Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Θα προσφύγουν για τη ζημιά από τις διοξίνες

Στην Κομισιόν θα προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητώντας αποζημιώσεις για την οικονομική ζημιά που είχαν τα καταστήματα τροφίμων από τα μολυσμένα με διοξίνες τρόφιμα τόσο για την απόσυρση και επιστροφή τους, όσο και εξαιτίας της καχυποψίας που δημιουργήθηκε στους καταναλωτές, που έγιναν επιφυλακτικοί στην αγορά πολλών προϊόντων. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ζημία για τα καταστήματα ειδών διατροφής, που ούτως ή άλλως διέρχονται τα τελευταία χρόνια μεγάλη κρίση, ήταν μεγάλη από τις αλυσιδωτές συνέπειες που εξακολουθεί να έχει η υπόθεση με τις διοξίνες. Η προσφυγή θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, που ακόμα συσσωρεύονται, σε συνεννόηση με τη Eurocommerce, την πανευρωπαϊκή συνομοσπονδία εμπορίου, καθώς ανάλογο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, παρατηρείται δυσπιστία στις παραγγελίες από τρίτες χώρες προς χώρες της ΕΕ, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η ΕΣΕΕ ζητάει να θεσπιστούν αυστηροί κανονισμοί για τα συστατικά των πρώτων υλών και συγκεκριμένα των ζωοτροφών, να υπάρχει αξιόπιστη, έγκαιρη και διαφανής ενημέρωση τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν. Στα ίδια πλαίσια, ζητάει οι έλεγχοι να γίνονται σε όλα τα επίπεδα από την παραγωγή μέχρι τα ράφια των καταστημάτων και να οριοθετηθούν και να αποσαφηνιστούν οι ευθύνες σε κάθε κρίκο της αλυσίδας των ειδών διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Χρ. Φώλιας αναφέρθηκε στο κόστος χρήματος που παραμένει υψηλό για τις επιχειρήσεις και το απέδωσε στο ότι η χώρα είναι ακόμα εκτός ΟΝΕ. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα τα επιτόκια των δανείων, μεταξύ αυτών και των καταναλωτικών, τη χαρακτήρισε επέμβαση στην "ελεύθερη αγορά", που θα έχει συνέπειες και για τα μαγαζιά που ένα μεγάλο μέρος τους συντηρείται από τα καταναλωτικά δάνεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ