Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Η "καυτή" ατζέντα της διάσκεψης του "ΑΣΕΑΝ"

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Η ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δε θα μπορούσε να λείψει από τις συζητήσεις των αξιωματούχων χωρών - μελών του "Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας" (ΑΣΕΑΝ) με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του ΑΣΕΑΝ, οι ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να "σφίξουν" ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη ΛΔ Κορέας, απειλώντας με "σοβαρές συνέπειες" ή ακόμη και επιβολή κυρώσεων την κυβέρνησή της "σε περίπτωση που διεξάγει μία ακόμη δοκιμή βαλλιστικού πύραυλου"!

Ενα μικρό απόσπασμα από όσα είπε η Μαντλίν Ολμπράιτ στους ομολόγους της από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα είναι "διαφωτιστικό": "Η ΛΔ Κορέας θα μπορούσε να δρέψει οφέλη για το λαό της αποδεχόμενη το πακέτο πρωτοβουλιών που της προτάθηκε από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών, αλλά μια ακόμα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς... θα είχε σοβαρές συνέπειες". Σημειωτέον, πως η παρευρισκόμενη στις εργασίες της διάσκεψης του "ΑΣΕΑΝ", υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πολλές φορές άδραξε την ευκαιρία για να χαρακτηρίσει την Κορεατική Χερσόνησο "ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο σήμερα". Να προαναγγέλλει άραγε αυτό κάποια επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή; Οψόμεθα...

Οσον αφορά την παραπάνω συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Κορέας Ιαπωνίας, και οι τρεις, υπαινίχθησαν εμμέσως πλην σαφώς πως το "πακέτο βοήθειας", ύψους 5 δισ. δολαρίων, για νέους αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας και άλλα καύσιμα, καθώς και εκατομμύρια δολάρια σε σκληρό νόμισμα που οι μετανάστες Κορεάτες στέλνουν από την Ιαπωνία στη χώρα τους, θα τίθονταν εν αμφιβόλω...

Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης του "ΑΣΕΑΝ" στη Σιγκαπούρη τέθηκαν και ιδιαίτερα "καυτά" θέματα της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, αυτά που αφορούν στη διένεξη Κίνας και Ταϊβάν, τις μεθοριακές συγκρούσεις Ινδίας - Πακιστάν ή τις μαζικές περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη Βιρμανία.

Επιπλέον, τα μέγιστα απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των 20 χωρών που συμμετέχουν στο "ΑΣΕΑΝ" η διαφιλονικούμενη κυριότητα των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου βραχονησίδων Σπράτλις, που διεκδικούνται από έξι χώρες. Ολοι συμφώνησαν πως οι βραχονησίδες Σπράτλις θα αναδειχτούν στο (όχι μακρινό...) μέλλον ως η "θερμότερη" εστία έντασης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του "ΑΣΕΑΝ" εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία "για πιθανή αστάθεια στην περιοχή των βραχονησίδων, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων εκτός και εάν καταληχτεί ένας κώδικας οδηγιών και κανόνων για την αποτροπή θερμών επεισοδίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης (που φιλοξενεί εφέτος τη συνάντηση του ΑΣΕΑΝ), Σανμουγκάμ Τζγιακουμάρ.Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώρες της περιοχής επεξεργάζονται σχέδιο ενός κώδικα συμπεριφοράς για την αποτροπή βιαιότερων επεισοδίων, όπως η βύθιση κινέζικου ψαράδικου πλοιαρίου από πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων την περασμένη βδομάδα...

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Ζιαξουάν, προειδοποίησε και προχτές για το ενδεχόμενο "πολέμου" εάν "η Ταϊβάν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση προς την κήρυξη ανεξαρτησίας". Μάλιστα, στο περιθώριο των συνομιλιών του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο Ζιαξουάν επανέλαβε το αίτημα του Πεκίνου για τη διενέργεια ουσιαστικών ερευνών και την τιμωρία όσων ευθύνονται για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, δίχως να πάρει την απάντηση που επιθυμούσε... Οσον αφορά δε στις συνομιλίες Ολμπράιτ - Ζιαξουάν για την Ταϊβάν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η κρίση πάνω στο καθεστώς της Ταϊβάν πρέπει "να επιλυθεί ταχύτατα".

Οι εργασίες της διάσκεψης καθώς και τα φόρουμ συνάντησης των αξιωματούχων χωρών του "ΑΣΕΑΝ" με ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την ΕΕ, ολοκληρώνονται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ