Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
Η "τρομοκρατία" στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ακολουθώντας πιστά τις αμερικανικές οδηγίες για μια πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,συναντήθηκε χτες στη Ν. Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ.

Η συνάντηση, αξίζει να σημειωθεί, πραγματοποιήθηκε μια μόλις μέρα μετά την καταδίκη του Αμπ. Οτσαλάν. Η υπόθεση Οτσαλάν, όπως είναι γνωστό, αξιοποιήθηκε από την τουρκική διπλωματία, η οποία κατηγορεί ευθέως την Ελλάδα για υποστήριξη της δράσης του ΡΚΚ και ζητά, πριν από οποιαδήποτε ελληνοτουρκική συζήτηση, τη δημόσια "συγγνώμη" της ελληνικής κυβέρνησης για αυτό της το "λάθος". Το κλίμα αυτό, συντηρήθηκε και από την Ουάσιγκτον, η οποία κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Το "πρόβλημα" της τρομοκρατίας, λοιπόν, ήταν το "πρώτο θέμα" που υποχρεώθηκε να συζητήσει ο υπουργός εξωτερικών. Με πιο απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να "κατευνάσει" την Αγκυρα και να ακολουθήσει πιστά τις αμερικανικές εντολές, δέχτηκε να συζητήσει τις τουρκικές αιτιάσεις περί ελληνικής υποστήριξης της δράσης του ΡΚΚ, όπως ακριβώς είχε ζητήσει στην επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου ο Ι. Τζεμ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, η Αγκυρα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ασχοληθεί μα τα ζητήματα τρομοκρατίας.

Ενώ, λοιπόν, η Αγκυρα τοποθέτησε στο διαπραγματευτικό καλάθι αναπόδεικτες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε στη συνάντηση, με την πρόθεση να συζητήσει για τα "ανώδυνα" ζητήματα, της συνεργασίας, στο εμπόριο, την οικονομία, την αντιμετώπιση οικολογικών προβλημάτων. Μάλιστα,η ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε σε μια συζήτηση, δίχως να εξασφαλίσει κάτι που μέχρι πριν μερικές βδομάδες, αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο: Μια απλή δήλωση της Αγκυρα ότι για όποια θέματα θεωρεί ελληνοτουρκικές διαφορές(γκρίζες ζώνες, εναέριος χώρος κλπ) θα προσέφευγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ