Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τους παίρνουν και τα ψίχουλα!

Αγανάκτηση στους άνεργους της Πάτρας, που παρακολουθούν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ από τις περικοπές στο ωρομίσθιο και στην ασφάλιση

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε εντατικό "πρόγραμμα" περικοπών έχουν τεθεί οι άνεργοι που συμμετέχουν στα Σεμινάρια Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΟΑΕΔ γενικά και στην Πάτρα, όπου 80 περίπου μακροχρόνια άνεργοι παρακολουθούν τμήματα ανθοκηπουρικής (600 ώρες), μεταλλικών κατασκευών (600 ώρες), κοπτικής - ραπτικής (600 ώρες) και υπολογιστών (400 ώρες).

Μέχρι τον προηγούμενο χρόνο οι εκπαιδευόμενοι έπαιρναν 900 δρχ. την ώρα και το ένσημο χωρίς καμία διάκριση. Φέτος, χωρίς να τους παρουσιαστεί κάποια εγκύκλιος, αλλά με προφορικές εξαγγελίες του περιφερειακού διευθυντή του ΟΑΕΔ Γ. Μπίθα, τους ανακοινώθηκε πως η ΕΕ έκανε περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση των ανέργων. Κατά συνέπεια, αυτή τη "ζημιά" καλούνται να την επωμιστούν οι άνεργοι, οι οποίοι πλέον χωρίζονται σε κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία είναι όσοι δεν έχουν οικογένεια και οι οποίοι παίρνουν 400 δρχ. την ώρα (περικοπή κατά 50%), ενώ οι οικογενειάρχες θα παίρνουν 800 δρχ. την ώρα και οι επιδοτούμενοι 1.200.

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα κατακρατείται ένα 20%, το οποίο "θα δίνεται μετά των τέλος των σεμιναρίων". Παράλληλα, καταργείται το ένσημο,ενώ στην περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος δεν πάρει πτυχίο είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το μισό του ποσού που εισέπραξε.

Οι ίδιοι οι άνεργοι καταρτιζόμενοι, νιώθοντας στο πετσί τους την "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναρωτιούνται "σε ποια κανάλια διοχετεύονται τα ποσοστά που κρατά ο ΟΑΕΔ στο όνομα των ανέργων από τις εισφορές των εργαζομένων;". Σε επιστολή τους που απευθύνεται στο Υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, σημειώνουν πως "η παράδοση της κάρτας ανεργίας στον εργοδότη (που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ΟΑΕΔ) συνεπάγεται τη νόμιμη και υποχρεωτική καταβολή αμοιβής και επικόλληση ενσήμων" και τονίζουν πως μια ανάλογη συμπεριφορά (σ.σ. μη επικόλληση ενσήμων) από κάποιον ιδιώτη θα κρινόταν παράνομη. Επισημαίνουν, επίσης, ότι τη φετινή χρονιά "δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, παρ' όλο που υπάρχει εισφορά 6,25% μόνο για την ασθένεια" κι έτσι δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας και αναγκάζονται να παίρνουν βεβαιώσεις από τον προϊστάμενο του ΚΕΚ, ο οποίος "καλύπτει επιλεκτικά τις ιατρικές πράξεις". Παράλληλα, σημειώνουν πως χωρίς 50 ένσημα θα μείνουν χωρίς βιβλιάριο υγείας για τον επόμενο χρόνο, αλλά και δε θα μπορούν να εισπράξουν οικογενειακά επιδόματα. Προσθέτουν πως η διαβάθμιση του ωρομισθίου προωθεί την επιλεκτική αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ τα ιδιωτικά ΚΕΚ προσφέρουν ευνοϊκότερα κίνητρα στα προγράμματά τους. Μετά από όλα αυτά, οι άνεργοι καταγγέλλουν τη διάσταση εξαγγελιών με την πραγματικότητα και ζητούν ενιαίο επίδομα για όλους στο ύψος των 1.200 δρχ. την ώρα, ένσημα με πλήρεις εισφορές και αναδρομική ισχύ όλων των παραπάνω από την ημερομηνία έναρξης του φετινού προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ