Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσπάθεια συγκάλυψης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας διαστρεβλώνει τα συμπεράσματα από τη "σφαγή" στη Β' Λυκείου και εξαγγέλλει "αξιολόγηση" των εκπαιδευτικών από το προσεχές σχολικό έτος. "Η κυβέρνηση προσαρμόζει τα συμπεράσματά της στις επιλογές της", τονίζει το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ως εφαλτήριο για νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης", ερμηνεύοντας όπως το συμφέρει τα συμπεράσματα. Με μία προκλητική ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ και σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό αποτυχίας στη Β Λυκείου ξεπερνά το 31%. Το υπουργείο δίνει στοιχεία από το 60% των Λυκείων και εμφανίζει το ποσοστό των μετεξεταστέων γύρω στο 29% "με τάση περαιτέρω μείωσής του".

Σχολιάζοντας τα παραπάνω το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ,τονίζει ότι "το υπουργείο Παιδείας, επειδή δεν μπορεί να συγκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος (εμμέσως το παραδέχεται), προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση της εκπαίδευσης.

Ομως, την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής πληρώνουν σήμερα οι δεκάδες χιλιάδες απορριπτόμενοι μαθητές της Α και Β Λυκείου και οι πολλοί περισσότεροι που εξοβελίστηκαν από το Λύκειο στον Καιάδα των ΤΕΕ και των διαφόρων καταρτίσεων - συνεχίζει το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ψευδεπίγραφη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" ανακυκλώνει όλα τα παλιά υλικά των ταξικών διαχωρισμών και φραγμών, της στείρας και αποσπασματικής μόρφωσης, των πρόσθετων οικονομικών βαρών στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τον ατομικό ανταγωνισμό και την ταξική επιλογή και είναι η συνέχεια της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες του μονοπωλιακού ανταγωνισμού της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης (με την ασφυκτική πρόσδεση του Λυκείου στο σύστημα εισαγωγής, με τη μεταφορά των εισαγωγικών εξετάσεων μέσα στο Λύκειο και τον πολλαπλασιασμό τους, με τη διαφοροποίηση του προγράμματος σε κατευθύνσεις και ασύνδετα γνωστικά αντικείμενα που παραπέμπουν σε πανεπιστημιακές παραδόσεις) αντιστρατεύεται κάθε επιδίωξη σφαιρικής μόρφωσης των νέων ανθρώπων, επιχειρεί την πρόωρη επιλογή της ήρας απ' το στάρι και αποβλέπει, όπως ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε, στην απομάκρυνση του 70% των μαθητών από το Λύκειο", τονίζει το Τμήμα Παιδείας.

"Το θράσος της κυβέρνησης ξεπερνάει κάθε όριο όχι μόνο γιατί προβάλλει το σχολείο του χτες σαν όραμα για το αύριο, αλλά γιατί τολμά να αμφισβητήσει κι αυτή την ταξικότητα του σημερινού σχολείου που η πολιτική της εξωθεί στα άκρα. Η άρνηση των γεωγραφικών ανισοτήτων, με την ταξική ισοπέδωση όλων των περιοχών, κι ακόμα ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι η διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων μεταξύ γειτονικών σχολείων ερμηνεύεται μόνο με βάση την ποιοτική διαφορά του εκπαιδευτικού έργου, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών εργατοαγροτικών πληθυσμών. Το υπουργείο παραβλέπει κάθε κοινωνική παράμετρο διαφοροποίησης των μαθητών (οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο και τελικά την ταξική θέση οικογένειας κλπ.), μαζί και την αναπαραγωγή αυτών των διαφοροποιήσεων από την εντονότερη παρουσία του παράλληλου συστήματος ιδιωτικής παραπαιδείας (ποιοι μαθητές παρακολουθούν φροντιστήριο, ιδιαίτερα μαθήματα κλπ.), αποτέλεσμα του ανταγωνισμού στο "Ενιαίο Λύκειο", που είναι αποκλειστικά και μόνο προθάλαμος των ΑΕΙ", επισημαίνει το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Η κυβέρνηση προσαρμόζει τα συμπεράσματά της στις επιλογές της. Την "αξιολόγηση" την έχει ήδη κάνει. "Φταίει ο κακός καθηγητής, ο ανίκανος μαθητής, ο αδιάφορος γονιός, η δύσκαμπτη σχολική μονάδα". Αυτό που την απασχολεί είναι πώς θα προετοιμάσει το έδαφος για νέα αντιδραστικά μέτρα ιδιωτικοποίησης και αυταρχικού ελέγχου σε βάρος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζόμενων. Η εξαγγελία της "αξιολόγησης" των εκπαιδευτικών από το προσεχές έτος είναι επομένως ανοιχτή πρόκληση όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και για τα μορφωτικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλου του λαού μας", καταλήγει το Τμήμα Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ