Σύμφωνα με την επιστολή του Ζελένοβιτς, που αντίγραφό της εστάλη από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Ολλανδία στο πρακτορείο "Ρόιτερ", οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει πολλά ατυχήματα: τεχνολογικά, χημικά και ατυχήματα σε βιομηχανίες. Η καταστροφή χημικών εργοστασίων αποτελεί "μια ειδική μορφή χημικού πολέμου", τονίζει ο Ζελένοβιτς και προειδοποιεί επίσης για τις "απρόβλεπτες συνέπειες" από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κοντά στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών, στα περίχωρα του Βελιγραδίου. Χαρακτηριστικά και εφιαλτικά ο Ζελένοβιτς αναφέρει ότι "πέρα από τη γενοκτονία, το ΝΑΤΟ με τις επιθέσεις έχει προκαλέσει οικολογική καταστροφή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και ευρύτερα σε όλα τα Βαλκάνια και σε ένα σημαντικό τμήμα της Ευρώπης"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ