Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΔΥ
Επιμένουν αγωνιστικά!

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη της πύλης του εργοστασίου, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησής τους

Αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία των εργοδοτών, που έχουν τη συμπαράσταση του κρατικού μηχανισμού καταστολής και την εγκληματική συνενοχή της κυβέρνησης, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της "Γενικής Εταιρίας Δομικών Υλικών" (ΓΕΔΥ), που από το πρωί της Τετάρτης προχώρησαν σε κατάληψη της εισόδου του εργοστασίου στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Προχτές, συνελήφθησαν ο πρόεδρος και δυο μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με την ψευδή κατηγορία της πρόκλησης φθοράς σε ξένη περιουσία. Χτες, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης κατέθεσαν ονομαστικές μηνύσεις εναντίον των 51 εργαζομένων, που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας εδώ και περίπου ένα μήνα, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών και την επαναπρόσληψη δύο απολυμένων συναδέλφων τους.

Ενταση και επεισόδια απειλήθηκαν χτες το πρωί, όταν ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της ΓΕΔΥ, ο Α. Τσακίρης, μαζί με τον διευθυντή της εταιρίας Ε. Ρήγα και ένα - δύο ακόμη "εργοδοτικά" στελέχη επιχείρησαν να κόψουν την περίφραξη για να βάλουν μέσα τους διοικητικούς υπαλλήλους, που δε συμμετέχουν στην επίσχεση, για να σπάσουν, έτσι, την κατάληψη.

Αρχικά, ο Α. Τσακίρης εμφανίστηκε ως "φίλος των εργατών" και βρέθηκε σύμφωνος με τη δημιουργία μιας επιτροπής εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου, που όμως θα κινείται στη λογική του "όλοι μια οικογένεια είμαστε". Στη συνέχεια, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το σωματείο, που ιδρύθηκε μόλις πριν δύο μήνες, προχώρησε κιόλας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, λες και οι εργαζόμενοι έπρεπε να πάρουν την άδειά του για να δημιουργήσουν σωματείο και να διεκδικήσουν αγωνιστικά όσα τους οφείλει.Μετά, επιδόθηκε σε τελεσίγραφα, αποκαλυπτικά των διαθέσεων της διεύθυνσης της επιχείρησης: "Θα πληρωθείτε τα μεροκάματα και τα λεφτά της επίσχεσης θα τα δουλέψετε 7 ή 8 Σάββατα. Τελείωσε. Δεν το θέλετε αυτό, δεν έχει θέση κανένας εδώ μέσα. Αμα σας δικαιώσουν τα δικαστήρια, ίσως μπείτε. Διαλέξτε και πάρτε". Λίγο πριν, ο Α. Τσακίρης δήλωνε πως όσοι μετέχουν στην επίσχεση εργασίας θεωρούνται ως οικειοθελώς αποχωρήσαντες.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, απαντούν με συνέχιση του αγώνα τους στα τελεσίγραφα του εργοδότη και στην επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στήσει με τη στήριξη της Αστυνομίας, η οποία πλέον έχει μόνιμη παρουσία έξω από το εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, την άμεση παρέμβαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης,προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, ζητά, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.Παράλληλα, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρακτική του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκηδόνας, που με υπόδειξη της εργοδοσίας προχώρησε σε σύλληψη μελών της προσωρινής διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου.

Την απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας, που ασκεί τρομοκρατία με απολύσεις και ποινικές διώξεις, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.Καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση, που έχει τεθεί στην υπηρεσία των εργοδοτών και τους αφήνει να δρουν ασύδοτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ