Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Το ξεπούλησαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ

Με πραξικοπηματικό τρόπο, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αποφάσισαν να εγκρίνουν το κυβερνητικό σχέδιο για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να εκποιηθεί χωρίς εμπόδιο η επιχείρηση σε ιδιώτες

Με μια πραξικοπηματική συμφωνία ντροπής, που παρόμοια δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποτελούμενη από "συνδικαλιστές" της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και της ΣΑΔ (ΣΥΝ), προχώρησαν χτες και μάλιστα πανηγυρικά στο ξεπούλημα του Ασφαλιστικού συστήματος των 35 χιλιάδων εργαζομένων και 25 χιλιάδων συνταξιούχων της ΔΕΗ. Αυτή η συμφωνία που έγκειται στα γενικότερα σχέδια των Βρυξελλών - που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη - για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, είναι και το αφετηριακό σημείο για την κατάργηση της ίδιας της ΔΕΗ ως κοινωφελούς επιχείρησης. Κι αυτό, γιατί το ξεπούλημα του Ασφαλιστικού ήταν η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Χτες το μεσημέρι, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος και οι συνδικαλιστές ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (ο πρόεδρος Ν. Εξαρχος από την ΠΑΣΚΕ, ο γενικός γραμματέας Α. Ματσαρίδης από τη ΔΑΚΕ και ο οργανωτικός γραμματέας Ρ. Ρίζος από το ΣΥΝ), ανακοίνωσαν πανηγυρικά το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους. Και το αποτέλεσμα των συνομιλιών, που έγιναν σε "στενό κύκλο" ήταν να δώσουν την έγκρισή τους - για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και χωρίς να υπάρχει τέτοια απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου - για την κατάργηση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος (ασφάλιση στον εργοδότη) με ένα "νέο" φορέα ασφάλισης, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Οι "συνδικαλιστές", που έβαλαν την υπογραφή κάτω από αυτή τη συμφωνία, δικαιολόγησαν την αποδοχή της μόνο και μόνο από τη διατύπωση ότι "από τη λειτουργία του Ασφαλιστικού Φορέα της ΔΕΗ, βάσει του Ν.4491/66 και ειδικότερα του άρθρου 7 παρ. 2 έχει σχηματιστεί περιουσία αυτού του φορέα ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ" (!) μια διατύπωση που στη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Ανάπτυξης την αναίρεσε. Μόνο αυτή η διατύπωση φτάνει για κάποιους "συνδικαλιστές" να βάλουν ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό της ΔΕΗ, ένα ασφαλιστικό σύστημα - πρότυπο, που για να εφαρμοστεί το 1966 δόθηκαν σκληροί αγώνες.

Η υπογραφείσα πραξικοπηματική συμφωνία των 9 σημείων σε καμία περίπτωση σε διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, παρά μόνο, αποτελεί ένα βιαστικό κλείσιμο του ζητήματος, προκειμένου να προχωρήσει η παράδοση της ΔΕΗ στα χέρια μιας χούφτας επιχειρηματιών. Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν έκρυψε με δηλώσεις του πως η "επίλυση" του ασφαλιστικού είναι "αυτονόητη και θεμελιώδης προϋπόθεση για την κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου που απελευθερώνει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας".Αν και η κυβέρνηση "αναγνωρίζει" ότι η περιουσία της ΔΕΗ εμπεριέχει και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εντούτοιςαρνείται να προσδιορίσει το ποσό στο οποίο ανέρχονται αυτές εισφορές.

Το περίεργο, όμως, είναι, ότι οι τρεις "συνδικαλιστές" της ΓΕΝΟΠ που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, κώφευσαν στην ερώτηση για το πόσο υπολογίζουν το ποσό που αναλογεί στο ασφαλιστικό και ποιος θα χρηματοδοτήσει τον νέο ασφαλιστικό φορέα.Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν προσδιορίζεται το ποσό του Ασφαλιστικού, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: "Τα ποσά προσδιορίζονται εμμέσως πλην σαφώς, γιατί αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μιας περιουσίας. Στο ύψος που έχει υπολογιστεί από τις μελέτες. Αλλά όλα αυτά, εξειδικεύονται στη συνέχεια"! Και έσπευσε να προσθέσει πως "Δεν εγγυάται το κράτος τίποτα ως ποσό. Το κράτος εγγυάται την κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού φορέα"!

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αυτοί οι "συνδικαλιστές" που προχώρησαν σ' αυτό το πραξικόπημα θα επιχειρήσουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με το να λένε ότι "έχουμε αβάντα τον κρατικό προϋπολογισμό".Γιατί, όμως, τις ασφαλιστικές εγγυήσεις να τις πληρώνει ο ελληνικός λαός, μέσω του προϋπολογισμού; Μήπως, δεν μπορεί η ΔΕΗ να αντεπεξέλεθει στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις; Μπορεί, αφού είναι μια καθ' όλα κερδοφόρος επιχείρηση. Απλά, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει τη ΔΕΗ και την περιουσία της (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που έχει προέλθει από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα από πού αναιρείται η "αναγνώριση" της κυβέρνησης της περιουσίας του ασφαλιστικού προκύπτει από την εξής αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης: "Η περιουσία της ΔΕΗ είναι αλώβητη, η περιουσία που έχει ο φορέας (νέος φορέας ασφάλισης) θα προσδιοριστεί με τις ρυθμίσεις που θα επακολουθήσουν. Μπορεί ένα πακέτο μετοχών της επιχείρησης να ανήκει στην περιουσία του φορέα". Να ποια θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία του νέου ασφαλιστικού φορέα! Ισως ένα πακέτο μετοχών. Κατά τα άλλα υπάρχει εγγύηση!

Αξίζει, όμως να δούμε και κάποια αποσπάσματα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και ο καθένας ας κρίνει: "Οπως καταλαβαίνετε δεν ήταν εύκολη η θέση μας. Δεν ήταν εύκολο, το συνδικάτο να λειτουργεί κάτω από τέτοιες συνθήκες, όχι ενός διεκδικητικού πλαισίου που πρέπει να το αφήσουμε πίσω στη δεκαετία του '80, αλλά σε ένα πλαίσιο που όλα αλλάζουν και πρέπει εμείς να καταλάβουμε σύντομα τι έχει αλλάξει και να προσαρμοστούμε, για να κερδίσουμε και τη νέα ΔΕΗ, σ' ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον"!.... "Κατά συνέπεια όλα αυτά αν τα συνεκτιμήσει κάποιος, συν το γεγονός που δεν το άκουσα και ας με συγχωρήσει ο κύριος υπουργός, είναι μία τεράστια ώθηση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα στην προοπτική της ΟΝΕ και αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και από εσάς φαντάζομαι. Είναι ένα ατού της χώρας αυτή η συμφωνία κατά την άποψή μας, με όλα αυτά που είπε ο κ. υπουργός"!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, μετά από αυτή τη "συμφωνία" σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αμέσως μετά την ψήφισή του θα ξεκινήσουν οι διαδικασίας για την ένταξη της ΔΕΗ στο Χρηματιστηριακό τζόγο.

Καταγγελία της Αγωνιστικής Συνεργασίας

Με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει:

"Μετά την αποτυχία τους στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ να επιβάλουν "οριστική λύση" για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης, επανέρχονται σήμερα με πραξικοπηματικό τρόπο, για να "επιτύχουν" αυτό που δεν πέτυχαν χτες, υπογράφοντας μαζί με τον υπουργό κείμενο - συμφωνία που ξεπουλά τον ασφαλιστικό μας φορέα και ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ.

Επιδιώκουν να μας θέσουν προ τετελεσμένων γεγονότων καταργώντας πραξικοπηματικά όργανα και θεσμούς, αγνοώντας αποφάσεις των συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας και αδίστακτα προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, νομίζοντας ότι θα καταστήσουν συνεργό και συνένοχο ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ.

Η πράξη τους λέγεται προδοσία. Οι υπογραφές τους ενεξήτιλο στίγμα αμοραλισμού και υποταγής. Πρέπει από εδώ και μπρος να είναι δακτυλοδειχτούμενοι και να μη βρίσκουν σπιθαμή γης στους χώρους δουλιάς για να σταθούν. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πρέπει να ξεσηκωθούν. Τα σωματεία και οι σύλλογοι πρέπει να μπουν μπροστά. Το πραξικόπημα δε θα περάσει".

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ