Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόκληση προς τους συνταξιούχους

Γέμισαν οι οθόνες μας από "κοινωνική προστασία" και "ευημερία"... σε πράσινο φόντο. Το σκηνικό των προεκλογικών αυταπατών έχει στηθεί και καθημερινά δεχόμαστε "τόνους" πολιτικού εμπαιγμού, μέσα από χαζοχαρούμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκείνου του γελαστού συνταξιούχου που μας πληροφορεί για το πόσο καλά είναι με το ΠΑΣΟΚ. Για το ΕΚΑΣ των 18.000 δραχμών που παίρνει αυτός και - υποτίθεται - άλλοι 360.000 συνταξιούχοι και αδειάζουν στα καλάθια τους τα ράφια των σούπερ μάρκετ... Για το χαμηλό πληθωρισμό που έρχεται να... στηρίξει ουσιαστικά τις συντάξεις. Για μια σειρά ακόμα "επιτεύγματα" του ΠΑΣΟΚ που μας αραδιάζει και που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζουν τους συνταξιούχους "ευημερούντες". Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες χιλιάδες που καλούνται να ζήσουν με τα κατώτερα όρια συντάξεων. Πρόκειται, συνάμα, για μια μεγάλη απάτη και μάλιστα "κατ' εξακολούθησιν". Οι μεγάλες, κλιμακούμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων όλων των Ταμείων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες γίνονται όλο και πιο μαζικές, δείχνουν πόσο "ευημερούντες" αισθάνονται οι απόμαχοι της δουλιάς.

Τα ίδια τα στοιχεία, ωστόσο, είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες. Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Το περιβόητο ΕΚΑΣ - που διατυμπανίζει συνεχώς η κυβέρνηση και πίσω από το οποίο θέλει να καλύψει όλη την αντισυνταξιουχική, αντιασφαλιστική πολιτική της - δεν το παίρνουν παρά λίγοι συνταξιούχοι σε σχέση με τους έχοντες ανάγκη και αυτοί, αφού περάσουν από "ακτινογραφία" εισοδήματος. Για παράδειγμα από τους 560.000 συνταξιούχους ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια συντάξεων, το παίρνουν μόνο 220.000. Απ' αυτούς μόνο οι μισοί, δηλαδή περίπου 110.000, παίρνουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ και οι άλλοι κουτσουρεμένο. Για το πόσο "προστατεύτηκαν" οι συντάξεις, να σημειώσουμε μόνο ότι οι κατώτερες συντάξεις ΙΚΑ έχουν πέσει από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη στα 16,8 ημερομίσθια σήμερα. Αυτό, σαν αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, τους οποίους υποσχόταν - πάντα προεκλογικά - το ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει. Επιπλέον από το '91 και μέχρι το '98 ο κάθε συνταξιούχος ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια έχασε 1,423 εκατ. δραχμές, ενώ οι απώλειες τέλος του '99 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν για τον καθένα στα 1,714 εκατ. δραχμές. Από πάνω έχουν να αντιμετωπίσουν και την ειδική εισφορά μέχρι 5% που επιβάλλει η κυβέρνηση στις συντάξεις, αλλά και την αυξημένη παρακράτηση φόρου των συντάξεων - με τον περσινό φορολογικό νόμο - που λειτουργεί σαν άτοκο δάνειο των συνταξιούχων προς την κυβέρνηση. Τελευταίο δείγμα γραφής της "προστασίας" της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους αποτελούν οι... αυξήσεις που δόθηκαν για το '99, το "γενναιόδωρο" 2,5% για τις συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές και το διορθωτικό του 1,4%. "Γενναιοδωρία" που μεταφράζεται για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε 40-80 δραχμές τη μέρα, δηλαδή ούτε 1/3 "διοξινάτου" γιαουρτιού.

Τα άλλοτε "περήφανα γηρατειά" για το ΠΑΣΟΚ, οι σημερινοί "ευημερούντες" με τα προνοιακά βοηθήματα ΕΚΑΣ, έχουν κάθε λόγο να εξεγερθούν για τον προκλητικό εμπαιγμό σε βάρος τους. Να εξεγερθούν - και το κάνουν - ενάντια στην άγρια αντισυνταξιουχική πολιτική που "σερβίρεται" προεκλογικά σαν "προστασία". Να "μαυρίσουν" το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ που αφού έστρωσε τον αντιασφαλιστικό δρόμο με τρεις αλλεπάλληλους νόμους, τώρα επανέρχεται και θρασύτατα εγκαλεί την κυβέρνηση για "ατολμία" στο να προχωρήσει ταχύτατα στο τέλος αυτού του δρόμου, δηλαδή στην ισοπέδωση των πάντων. Να καταδικάσουν εμπράκτως εκείνα τα κόμματα που διέπονται από ευρω-λαγνεία, στηρίζοντας έτσι τις πολιτικές ατέρμονης λιτότητας και τον αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα που ήδη έχει μπει σε λειτουργία. Εχουν κάθε λόγο και συμφέρον να ορθώσουν μέτωπο πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Εχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν τις επικείμενες ευρωεκλογές για να στείλουν μήνυμα αντίστασης, ρίχνοντας ψήφο στο κόμμα που πρωτοστάτησε στην πάλη για τα δικαιώματά τους, στο ΚΚΕ.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ