Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Προκλητική και αδιάλλακτη η Αγκυρα

  • Συνομοσπονδία ζητά ο Ετσεβίτ
  • Συντονίζουν τις κινήσεις τους Αθήνα και Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Οι προκλητικές και αδιάλλακτες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ετσεβίτ για λύση συνομοσπονδίας πρέπει να προβληματίσουν τον ΟΗΕ και όσους ενδιαφέρονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του "πρωθυπουργού της εισβολής".

Η τουρκική πλευρά, με τις δηλώσεις του Ετσεβίτ, είπε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις, που είναι επικύρωση των τετελεσμένων της εισβολής του 1974, που ούτε εμείς δεχόμαστε, ούτε η διεθνής κοινότητα. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ομάδα των Οκτώ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη σημερινή κατάσταση και ζητούν να βρεθεί λύση με συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα βασίζεται σε ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οι θέσεις Ετσεβίτ και γενικά της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία θα πρέπει να προβληματίσουν τον ΟΗΕ και όσους ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού. Είναι πάντως θέσεις, κατέληξε ο εκπρόσωπος, οι οποίες οδηγούν την πρωτοβουλία, που πρόκειται να αναληφθεί σε αδιέξοδο, εκτός και αν μετακινηθεί από αυτές η τουρκική πλευρά.

Ο Ετσεβίτ σε άλλες δηλώσεις του, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αγκυρα προχτές, επανέλαβε τις απειλές του για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για το Βαρώσι, είπε, και η τουρκική πλευρά θα επαναξιολογήσει τη θέση της σ' ό,τι αφορά το καθεστώς της κλειστής πόλης.

Εξάλλου, κατά την προχτεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη Ετσεβίτ - Ντενκτάς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διάβασε κοινό ανακοινωθέν τους στο οποίο γίνεται αναφορά σε "δύο κράτη στην Κύπρο και σύναψη συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Το ανακοινωθέν επικρίνει την πολιτική της Ελλάδας στην Κύπρο, το εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους και τη λανθασμένη, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της. Επίσης κάνει αναφορά στην πρόταση Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας, η οποία "ανοίγει την πόρτα για βιώσιμη λύση" και προσθέτει ότι σύντομα θα υπογράφει "συμφωνία ειδικών σχέσεων" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τις χτεσινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, η "Συμφωνία Αμοιβαίων Διευκολύνσεων στους πολίτες των δύο χωρών", που υπογράφηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της "3ης Συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας, η οποία θα ισχύσει μετά την επικύρωσή της, διαλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Οι πολίτες του ψευδοκράτους θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας της Τουρκίας.

- Αυξάνεται σε πέντε χρόνια η άδεια παραμονής και εργασίας των πολιτών του ψευδοκράτους που εργάζονται στην Τουρκία.

- Θα εξασφαλιστούν διευκολύνσεις στις διαδικασίες για την αγορά ακίνητης περιουσίας από τους πολίτες του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

- Αυξάνεται σε πέντε χρόνια και η διάρκεια των τουρκικών διαβατηρίων που χορηγούνται σε πολίτες του ψευδοκράτους.

- Παρόμοιες διευκολύνσεις θα ισχύουν και για τους Τούρκους υπηκόους που διαμένουν και εργάζονται στο ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα "ΑΒΡΟΥΠΑ" στεγάζει τις αποφάσεις αυτές κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο "Συνδεόμαστε με την Τουρκία" και τονίζει: "έγινε άλλο ένα βήμα προς την ενοποίηση των σχέσεων Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου - Τουρκίας και την πλήρη ενσωμάτωση".

Στην Αθήνα ο Γ. Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδης βρέθηκε χτες στην Αθήνα και συναντήθηκε με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το "νόημα" της επίσκεψης, χαρακτηρίζεται ως "επετειακό", καθώς γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που προκάλεσε μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας η υπόθεση των Πυραύλων "S-300" και να υπογραμμιστεί η "ταυτότητα απόψεων" των δύο κυβερνήσεων.

Στις συναντήσεις, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνει για το Κυπριακό η εμπλοκή των επτά πλουσιότερων κρατών, τα οποία μεθοδεύουν την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ των Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ δε βοηθούν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε την εκπλήρωση των στόχων της Αγκυρας για προσέγγιση με την ΕΕ και υπονομεύουν την προσπάθεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ