Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Προσέγγιση" υπό καθοδήγηση

Σήμερα η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Τζεμ

Κάτω από την αμερικανική... καθοδήγηση η Αθήνα οδηγείται σε επιλογές που αποσκοπούν στον "κατευνασμό" της Αγκυρας. Οι επιλογές αυτές, θα αποτυπώνονται στην απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, η οποία πιθανότατα θα αποσταλεί σήμερα στην Αγκυρα.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, προβάλλουν εντέχνως εδώ και αρκετές μέρες την "άρνηση" της Αθήνας να αποδεχτεί την τουρκική πρόταση για την υπογραφή ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτή, η "άρνηση", όπως λένε πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απλώς προβάλλεται για να καλύψει την "καλή διάθεση" της ελληνικής κυβέρνησης η οποία κατατίθεται χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην επιστολή θα διατυπώνονται προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη εδραίωσης της συνεργασίας στους τομείς αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, του εγκλήματος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στη ναυσιπλοϊα (έρευνες, διάσωση κλπ.).

Σε ό,τι έχει σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της, θέση της Αθήνας είναι ότι "δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε οτιδήποτε, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου". Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία και αντιπροτείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.Το κλίμα, πάντως, που επιδιώκει να διαμορφώσει η επιστολή Παπανδρέου, είναι θετικό και όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, περιγράφει, ως ένα βαθμό, τη διάθεση της Αθήνας να "βοηθήσει" την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οπως είναι γνωστό οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα τεθούν και πάλι τον προσεχή χειμώνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με δεδομένη τη διάθεση της Ουάσιγκτον και των ισχυρών Ευρωπαίων να προωθήσουν την ευρωτουρκική προσέγγιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ