Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υποκριτική "απάλυνση" των εμπορικών κυρώσεων

Η μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, της Λιβύης και του Σουδάν, χώρες που "υποστηρίζουν την τρομοκρατία", έχουν ως έρεισμα τον "ανθρωπιστικό λόγο" της στήριξης των αγροτικών εξαγωγών των ΗΠΑ!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενα πολύ "ανθρωπιστικό τρόπο" βρήκαν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν την παραγωγή και το εισόδημα των Αμερικανών αγροτών που βρίσκονται στη χειρότερη θέση εδώ και μία δεκαετία, αφού οι εξαγωγικές τους δραστηριότητες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Πώς θα στηριχτεί η αμερικανική αγροτιά; Με τη μερική άρση των εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, της Λιβύης και του Σουδάν από μέρους των ΗΠΑ. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι κυρώσεις απαλύνονται, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται σε αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν σε αυτές τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό!

Τα τρία αυτά κράτη περιλαμβάνονται στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις χώρες που "υποστηρίζουν την τρομοκρατία", και άρα υπόκεινται σε στρατιωτικές και εμπορικές κυρώσεις... αλλά ακόμα σκληρότερα εμπάργκο, που απαγορεύουν συμφωνίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αίρονται. Αυτή η "νέα" πολιτική προσφέρει στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ειδικά στον αγροτικό τομέα, μια ευκαιρία ενίσχυσης των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων, τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χειρότερη οικονομική περίοδο των τελευταίων δέκα ετών. Οπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Νταν Γκλίκμαν,"με τις τιμές χαμηλά και την παγκόσμια ζήτηση αδύναμη, αυτή η κίνηση δε θα μπορούσε να έρθει σε μια καλύτερη χρονική στιγμή", ενώ όλο έγνοια πρόσθεσε "οι αγρότες μας πλήττονται και αξίζουν κάθε ευκαιρίας να φθάσουν σε όσους περισσότερους δυνητικούς καταναλωτές στον κόσμο γίνεται", αφού σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται η δυνατότητα στους Αμερικανούς αγρότες να πουλήσουν πάνω από 13 εκατομμύρια τόνους σταριού, αξίας έως και 2 δισ. δολαρίων, στο Ιράν, τη Λιβύη και το Σουδάν, όπως τουλάχιστον εκτίμησαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφερόμενοι στη λίστα των αγροτικών ειδών που επιτρέπεται να εξαχθούν και περιλαμβάνουν ωμά, επεξεργασμένα και πακεταρισμένα τρόφιμα, ζωοτροφές, ζώα και σπόρους για φυτά από τα οποία παράγονται τρόφιμα. Οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν την πώληση μη τροφίμων αγροτικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι και ο καπνός.

Πάντως, οι "ανθρωπιστικές σκέψεις" των Αμερικανών σταματούν κάπου εδώ και τα εμπάργκο θα συνεχιστούν όπως πριν για το Ιράκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέα, την Κούβα και τη Σερβία. Ολες οι χώρες εκτός της Σερβίας είναι στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία (!) μαζί με τη Συρία, η οποία όμως δεν τελεί πλέον υπό καθεστώς εμπορικών κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ