Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Επί θύραις "κάποια μορφή συνομοσπονδίας"

Σκεπτικισμός στην Κύπρο από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

(Του ανταποκριτή μας).-

Με πολύ σκεπτικισμό μελετούν ο Πρόεδρος Κληρίδης και τα κόμματα, την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία εισηγείται επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς όπως προβλέπει και η δήλωση της "Ομάδας των Οχτώ". Ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, δεν πρόκειται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στην έκθεση του Κόφι Ανάν. Ο Πρόεδρος θα εκθέσει τις απόψεις του στο Εθνικό Συμβούλιο στη νέα συνεδρίασή του την ερχόμενη Τετάρτη.

Πολιτικοί κύκλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του θέτει έμμεσα αλλά σαφώς θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, αφήνει να νοηθεί ότι το προσφυγικό έχει διευθετηθεί και ανοίγει το παράθυρο για λύση κάποιας μορφής συνομοσπονδίας αντί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ότι από την έκθεση απουσιάζουν σημαντικά πράγματα και ότι σ' αυτή περιέχεται κάτι το πολύ επικίνδυνο και αυτό είναι η μεγάλη έμφαση στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Οταν ο ΓΓ του ΟΗΕ μιλά για την πολιτική ισότητα, τόνισε ο Σπ. Κυπριανού, αναφέρεται βασικά στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι πολιτική ισότητα όπως έλεγε ο προκάτοχός του σε σχέση με τη λύση της ομοσπονδίας που κατ' ανάγκη δεν σήμαινε αριθμητική τοποθέτηση. Ο προκάτοχός του, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, έλεγε ότι οι δύο ομόσπονδες περιοχές θα είχαν μια ισοτιμία έναντι της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι πολύ επικίνδυνο και το 'λεγε για να το προσέξουμε, πρόσθεσε.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι διπλωμάτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ετοιμάσει δύο προσχέδια ψηφισμάτων για το Κυπριακό, που αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη Δευτέρα. Το ένα ψήφισμα αφορά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και το άλλο τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί το κείμενο της δήλωσης της "Ομάδας των Οχτώ" και καλεί τον Γενικό Γραμματέα να αρχίσει διαβουλεύσεις για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς με στόχο την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα προηγούμενα ψηφίσματα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να προσέλθουν σε διάλογο και να δεσμευτούν πάνω στις αρχές της δήλωσης της "Ομάδας των Οχτώ".

Ο νέος κύκλος συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Ανοησίες κατά τονΝτενκτάς

Ο Ντενκτάς απέρριψε σαν ανόητη την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίχτηκε από την "Ομάδα των Οχτώ", να καλέσουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε συνομιλίες χωρίς όρους. Σε δηλώσεις του στο "Ρόιτερ" μετά την κυκλοφορία της έκθεσης για την Κύπρο του Κόφι Ανάν, ο Ντενκτάς είπε ότι δεν πρόκειται να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τον Γλαύκο Κληρίδη όταν ο τελευταίος "προσποιείται ότι αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ