Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ - ΠΟΘΟΥ: "Και θέα προς το Αμίλητο"

Γνωστή στα ελληνικά γράμματα η Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου. Πολλά τα βιβλία της και εξέχουσα η θέση της στη λογοτεχνία.

Βραβευμένη με τρία βραβεία, ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου με την ίδια επιτυχία.

Η ποιητική της συλλογή "Και θέα προς το Αμίλητο" (η 11η), μας αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τη γνήσια ποιήτρια, που σέβεται την ποίηση, το λόγο, το ρυθμό. Η συλλογή της, σ' ελεύθερο στίχο, σμιλεμένο με αξιοσύνη και με κύριο θέμα το χαμό της μάνας, πλημμυρίζει με τρυφερότητα τον αναγνώστη. Το θέμα, από μόνο του, διαθέτει γλυκύτητα κι ειδικό βάρος. Και η ποιήτρια, ιδιαίτερα φορτισμένη από το γεγονός, μας δίνει στίχους εξαίρετης ποιητικής έκφρασης:

Εσύ στεκόσουν αμίλητη / με το χλωρό σου φόρεμα ως κάτω / στην υγρασία της σιωπής / κι έσπρωχνες με το χέρι σου το χρόνο / Σιγά πήρε να ορθρίζει ο τάφος / κι από τα κρύσταλλα ξεπρόβαλαν / Η στέγη του σπιτιού μας με τις / χελιδονοφωλιές / Μια τούφα Ιούνιος που μύριζε ακόμα / καλαμιά / Κι η κάμαρη με τον άγγελο πίσω από την πόρτα /". Η ποίηση της Μ. Λ. - Π. διαθέτει ποιητικές αρετές, λυρικά στοιχεία, ρεαλισμό, σωστή γραφή, ευαισθησία και πολλή αλήθεια. Η Μ. Λ. - Π ανοίγει διάπλατα την καρδιά της και μέσα από σπαραχτικές οδύνες δημιουργεί, συμπορευόμενη με τον καθένα μας στις διάφορες εκφράσεις της ζωής ("Κέδρος",1998).

ΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ: "Χώμα στον ουρανό"

Ο ποιητής και διηγηματογράφος Τόλης Νικηφόρου μας είναι γνωστός με την άξια λογοτεχνική δουλιά του.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και σε πεζό λόγο, ο δημιουργός της συλλογής "Χώμα στον ουρανό" επιχειρεί μια ανάλυση ψυχικής "δραπέτευσης" από τα κοινά και μια διείσδυση σε ονειρικούς χώρους. Με τίτλο "Ποίηση", ο Τ. Ν. θα γράψει:"Δεμένο παλαμάρι σ' ένα σύννεφο που σφίγγεις με / σακατεμένα δάχτυλα, στη μαύρη άχνα που ανεβαίνει / από τη θάλασσα να ζωγραφίσεις με τα μάτια το Θεό".

Λόγος σφιχτός, συμβολικός, με λυρικούς τόνους, κωδικοποιεί τους στοχασμούς του ποιητή.

Οι βαθιές και ουσιαστικές σκέψεις του Τ. Ν. πάνω σε ανθρώπινες αδυναμίες, απουσίες, αλλά και το πάθος συγκροτούν τα κείμενα, που αγγίζουν τον αναγνώστη, με τα ποιητικά χαρίσματά τους. Κείμενα ελεύθερου λόγου, εικαστικές παρορμήσεις, εικόνες ψυχής και πνεύματος είναι το "Χώμα στον ουρανό" του Τ. Ν., που υπηρετεί επάξια τα ελληνικά γράμματα για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια (Εκδόσεις "Νέα Πορεία",Θεσσαλονίκη).

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ