Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γίνει ο εφιάλτης τους

Η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, που συνεχίζεται με άλλα πλέον μέσα, εγκαινίασε μια νέα περίοδο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου. Η κατάλυση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, ο εξευτελισμός του ΟΗΕ, η συγκέντρωση εξουσιών στο "G-8", το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η περιφρόνηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών είναι τα στοιχεία που συναπαρτίζουν το πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται και οι τελευταίες επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο και την Ελλάδα, αφού οι ηγήτορες της "νέας τάξης" δεν αρκούνται στην εξασφάλιση της απόλυτης κυριαρχίας, απαιτούν την επικύρωσή της με την ταπεινωτική αναγνώριση από τους "υποτελείς".

Στην Κύπρο ο Αμερικανός πρεσβευτής αρνείται να συναντήσει τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, γιατί η Κυπριακή Βουλή εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ενώ με επιστολές προς τα πολιτικά κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ζητά το λόγο για τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και απειλεί με κυρώσεις...

Η προσβολή της κυβέρνησης της χώρας στην οποία φιλοξενείται, η χωρίς προσχήματα ανάμειξή του στις εσωτερικές υποθέσεις, η περιφρόνηση όλων των αρχών της διπλωματίας που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυπριακού λαού υιοθετήθηκαν χτες πλήρως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Απαγορεύεται η έκφραση διαφορετικής γνώμης είτε από κυβερνήσεις ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών, είτε από τα πολιτικά κόμματα και το λαό αυτών των κρατών. Ο απόλυτος φασισμός.

Ομως αγανάκτηση προκαλεί η επέμβαση των ΗΠΑ και στις εσωτερικές υποθέσεις στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Χρησιμοποιώντας τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και τις δραστηριότητες της "17 Νοέμβρη" ξεδιπλώνεται μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία, που περιλαμβάνει ακόμα και διαταγές για τις ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, με στόχο μια "συνολική διευθέτηση" των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή.

Διαβήματα, πιέσεις και εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων, με σκοπό την πλήρη και άνευ όρων συμμόρφωση και τη συμμετοχή στην εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της "τρομοκρατίας", όπως βεβαίως την εννοούν οι Αμερικανοί, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτήν τα απελευθερωτικά κινήματα, αλλά και κάθε άλλη εκδήλωση που απειλεί τα συμφέροντα και την κυριαρχία τους. Οχι πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρές αντιρρήσεις, αλλά μια χωρίς όρους αποδοχή των αμερικανικών θέσεων θα προκαλούσε το αίσθημα του ελληνικού λαού και αυτό το φοβούνται και η κυβέρνηση και οι "κηδεμόνες" της.

Με αυτό τον τρόπο πληρώνουν οι Αμερικανοί την πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης. Ελεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός ότι η συμμόρφωση στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των Αμερικανών και των άλλων δολοφόνων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και τις διαφορές με την Τουρκία. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική των "γιέσμεν" της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ενισχύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα τα υπονομεύει συστηματικά, αφού κάθε υποχώρηση συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις.

Μόνο η πάλη του ελληνικού λαού, όλων των λαών, κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων μπορεί να δώσει απάντηση στον εφιάλτη που απειλεί την ανθρωπότητα. Αυτό υπολογίζουν και φοβούνται οι αρχιτέκτονες της "νέας τάξης" και είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε το φόβο τους εφιάλτη για τα σχέδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ