Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τρόπους συγκράτησης των αυξήσεων αναζητά η κυβέρνηση

Ακριβότερα θα πωλούνται - με βάση το νέο δελτίο ενδεικτικών τιμών - οι βενζίνες και τα πετρέλαια, στρώνοντας το έδαφος για αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα

Μέχρι και 6,2 δρχ. το λίτρο ακριβότερα πωλούνται από τα μεσάνυχτα τα υγρά καύσιμα, με βάση το νέο δελτίο τιμών που ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, καθώς σε περίπτωση που οι νέες αυξήσεις τιμών στα πετρέλαια και τις βενζίνες περάσουν ολόκληρες στην κατανάλωση, θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές μιας σειράς καταναλωτικών αγαθών και φυσικά αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Με βάση το νέο δελτίο τιμών της εταιρίας ΕΛΠΕ, αυξάνονται (ανά λίτρο) οι τιμές στη βενζίνη σούπερ κατά 6,10 δραχμές, στην αμόλυβδη κατά 6,20 δραχμές και στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 3,90 δραχμές το λίτρο. Η ΕΛΠΕ αποδίδει τις νέες ανατιμήσεις στις βενζίνες και τα πετρέλαια στην άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων, καθώς και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή.

Στα πλαίσια αναζήτησης τρόπων για τη συγκράτηση των τιμών ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τους βενζινοπώλες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.Εάν γίνει κάτι τέτοιο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης (μέχρι και σαράντα μέρες, σύμφωνα με το νόμο), στην ουσία θα παραμείνει στο απυρόβλητο η κερδοσκοπία των εταιριών και τα ποσοστά κέρδους που επιβάλλουν, και το "μάρμαρο" θα κληθούν να το πληρώσουν οι πρατηριούχοι, που θα είναι αναγκασμένοι να πουλάνε στο πλαφόν, ανεξάρτητα από το πόσο έχουν αγοράσει από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων. Ο υπουργός χαρακτήρισε "ρεαλιστικές και επιτεύξιμες" τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, που εκδίδει κάθε βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να εφαρμοστούν "με λίγη προσπάθεια και με λίγη αυτοσυγκράτηση".

Με τις δηλώσεις αυτές, ουσιαστικά ο Ε. Βενιζέλος "πέταξε το μπαλάκι" στους πρατηριούχους, βάζοντάς τους να "επιλέξουν" ανάμεσα στις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης", που συχνά είναι και χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής που επιβάλουν οι εταιρίες, και στο πλαφόν. Από τη μεριά τους οι βενζινοπώλες, μετά τη συνάντησή τους με τον Ευ. Βενιζέλο, δήλωσαν ότι τα περιθώρια του κλάδου έχουν εξαντληθεί και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναζητήσει στα ποσοστά κέρδους των εταιριών τον τρόπο συγκράτησης των τιμών και εφαρμογής των "ενδεικτικών τιμών". Στη συνάντηση συζητήθηκε και το αίτημα των πρατηριούχων να απαγορευτεί η δημιουργία πρατηρίων από τις εταιρίες εμπορίας μέσω θυγατρικών τους, πράγμα για το οποίο, όπως είπαν, το υπουργείο θα τους απαντήσει την επόμενη βδομάδα. Οσο για την ελεύθερη πρόσβαση των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια, που ζητά ο κλάδος, αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής της Ομοσπονδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εξάλλου, σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προτίθενται να ανακοινώσουν σήμερα ότι θα απορροφήσουν το 50% της αύξησης. Δηλαδή, στη χονδρική να περάσουν τις μισές από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε γι' αυτή τη βδομάδα η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια. Η φερεγγυότητα ή όχι της παραπάνω πληροφορίας, θα αποδειχτεί από τις τιμές λιανικής πώλησης που θα υπάρχουν από σήμερα στα πρατήρια βενζίνης...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ