Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΡ
Δίκαιη "ραδιοφωνική" εφαρμογή του νόμου

Βελτίωση του νόμου θα ζητήσει το ΕΣΡ

Πρώτο βήμα, για να μπει τάξη και να λειτουργήσει έννομα το ραδιοφωνικό τοπίο, ήταν η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου Αττικής, εφαρμόζοντας "δίκαια" το νόμο. Την επισήμανση αυτή έκανε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία διεξοδικά αναλύθηκαν ο τρόπος μοριοδότησης των αιτήσεων, καθώς και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από το νόμο για την παροχή άδειας. Στην παρουσίαση των θέσεων του ΕΣΡ για την αδειοδότηση, σημειώθηκαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ερμηνεία του νόμου, για την αξιολόγηση και μοριοδότηση των αιτήσεων. Διευκρινίστηκε, όμως, ότι παρότι ο νόμος έχει πολλά προβλήματα εντούτοις στην παρούσα φάση πρέπει να γίνει πράξη, προκειμένου το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να πάψει να είναι άναρχο. Θα πρέπει, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Αντώνης Μανιτάκης, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και ύστερα να γίνουν προτάσεις για βελτίωση του νόμου, με βάση τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του. Συνολικά είχαν υποβληθεί 86 αιτήσεις για άδεια στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Από αυτές 50 κρίθηκαν ότι πληρούσαν τις νομότυπες προϋποθέσεις για να κριθούν, ενώ από αυτές, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ, άδεια θα πάρουν οι πρώτοι 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Ο Παύλος Σούρλας υπογράμμισε ότι στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ ανήκει μόνο η γνωμοδότηση και όχι η παροχή άδειας, σημειώνοντας ότι το ΕΣΡ με την απόφασή του αυτή ανέλαβε την ευθύνη, αλλά και το όποιο κόστος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η "νομιμότητα έχει κόστος". Στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κατέβαλε το ΕΣΡ να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού δεν είχε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν με τον αποκλεισμό τριάντα σταθμών από τους 50 που πληρούσαν τις νομότυπες προϋποθέσεις και στις "σοβαρές ανακρίβειες" που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΕΣΡ τόνισε ότι το ΕΣΡ δε θέλει να αντιδικήσει με κανέναν και πως ασφαλώς η απόφασή του είχε και οδυνηρές συνέπειες για ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς. "Δε διεκδικούμε το αλάθητο", είπε ο Παύλος Σούρλας και γι' αυτό όποιος νομίζει ότι έχει αδικηθεί υπάρχει και η δικαστική οδός.

Το ΕΣΡ δε θέλει να επωμιστεί τις ευθύνες που δεν του ανήκουν για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δεν "ευθυνόμαστε εμείς για το υφιστάμενο χάος", είπε ο Παύλος Σούρλας, ούτε για το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, ούτε για τον αριθμό των συχνοτήτων. Για το θέμα των είκοσι συχνοτήτων που έχουν προκηρυχτεί για το Λεκανοπέδιο της Αττικής ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι το ΕΣΡ θα εισηγηθεί τη σύγχρηση των συχνοτήτων, προκειμένου να χωρέσουν και άλλοι σταθμοί.

Η απόφαση της μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών υπήρξε ομόφωνη με μία αποχή, αυτή του Ιάσονα Μοσχοβίτη. Ο Παύλος Σούρλας, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις του νόμου για τη μοριοδότηση, σημείωσε ότι είναι σε βάρος των νέων σταθμών, αφού πριμοδοτούνται οι παλαιότεροι και επίσης ευνοούνται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί γενικής στόχευσης και όχι οι σταθμοί ειδικής στόχευσης. Ο νόμος, επίσης, δε βάζει ως κριτήριο την ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών.

Η αναλυτική κατάσταση της μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής, θα σταλεί στο υπουργείο Τύπου, για να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας. Σε περίπτωση που ο υπουργός υιοθετήσει τη γνωμοδότηση, το λόγο θα έχει το υπουργείο Μεταφορών και αμέσως μετά, αφού γίνει ο έλεγχος, η λίστα της γνωμοδότησης θα επιστραφεί στο υπουργείο Τύπου και ο υπουργός, έχοντας την αρμοδιότητα θα δώσει τις άδειες. Στις επόμενες δραστηριότητες του ΕΣΡ θα είναι οι ραδιοφωνικές άδειες της Θεσσαλονίκης και των τοπικών σταθμών της περιφέρειας, ενώ το ΕΣΡ θα εισηγηθεί επίσης και τη δημιουργία πάρκων κεραιών.

Εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες δέκα ραδιοφωνικών σταθμών, που δε συμπεριλαμβάνονται στους 20 και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών: "Ελλάδα FM", "Αιγαίο", "Planet", "Κιςς", "Status","Gold", "Ciao", "Λάμψη", "Σπορ" και "Radio Stefa", αποφάσισαν από κοινού να αντιδράσουν με μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές και καταγγελίες για την"παράνομη", όπως τη χαρακτηρίζουν "λίστα" του ΕΣΡ.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ