Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΖΕΒΑΤ ΣΟΪΣΑΛ
Προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες

Οι συζητήσεις γύρω από το μυστήριο που καλύπτει τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της κουρδικής πολιτικής οργάνωσης ERNK, Τζεβάτ Σοϊσάλ, συνεχίζονται. Στο μεταξύ, τόσο οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο όσο και τα στιγμιότυπα των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών φανερώνουν ότι ο Κούρδος κρατούμενος, κατά τις ανακρίσεις, έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Φωτογραφία δημοσιευμένη σε ορισμένες τουρκικές εφημερίδες παρουσιάζει τον Τζεβάτ Σοϊσάλ να μην μπορεί να κρατηθεί στα πόδια του και για να περπατήσει να τον κρατούν από τα δύο χέρια οι δεσμοφύλακες.

Ενοχλημένη η κυβέρνηση της Μολδαβίας από τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ότι ο Κούρδος ηγέτης συλλήφθηκε στη Μολδαβία, με τη συνεργασία των εκεί αρχών, ανάγκασε τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Βαλερί Πασάτ, να επισκεφθεί την τούρκικη πρωτεύουσα και να έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της τουρκικής Εθνικής Ασφάλειας για να ανακοινωθεί τελικά ότι η σύλληψη του Τζεβάτ Σοϊσάλ πραγματοποιήθηκε από στελέχη της τελευταίας δίχως την επέμβαση ή συμπαράσταση των αρχών της Μολδαβίας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός των Εσωτερικών της Γερμανίας, εξάλλου, Γιόσκα Φίσερ, τόνισε ότι ο Σοϊσάλ έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές πολιτικό άσυλο, το οποίο του έχει δοθεί και ότι κατά συνέπεια είναι πρόσωπο που κινείται νόμιμα.

Να προσθέσουμε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στην Αγκυρα, ζήτησε να επισκεφθεί τον κρατούμενο στις εκεί φυλακές πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ακίν Μπιρντάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τουρκικές Αρχές δε δώσανε σχετικά τη συγκατάθεσή τους, κι έτσι ο Γ. Φίσερ δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τον Ακίν Μπιρντάλ.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Κουρδικής Πολιτικής Οργάνωσης ERNK, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο τρόπος της σύλληψης του Τζεβάτ Σοϊσάλ δε συμβιβάζεται με τις αρχές του δικαίου, ότι είναι παράνομη, ότι αποτελεί διεθνή πειρατεία και ότι κατά συνέπεια η κουρδική αυτή οργάνωση διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα για αντίποινα.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης προστίθεται ότι ο Τζεβάτ Σοϊσάλ δεν έχει καμία σχέση με το ΡΚΚ και ότι είναι αποκλειστικά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ERNK και καλείται η γερμανική κυβέρνηση, ως η κυβέρνηση της χώρας που του έχει δώσει πολιτικό άσυλο, να πράξει το καθήκον της επεμβαίνοντας και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

ΑΛΕΞΗΣ ΦΙΛΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εκτιμήσεις της Αριστεράς (2002-11-10 00:00:00.0)
Αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη στον Μπιρντάλ (2000-04-19 00:00:00.0)
Διαψεύδουν βασανισμό του Σοϊσάλ (1999-07-28 00:00:00.0)
"Δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα"... (1999-07-24 00:00:00.0)
Μια ντροπή χωρίς σύνορα... (1999-02-18 00:00:00.0)
Σε δίκη υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ