Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Συνεχίζουν το έγκλημα που άρχισαν με τις βόμβες

Συνεχίστηκαν και χθες οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία η Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα του Οργανισμού για την "Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων", ενός οργανισμού που θα ολοκληρώσει το έργο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών με την επιχείρηση μετατροπής ολόκληρης της περιοχής σε ένα προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, από το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των "δεκαπέντε", δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή "η Θεσσαλονίκη θα καταστεί το κέντρο της διαδικασίας ανασυγκρότησης της περιοχής των Βαλκανίων" και ότι έτσι επιτυγχάνεται η επιδίωξη να γίνει η Θεσσαλονίκη "γέφυρα για την παρουσία της χώρας μας στη Βαλκανική, αλλά να γίνει ταυτόχρονα και η γέφυρα για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βαλκανική".

Πίσω από τις κυβερνητικές κορόνες που συνοδεύτηκαν και από ανούσιες αντιδικίες με τη Νέα Δημοκρατία κρύβονται όχι μόνο οι πραγματικοί στόχοι του σχεδίου "ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι στόχοι της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας, για ένα κομμάτι από τη λεία της σπαραγμένης από τους βομβαρδισμούς και τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Βαλκανικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός της πανηγυρικής υποδοχής της απόφασης των "δεκαπέντε" από τις οργανώσεις των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια πρόχειρη ματιά στο "Σύμφωνο σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη", που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση αποσταθεροποίησης και ιμπεριαλιστικής επέκτασης με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για το ορμητήριο που διαλέγουν για την πραγματοποίησή της.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι με το Σύμφωνο αυτό συγκροτείται ένας μηχανισμός του οποίου θα προϊσταται η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Διεθνή Τράπεζα, θα εποπτεύει όλων των θεμάτων, που έχουν σχέση με κάθε πτυχή της εσωτερικής, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής των κρατών της Βαλκανικής. Περιλαμβάνει επεμβάσεις σε όλους τους τομείς, όπως την οικονομία, τα "ανθρώπινα δικαιώματα", τη διακυβέρνηση της κάθε χώρας, ακόμα και τα σύνορα μεταξύ των χωρών!

Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου επιλέχθηκε σαν ορμητήριο η Θεσσαλονίκη, ένα κέντρο για την αποσταθεροποίηση και την επίθεση κατά των λαών της Βαλκανικής.

"Πανηγυρίζουν" στη Θεσσαλονίκη

Χαράς ευαγγέλια και από τους "άρχοντες" της Θεσσαλονίκης για την επιλογή της πόλης ως έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μιας ανάθεσης που στο τέλος - τέλος είναι αποκλειστικά για το συμφέρον των ισχυρών οικονομικών κέντρων, ξένων και ελληνικών. "Διακηρύξεις, ευχές και προσπάθειες πέραν της δεκαετίας, τώρα πραγματώνονται", θριαμβολογεί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης και σημειώνει: "Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Βαλκάνιοι, οι οποίοι θα διέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, θα διαπραγματεύονται και από δω θα εξορμούν για τα Βαλκάνια".

"Αισθάνομαι δικαιωμένος διότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί και την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου για το νομό Θεσσαλονίκης", λέει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης ενώ ανάλογες δηλώσεις κάνουν ο δήμαρχος της πόλης και άλλοι φορείς.

Σχετικά με το κλίμα αναβίωσης των αυταπατών που είχαν γεννηθεί και στις αρχές της δεκαετίας με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, ο γραμματέας της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", Ν. Ζώκας δήλωσε τα παρακάτω:

"H ανάληψη της υποτιθέμενης οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι άσχετη με το έγκλημα που ξεκίνησε με τις βόμβες. Αποτελεί μάλιστα τη συνέχειά του. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας δεν έγινε για τη δήθεν αποκατάσταση των δικαίων των Κοσσοβάρων, όπως υποκριτικά έλεγαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, αλλά στόχευε στην παραπέρα οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια και γενικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κυβέρνηση υποταγμένη πλήρως οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά στους ισχυρούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων αποδέχτηκε το ρόλο για τη Θεσσαλονίκη σαν οικονομικό ορμητήριο για την πραγμάτωση των παραπάνω σχεδίων. Ομως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι φορείς της πόλης που φαίνονται ενθουσιασμένοι με αυτή την επιλογή θα έπρεπε να ξέρουν ότι η πόλη και η χώρα προορίζονται στην πραγματικότητα για υπηρέτες αυτών που θα κάνουν τις όχι και τόσο καθαρές μπίζνες στα Βαλκάνια. Επόμενα ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αλλά κερδισμένοι θα είναι για άλλη μια φορά μόνο οι ισχυροί του πλούτου, ξένοι και ντόπιοι. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει από την πλευρά του να εργαστεί για τη μετατροπή της πόλης μας σε πραγματικό κέντρο φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής", καταλήγει ο Ν. Ζώκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ