Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι και φωνές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Πέντε χρόνια μιας πικρής απουσίας, πέντε χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι.Ευτυχώς, η μουσική του κατάθεση είναι εδώ να μας συντροφεύει. Η "Λύρα", ολοκληρώνοντας την επανέκδοση του έργου του δημιουργού, που έχει στη διάθεσή της, κυκλοφόρησε σειρά 12 ψηφιακών δίσκων με σημαντικά έργα του συνθέτη. Τα έργα που περιλαμβάνονται είναι:

  • "Εξι λαϊκές ζωγραφιές" (1978), στο πιάνο ο Μ. Χατζιδάκις. "Το καταραμένο φίδι" (1964), ερμηνεία Γ. Μούτσιος.
  • "Ο κύκλος του C. N. S." (1971), "Ο καπετάν Μιχάλης" (1975), "Οι γειτονιές του φεγγαριού" (1977), ερμηνεία Φλέρυ Νταντωνάκη.
  • "Ο Μεγάλος Ερωτικός" (1972), ερμηνεία Φλ. Νταντωνάκη, Δημ. Ψαριανός. "Χωρίον ο Πόθος"(1977), ερμηνεία Ευτ. Χατζηττοφής.
  • "Τα πέριξ" (1974), ερμηνεία Βούλα Σαββίδη.
  • "Σουίτ Μούβι" (μουσική και τραγούδια από την ταινία), 1974.
  • "Ο οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι κι ο Αλκιβιάδης" (1974), ερμηνεία Ευτ. Χατζηττοφής, Φερ. Βαλαρή, Μ. Κάτηρα, Ε. Καναβαράκη, Γ. Δημητράς, Ελ. Μανιάτη.
  • "Δύο ναυτικά τραγούδια" (1975), "Το καταραμένο φίδι" (1978), "Ο κύκλος του C. N. S. " (1975), "Ρυθμολογία" (1971), στο πιάνο ο Μ. Χατζιδάκις, ερμηνεία Σπύρος Σακκάς.
  • "Τα παράλογα" (1976), ερμηνεία Μ. Φαραντούρη, Δ. Σαββόπουλος, Ηλ. Λιούγκος, Μ. Θεοδωράκης, Μ. Μερκούρη και χορωδία.
  • "Για την Ελένη" (1978), ερμηνεία Στ. Μαρκετάκης.
  • "Η εποχή της Μελισσάνθης"(1980), ερμηνεία Μαρ. Φαραντούρη, συμμετέχουν Β. Λέκκας, Γ. Μιχαλισλής, Στ. Γαδέδη.
  • "Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς" (1983), ερμηνεία Νένα Βενετσάνου, Βασ. Λέκκας, Ηλ. Λιούγκος, Ελ. Πασπαλά.
  • "Memed Γεράκι μου" (η μουσική από την ταινία), ερμηνεία Ελ. Πασπαλά, 1984. Ο σχεδιασμός της σειράς έγινε από τη Βουβούλα Σκούρα. Διατηρήθηκαν τα εικαστικά, πρωτότυπα εξώφυλλα, καθώς και όλες οι πληροφορίες της πρωτότυπης έκδοσης, που εμπλουτίστηκαν με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.
  • Ταγκό, βαλς, ρούμπες, σάμπες, ρομάντζες, καντάδες. Τραγούδια που αγαπήθηκαν πριν περάσουν σιγά - σιγά στο περιθώριο. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου, σκαλίζοντας το πλούσιο αρχείο των δισκογραφικών εταιριών "Κολούμπια", "Χιζ Μάστερς Βόιζ", "Οντεόν" και "Παρλοφόν", ξεχώρισε 45 τραγούδια από δίσκους "σελάκ" των 78 στροφών, δημιουργώντας δύο ψηφιακούς δίσκους υπό τον τίτλο "Τραγούδια Ελαφρά... σε Ασπρο - Μαύρο".Τραγούδια, που δεν είχαν χαραχτεί ούτε καν σε βινίλιο, ερμηνευμένα από τους Ν. Γούναρη, Τ. Μαρούδα, Φ. Πολυμέρη, Κ. Μένδρη, Λ. Ποζέλλι, Π. Επιτροπάκη και άλλους τραγουδιστές. Δημιουργίες συνθετών, που άφησαν εποχή, όπως οι Κ. Γιαννίδης, Κ. Καπνίσης, Ζ. Ιακωβίδης, Μ. Κατριβάνος, Γ. Βέλλας, Ζ. Κορίνθιος.
  • Τις καλύτερες στιγμές της αναδρομής στο ελληνικό τραγούδι του αιώνα μας, έτσι όπως παρουσιάστηκε στη σκηνή της "Μέδουσας" από τους Δήμητρα Γαλάνη και Κώστα Μακεδόνα περιλαμβάνει το CD με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (ζωντανή ηχογράφηση στη "Μέδουσα"). Τραγούδια αγαπημένα των Ξαρχάκου, Σαββόπουλου, Λοϊζου, Μαρκόπουλου, Πλέσσα, Γούναρη, Μεϊμάρη κ.ά.
  • Μουσικές "εικόνες" της βαλκανικής χερσονήσου αναδύονται από το δίσκο "Balcan Voices" (Βαλκανικές Φωνές), που κυκλοφόρησε από την "FM Records". Πρόκειται για ένα ηχητικό σκηνικό, που άρχισε να χτίζεται πριν ενάμιση χρόνο (ολοκληρώθηκε τον περασμένο Γενάρη) και πρωτοπαρουσιάστηκε στο "MIDEM" (Διεθνές Φεστιβάλ Καννών) και παρουσιάζει φωνητικές ιδιαιτερότητες και δεξιοτέχνες μουσικούς των Βαλκανίων, σε κοινή δράση. Καρσιλαμάς από τη Μακεδονία, χάλκινες φωνές από τη Γιουγκοσλαβία, ένα κλέφτικο από την Τασία Βέρα, κατανυκτική ερμηνεία από τη Ρουμάνα τραγουδίστρια Ανα Πακάτιους, αναπνοές και πιασίματα από τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο, ήχοι από μαντολίνα, σαξόφωνα, τρομπέτες, κιθάρες, ντραμς και πολλά άλλα συνθέτουν αυτό το μουσικό ντοκιμαντέρ, εμπνευστές του οποίου είναι οι Μιχάλης Νικολούδης και Μιχάλης Κουμπιός.
  • "Τσιγγάνικα τραγούδια της Αλβανίας" είναι ο τίτλος της έκδοσης, που υπογράφει ο Γρηγόρης Φαληρέας. Τσιγγάνικα τραγούδια της γειτονικής χώρας, υλικό που δεν το έχουμε ακούσει ποτέ και δεν έχει την παραμικρή σχέση με μιμήσεις και κακέκτυπα. Είναι η αρχή μιας σειράς δίσκων με μουσικές και άλλων βαλκανικών και μεσογειακών λαών ("Λύρα"). Συμμετέχουν: Ηλίας Κρανιάς (τραγούδι) και οι μουσικοί Β. Βασιλείου, Αρ. Τσούνης, Αλ. Τσούνης, Ηλ. Τσουμάνης, Β. Τσούνης, Αντ. Απέργης.

Ρ. ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ