Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Αδικαιολόγητη η απόφαση διακοπής

Οι 200 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας και συναντήθηκαν με την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, όπου επέμειναν στις θέσεις ότι είναι αδύνατον να βγουν ασφαλή συμπεράσματα εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο

"Δε σταματούν, αλλά παγώνουν οι ανασκαφές", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη στους 200 εργαζόμενους της ανασκαφής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη,στη συνάντηση που είχε μαζί τους, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, που πραγματοποίησαν χτες, διαμαρτυρόμενοι γι' αυτή την απόφαση.

Συμπλήρωσε δε ότι αυτό γίνεται, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το "τι μέλλει γενέσθαι" για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά οι εργαζόμενοι επέμειναν στη θέση τους ότι δε γίνεται να υπάρξει σαφής εικόνα, εάν δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή.Οσο για το εργασιακό πρόβλημα που προκύπτει, αφού 200 άνθρωποι μένουν ξαφνικά χωρίς δουλιά, ζήτησαν να απορροφηθούν σε άλλα έργα του ΥΠΠΟ,δεδομένης της εμπειρίας που έχουν, αλλά η γενική γραμματέας δε δεσμεύτηκε.Αντίθετα, είπε ότι ενδέχεται να κρατηθεί στο χώρο της ανασκαφής μικρό μέρος του προσωπικού για τις τρέχουσες ανάγκες συντήρησης.

Οι εργαζόμενοι (αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, εργατοτεχνίτες), μετά τη συνάντηση εξέδωσαν νέα ανακοίνωση και επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, όπου παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι "η ανασκαφή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και υπάρχουν τομείς, οι οποίοι δεν έχουν ερευνηθεί. Αναμένεται, ωστόσο, ότι θα φέρουν στο φώς και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, όπως υποδεικνύουν παλαιότερες δοκιμαστικές τομές και η όμορη ανασκαφή του Μετρό. Επομένως, τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο και βάσει ποιων ανασκαφικών στοιχείων θα εκπονηθούν οι νέες αρχιτεκτονικές μελέτες και προτάσεις, δεδομένου ότι η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η συνολική και συνδυαστική μελέτη όλων των ευρημάτων στα όρια του οικοπέδου Μακρυγιάννη είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα και να υποδείξει ποια σημεία μπορούν να θυσιαστούν για τη θεμελίωση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, επιτρέποντας την κατά το δυνατόν ακέραια εικόνα για το συγκεκριμένο οικιστικό σύνολο των Αθηνών. Η μελέτη αυτή δεν έχει περατωθεί".

Επίσης, οι εργαζόμενοι αναφερόμενοι στη δήλωση της υπουργού ότι "θα γίνουν μόνο ελάχιστες απαλλοτριώσεις στην οδό Μητσαίων, ενώ όλα τα άλλα προβλήματα έχουν λυθεί" ρωτούν: "τι εννοεί η υπουργός όταν διακηρύσσει ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της; Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί κατά τη γνώμη της; Η απαλλοτρίωση των οικιών της οδού Μητσαίων δε θα χρειαστεί ανασκαφική έρευνα, έστω κι αν μέρος των αρχαιοτήτων έχει καταστραφεί από την οικοδόμησή τους; Σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα περιλαμβάνει και την ανασκαφή του οικοπέδου Μακρυγιάννη. "Πρόβλημα" θεωρείται από την υπουργό η ανάδειξη της ιστορίας των Αθηνών; Και το "πρόβλημα" αυτό θα λυθεί με διακοπή - συρρίκνωση - πάγωμα των ανασκαφικών εργασιών, που θα πρέπει να γίνουν στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και στις οικίες της οδού Μητσαίων;"

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι "σε περίπτωση διακοπής του έργου οι αρχαιότητες θα μείνουν εκτεθειμένες χωρίς επαρκή και ασφαλή στέγαση, συνεχή καθαρισμό και ειδική φροντίδα, στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της ταχύτατα αναπτυσσόμενης βλάστησης. Ως εκ τούτου τα ήδη κριθέντα ως σημαντικά και διατηρητέα αρχιτεκτονικά λείψανα απειλούνται με φθορές ή και κατάρρευση, πριν καν δοθεί η δυνατότητα πλήρους καταγραφής, αποτύπωσης, μελέτης και στοιχειώδους συντήρησής τους.Οποιαδήποτε διακοπή του έργου ή μείωση του προσωπικού σε αυτή τη φάση θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση του έργου ανέγερσης του Μουσείου με τεράστιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ