Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θερμό το καλοκαίρι - θερμότερος ο Σεπτέμβρης

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν ήδη από τον Αύγουστο του 1997, όταν ο υπουργός Παιδείας, βγαίνοντας από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συναίνεσε στο "έγκλημα" ενάντια στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της εργατικής τάξης, εξήγγειλε τα μέτρα της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", τα οποία λίγες μέρες αργότερα νομοθετήθηκαν με το νόμο 2525 και αργότερα με το νόμο 2640. Οσοι τότε είχαν δει, πίσω από το ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, το μέγεθος της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, ήρθαν τώρα να επιβεβαιωθούν με το χειρότερο τρόπο.

Αποτέλεσμα μίας μόνο χρονιάς εφαρμογής του "ενιαίου" Λυκείου, είναι η φετινή χρονιά να ξεκινά στις 13 Σεπτέμβρη (στις 2 Σεπτέμβρη θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των μετεξεταστέων) με 11.613 μαθητές της περσινής Α Λυκείου να έχουν χάσει τη χρονιά τους και να σπρώχνονται εκ των πραγμάτων εκτός εκπαιδευτικού συστήματος - στην καλύτερη περίπτωση στη μισοκατάρτιση των υποβαθμισμένων ΤΕΕ. Παράλληλα, η ολέθρια σύνδεση του Λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ταύτιση των επιλεκτικών εισαγωγικών εξετάσεων με τις προαγωγικές εξετάσεις της Β Λυκείου είχε σαν αποτέλεσμα το 30% περίπου των μαθητών της Β Λυκείου (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 25.000 μαθητές σύμφωνα με τις προβλέψεις) να είναι μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβρη - πολλοί από αυτούς σε αρκετά μαθήματα. Και αυτά είναι τα αποτελέσματα, τονίζουμε, από μία χρονιά εφαρμογής της "μεταρρύθμισης", ενώ οι φορείς προβλέπουν ότι αν εφαρμοστεί, οι συνέπειες της σκληρής ταξικής πολιτικής στην Παιδεία θα είναι ακόμα χειρότερες.

Το υπουργείο Παιδείας απαντά προκλητικά σε όλα τα παραπάνω: Αφ' ενός παραδέχεται έμμεσα ότι στόχος είναι η μείωση των αποφοίτων Λυκείου και η διοχέτευση μαθητών στα ΤΕΕ, επικαλούμενο τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη όπου το 30% των μαθητών πάει στο Λύκειο και το 70% στην τεχνική εκπαίδευση. Αφ' ετέρου αμφισβητεί την ταξική διάσταση του συστήματος και βαφτίζει "θύτες" τα "θύματα" της μεταρρύθμισης και, ερμηνεύοντας όπως το συμφέρει τα αποτελέσματα, βρίσκει ευκαιρία για να προωθήσει την περιβόητη "αξιολόγηση".Και δεν είναι το μόνο αντιεκπαιδευτικό μέτρο που βρίσκεται στα σκαριά. Η παράδοση αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις να προωθούνται μέσα στο καλοκαίρι, τηρήθηκε και φέτος. Αυτή τη φορά ήταν η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες, στο νομοσχέδιο για το "Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας" και αφορούσε στην αλλαγή καθεστώτος στην έκδοση, κυκλοφορία, αγορά και διάθεση των διδακτικών βιβλίων. Στο όνομα του "πολλαπλού βιβλίου", παρακάμπτεται ο δημόσιος Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι όροι, τα όργανα και η διαδικασία προμήθειας και διανομής των σχολικών βιβλίων της δευτεροβάθμιας μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης, που πρακτικά σημαίνει εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο του δικαιώματος να παρεμβαίνει στο πρόγραμμα σπουδών. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή τη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι συνιστά κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων και προειδοποίησε με κινητοποιήσεις το υπουργείο.

Ομως δεν είναι οι μόνοι που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Σε ένα μήνα, τα σχολεία ανοίγουν και ήδη το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας έχει καλέσει τα Συντονιστικά να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για τους νέους μεγάλους αγώνες με την έναρξη της χρονιάς, τονίζοντας ότι "πέφτουν έξω όσοι νομίζουν ότι οι μαθητές είπαν την τελευταία λέξη τους. Οι αγώνες μας τη χρονιά που πέρασε ήταν η αρχή". Παράλληλα, οι καθηγητές έχουν προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργείου για εφαρμογή της "αξιολόγησης" σαν "απάντηση" για τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις, καθώς, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα όπως εκείνο ήθελε, το υπουργείο Παιδείας "έβγαλε λάδι" την αντιεκπαιδευτική πολιτική και προσπαθεί να ενοχοποιήσει καθηγητές και σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ