Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Ευθύνες για τους αναποτελεσματικούς ελέγχους

Η αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος ελέγχου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών και η άμεση ανάγκη δημιουργίας στη χώρα μας δικτύου μέτρησης και παρακολούθησης τοξικών ουσιών, όπως οι διοξίνες, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Ενωση Ελλήνων Χημικών. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα θέματα ρύπανσης περιβάλλοντος και τροφίμων, αναφέρθηκαν στους παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία διοξινών, όπως η καύση σκουπιδιών, αλλά και στις αρνητικές επιδράσεις των ουσιών αυτών στον άνθρωπο, ενώ τόνισαν πως "εκτιμάται ότι πάνω από το 90% της ανθρώπινης έκθεσης σε διοξίνες οφείλεται στη διατροφή".

Αναφερόμενος στις θέσεις της Ενωσης για τον έλεγχο τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, ο πρόεδρος Γιάννης Γαγλίας υπογράμμισε ότι "σύντομα θα φανεί η αναποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, καθώς θα αδυνατεί να καλύψει το τεράστιο φάσμα".

"Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα εξεταστεί ή συζητηθεί τίποτα σχετικά με τη θεσμοθέτηση ορίων και μεθόδων προσδιορισμού των διοξινών", επισήμαναν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων χημικών. "Η δυνατότητα ελέγχου υπάρχει και στη χώρα μας, τόνισαν, αρκεί να υπάρξει ένας πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός. Ομως το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη μηχανημάτων, αλλά οι περικοπές προσωπικού που κάνει η κυβέρνηση στο Γενικό Χημείο του Κράτους", δήλωσαν.

Σε ψήφισμά του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Χημικών κρίνει απαράδεκτη τη δικαιολογία της κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων για την αδυναμία τους να προσδιορίσουν διοξίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ