Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Μέχρι και 60% χαμηλότερο το εργατικό κόστος

Η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα μας, καθώς και η απουσία πρόσφατων στοιχείων για την απασχόληση των αλλοδαπών, αναδείχτηκαν στη χτεσινή ημερίδα, με θέμα "Μετανάστες στην Ελλάδα", η οποία διοργανώθηκε από το ΕΘνικό Ινστιτούτο Εργασίας. Σχετική, παλιότερη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,ότι θα υπάρξει χάραξη και υλοποίηση μιας συνολικής πολιτικής, έμεινε στα χαρτιά, αφού μέχρι σήμερα μόνο 42.000 πράσινες κάρτες έχουν δοθεί, έναντι 200.000 και πλέον αιτήσεων!

Μερικά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ημερίδα δείχνουν το σημαντικό ρόλο της παράνομης απασχόλησης των λαθρομεταναστών στην παραοικονομία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αντιφατική αντιμετώπιση των αλλοδαπών από πολλούς Ελληνες. Για παράδειγμα, το 72% των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας - που ρωτήθηκαν στα πλαίσια σχετικής έρευνας - απάντησαν ότι θεωρούν αρνητική την παρουσία των λαθρομεταναστών στην περιοχή τους. Το 94% όμως από αυτούς δήλωσαν ότι θα ξανααπασχολούσαν παράνομους μετανάστες!

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι το κόστος απασχόλησης παράνομων αλλοδαπών φτάνει να είναι μέχρι και 60% χαμηλότερο από αυτό των Ελλήνων, νόμιμα, εργαζόμενων.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν μέχρι και το 10% του ελληνικού εργατικού δυναμικού και η συμβολή τους στο ΑΕΠ έχει υπολογιστεί σε 1,5%.Εχει υπολογιστεί επίσης ότι η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών μειώνει το εισόδημα του 37% του πληθυσμού, αν και αυξάνει το εισόδημα άλλων κατηγοριών.

Αναλύσεις για τους νόμιμους μετανάστες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ, οι αμοιβές των ντόπιων εργατών δεν επηρεάζονται σημαντικά από την εισροή μεταναστών. Στην Ευρώπη, η επίδραση αυτή είναι μεγαλύτερη, ωστόσο στη Γερμανία οι αμοιβές του ντόπιου εργατικού δυναμικού έχουν αυξηθεί από την απασχόληση νόμιμων μεταναστών, εκτός από ορισμένες κατηγορίες ειδικευμένων. Στην Ιταλία υπάρχει πολύ μικρός ανταγωνισμός μεταξύ ντόπιων και ξένων εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ