Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΔΙΟΞΙΝΕΣ
Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στους καταναλωτές!
  • Τρεις υπουργοί, τρεις υφυπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες "συσκέφτηκαν" χτες, για να ανακοινώσουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εντοπίσει και να αποσύρει από την αγορά τα ύποπτα προϊόντα
  • "Να τα απορρίπτει ο ίδιος ο καταναλωτής", είπε, κυνικά, ο υπουργός Ανάπτυξης

Την πλήρη άρνησή της να συνεισφέρει το ελάχιστο για τη στοιχειώδη προστασία των καταναλωτών από την εγκληματική ασυδοσία των πολυεθνικών που η ίδια διευκόλυνε με κάθε τρόπο, εκδήλωσε χτες με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργία και Υγείας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δέκα μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη διακίνηση επικίνδυνων τροφίμων με διοξίνες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν είναι καν σε θέση να εντοπίσει και να αποσύρει από την αγορά τα ύποπτα είδη και να καταρτίσει σχετική λίστα, ώστε να ενημερώσει με ακρίβεια τους καταναλωτές.

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης και κοροϊδίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος,είπε ότι "μπορεί βεβαίως να κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά βελγικής προέλευσης τρόφιμα, αυτά τα συλλαμβάνει και τα απορρίπτει ο ίδιος ο καταναλωτής"! Είναι φανερό πως η λογική της κυβέρνησης όχι μόνο κινείται αποκλειστικά στην τροχιά της δικής της μη ευθύνης για το τι συμβαίνει στην αγορά, ούτε, βεβαίως, των εισαγωγέων των εμποροβιομηχάνων, αλλά προσπαθεί με τον πλέον κυνικό τρόπο να επιρρίψει τις ευθύνες στους καταναλωτές!

Και όλα αυτά, όταν στα καταστήματα τροφίμων υπάρχει πληθώρα προϊόντων βελγικής προέλευσης όπως τυριά, μαγιονέζες, γλυκίσματα με ολόκληρα αυγά μεταξύ των πρώτων υλών, σοκολατούχο σκόνη για γάλα ΗΕΜΟ κλπ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι χιλιάδες ακόμα είδη που κυκλοφορούν είναι αδιευκρίνιστης προέλευσης, αφού απλά σημειώνουν ότι "παρασκευάζεται" ή "συσκευάζεται" στην ΕΕ.

Ο υπουργός, παράλληλα, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποιο εργαστήριο του εξωτερικού θα σταλούν τα δείγματα που "θα" ληφθούν. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι τώρα έχουν δεσμευτεί 2.000 τόνοι βελγικών προϊόντων. Ας σημειωθεί, ότι, οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που διενεργούν ελέγχους δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρέπει να θεωρήσουν επικίνδυνο και να το κατάσχουν, εφόσον δεν έχουν στα χέρια τους σχετική επίσημα καταρτισμένη λίστα.

Επαναλαμβάνοντας τις ανακοινώσεις των γαλακτοβιομηχάνων, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι ελληνικής προέλευσης και απολύτως ασφαλές, ενώ δεσμεύτηκαν όσες ποσότητες βελγικού γάλατος εντοπίστηκαν και προορίζονταν για υψηλή παστερίωση (διάρκειας 20 ημερών και πλέον). Δεσμεύτηκαν, επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, και τα γάλατα εβαπορέ, που προέρχονταν από το Βέλγιο. Σε ό,τι αφορά το γάλα σκόνη ο υπουργός παρέπεμψε στην προχτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΦ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η διακίνηση γάλατος παραγωγής Βελγίου και παρασκευασμάτων 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές, με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά. Επίσης, τα διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση, γιατί καθυστέρησε τόσο η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας των παραπάνω τροφών, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι οι καταναλωτές, όφειλαν οι ίδιοι να σταματήσουν να τις αγοράζουν!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να ελέγξει και να περιορίσει την επικίνδυνη ασυδοσία των πολυεθνικών που οδηγεί σε φαινόμενα σαν αυτό που απειλεί την υγεία των καταναλωτών, τη στιγμή που υλοποιεί τις ντιρεκτίβες για "ελεύθερη", στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτη, παραγωγή και διακίνηση τροφίμων, στο όνομα της "ενιαίας αγοράς", είναι φανερό ότι μόνο ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού και φλυαρίες της μορφής "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" μπορούν να αντιμετωπιστούν ανακοινώσεις σαν αυτές που έγιναν χτες από τους υπουργούς για δημιουργία εργαστηρίου που θα ελέγχει τις διοξίνες στα τρόφιμα. Οπως και το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισηγηθεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, τη σύσταση ενός συστήματος καταγραφής της διακίνησης των προϊόντων. Τέτοιες επινοήσεις, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που γεννάει αυτή καθεαυτή η ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών που μπροστά στη μεγιστοποίηση των κερδών τους δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Δε μειώνουν την υπαρκτή πιθανότητα αύριο - μεθαύριο να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό των τρελών αγελάδων ή των διοξινών.

Τέλος, μεταξύ άλλων οι συναρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν πως σε ό,τι αφορά την Ολλανδία και τη Γαλλία οι δύο χώρες προσκόμισαν στην κτηνιατρική επιτροπή της ΕΕ στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα με τα προϊόντα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ