Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάποιοι το προετοίμαζαν για χρόνια

Αν το θέμα των μειονοτήτων και του εθνοτικού προσδιορισμού τους, στην Ελλάδα, ενέσκηψε σαν "κεραυνός εν αιθρία" για ορισμένους, για άλλους, και πιο συγκεκριμένα για εκείνους που έχουν την ισχύ και τη δύναμη να γεμίζουν τους ουρανούς των Βαλκανίων με τα... σύννεφα των επιδιώξεών τους, (αξιοποιώντας τις μειονότητες ως εργαλείο προώθησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" στην περιοχή), ήταν μια από μακρού χρόνου προετοιμαζόμενη εξέλιξη.

Τα στοιχεία που υπάρχουν - και τα οποία εκτός από πολλά σε αριθμό είναι και εξαιρετικά γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ - επιβεβαιώνουν ότι μόνο "φανταστικού - σεναριολογικού περιεχομένου" δεν είναι η παραπάνω προσσέγγιση. Θα αρκούσε ίσως μια υπενθύμιση:

Τι Κόσσοβο, τι... Θράκη!

Δεν είχε αρχίσει καλά - καλά ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και στα τέλη του προηγούμενου Μάρτη, στους "Τάιμς" του Λονδίνου,κάνει την εμφάνισή της μια πληρωμένη καταχώριση. Η καταχώριση, που υπογραφόταν από την αποκαλούμενη ως "Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη",στόχευε σε κάτι πολύ απλό. Να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα στην οποία παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των μειονοτήτων, πρωτίστως της "τουρκικής"...

Με άλλα λόγια τη στιγμή που η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού διατεινόταν ότι η υπεράσπιση των μειονοτήτων στα Βαλκάνια απαιτεί ΝΑΤΟική στρατιωτική δράση, η Ελλάδα καταγγελλόταν σαν χώρα καταπίεσης των μειονοτήτων...

Η χρονική επιλογή για τη δημοσίευση από τους "Τάιμς" (και όχι από οποιαδήποτε εφημερίδα) της συγκεκριμένης δημοσίευσης, τη στιγμή δηλαδή που ο διεθνής ιμπεριαλισμός έσωζε, δήθεν, τα δικαιώματα της μειονότητας των Κοσσοβάρων (βομβαρδίζοντάς τους), δύσκολα γίνεται πιστευτό πως ήταν τυχαία. Αλλωστε, λίγες μέρες μετά ακούσαμε από τους Τούρκους αξιωματούχους - προεξάρχοντος του Ετσεβίτ - ότι και η Τουρκία, το '74, έδρασε στην Κύπρο, όπως έδρασε το ΝΑΤΟ, το '99, στο Κόσσοβο. Για το "καλό", δηλαδή, των μειονοτήτων και την αποτροπή "εθνοκαθάρσεων"...

Ιστορία με πολύ γνωστή... "ιθαγένεια"

Η ιστορία έγερσης θέματος καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και του εθνοτικού προσδιορισμού τους στην Ελλάδα, είναι μια ιστορία διαρκούς επανάληψης. Μια ιστορία στην οποία πρωτοστατούν, γνωστής χρηματοδότησης, πολιτικής επιρροής και ευρωατλαντικής... ιθαγένειας, "ιδρύματα" και "οργανισμοί". Ας παρακολουθήσουμε τη δράση κάποιων από αυτά, στα μόλις δυο - τρία προηγούμενα χρόνια.

Και η ΕΕ στο παιχνίδι
  • Το Νοέμβρη του 1996 στην έκθεση με τίτλο "Ημιτελής Ειρήνη" (!), που συντάχτηκε από τη "Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια" - που με τη σειρά δημιουργήθηκε από το αμερικανικό ίδρυμα Κάρνεγκι και το Ινστιτούτο Ασπεν - η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν αναγνωρίζει μακεδονική μειονότητα και αρνείται το δικαίωμα των μουσουλμάνων να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.

Η αντίδραση της κυβέρνησης - τότε, πριν ο νυν υπουργός Εξωτερικών ανακαλύψει την "πυρίτιδα" - ήταν έντονη.

Ο Δ. Ρέππας χαρακτηρίζει την έκθεση "κακόπιστη", εκφράζοντας "σοβαρότατη ένταση στο περιεχόμενό της... γιατί τέτοιου είδους εκθέσεις βάζουν, τελικώς, δυναμίτιδα αντί να διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεννόηση μεταξύ των λαών της περιοχής και τη συνεργασία των λαών".

Προσέξτε, τώρα, το ακόλουθο σχόλιο με αφορμή την έκθεση:

"Οι "Μεγάλοι" αποκτούν τη δυνατότητα "παρεμβάσεων" και "ελέγχων" στα Βαλκάνια, στην περιοχή που θέλουν να οδηγήσουν σε μια "δεύτερη κατηγορία χωρών" της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Τα "μειονοτικά" ζητήματα προσφέρονται ωραιότατα στους σχεδιαστές της "νέας τάξης", στην πρόθεσή τους να χειριστούν τα Βαλκάνια ως μια "μπανάλ" πάσχουσα περιοχή, που δε θα πρέπει να θεωρηθεί ακριβώς "Ευρώπη"...".

Οχι το σχόλιο δε γράφτηκε στο "Ρ". Γράφτηκε στην "Καθημερινή" στις 8/11. Αναγκαία επισήμανση: Η παρουσίαση της έκθεσης από τους συντάκτες της έγινε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με προεδρεύοντα τον επίτροπο Βαν ντε Μπρουκ...

  • Το Δεκέμβρη του 1996, το θέμα επανέρχεται. Η ετήσια έκθεση της ("αμφιλεγόμενης" κατά σχολιασμούς του αστικού ελληνικού Τύπου) αμερικανικής οργάνωσης "Human Rights Watch" κάνει λόγο για καταπίεση μειονοτήτων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων της "τουρκικής" και της "μακεδονικής".
Εθνική ταυτότητα με... αντιφάσεις
  • Το Γενάρη του 1997 οι εκπρόσωποι της οργάνωσης "Ουράνιο Τόξο", με συνέντευξή τους, σε εφημερίδα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη, κάνουν λόγο για την ύπαρξη και την καταπίεση της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα.

Εκείνες τις μέρες εκτοξεύονται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Λιγότερο Διαδεδομένων Γλωσσών κατηγορίες για "υποκρισία" της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των "γλωσσικών μειονοτήτων" στο έδαφός της.

Από πλευράς του ελληνικού Τύπου γίνεται λόγος για "ανίερη συμμαχία με έντονα ανθελληνικά στοιχεία γνωστών κύκλων των ψευδο - Μακεδόνων και σκληροπυρηνικών της μουσουλμανικής μειονότητας, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αγκυρας".

  • Το Φλεβάρη του 1997 η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,κατά τον συνήθη τρόπο των συντακτών της, παίζει με τις μειονότητες των Βαλκανίων και κάνει λόγο για "μακεδονική μειονότητα" που καταπιέζεται στην Ελλάδα. Λίγες μέρες αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι καταφθάνουν στη χώρα για να ελέγξουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν επαφές με μέλη του "Ουράνιου Τόξου" και της μουσουλμανικής μειονότητας
  • Τον Απρίλη του 1997 τα βέλη προέρχονται απευθείας από το Λευκό Οίκο όσο ακριβώς ευθεία είναι η διασύνδεση της αμερικανικής διπλωματίας με την εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς".Η εν λόγω εφημερίδα ανακαλύπτει "καχυποψία" της Ελλάδας απέναντι στις "θρησκευτικές" και "εθνοτικές μειονότητες" και "απροθυμία" να αναγνωρίσει τη θέση τους στην ιστορία.
  • Το Σεπτέμβρη του 1997, τα "σούρτα - φέρτα" των Αμερικανών στη Θράκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Αμερικανική Επιτροπή (Helsinki Watch) του Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι επισκέπτεται τη Θράκη και τα μέλη της συλλέγουν... πληροφορίες για τη ζωή της μειονότητας, επισκεπτόμενοι τους ηγέτες της προπαγάνδας για την τουρκική εθνοτική συνείδηση της μειονότητας...

Εκείνες τις μέρες έχουμε δυο ακόμα συμβάντα:

Πρώτον, ο υφυπουργός - τότε - Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης συναντάται - χωρίς να συνηθίζεται από το διπλωματικό πρωτόκολλο - με τον εκπρόσωπο της γνωστής για τη δράση της "οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων" "Human Rights Watch".

Δεύτερον, δημοσιοποιούνται και τα πορίσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η επιτροπή καταλογίζει στους Ελληνες "διολίσθηση προς υπερβολικό εθνικισμό ή εθνοκεντρισμό", που μάλιστα τα αποδίδει στην "ισχυρή έννοια της εθνικής ταυτότητας" που έχουν οι Ελληνες...

Αξιοπρόσεκτη η αντίφαση: "Κακό" πράγμα η αίσθηση της εθνικής ταυτότητας, για εκείνους, που - κατά τα άλλα - κόπτονται για το δικαίωμα των μειονοτήτων να αυτοπροσδιορίζουν την εθνική τους ταυτότητα...

Οι βουλευτές ήταν πάντα εδώ....
  • Το Γενάρη του 1998 η Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα έχει την τιμητική της! Οι αυτού εξοχότητες - εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου καταφθάνουν στην περιοχή για να ελέγξουν τις συνθήκες ζωής της μειονότητας και το βαθμό σεβασμού των δικαιωμάτων τους...

Κατά μια σατανική σύμπτωση, λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ι. Τζεμ,έχει δηλώσει πως κατά τα "καπρίτσια" της Ελλάδας, στο κέντρο της Ευρώπης, υπάρχει ένα "γκέτο",στο οποίο - κατά τα λεγόμενά του - έχει στοιβαχτεί "η τουρκική - μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης"...

  • Το Φλεβάρη του 1998 κάνει την εμφάνισή της μια από τις γνωστές εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην έκθεση γίνεται λόγος για την ύπαρξη 50.000 Σλαβομακεδόνων στη Βόρεια Ελλάδα και για την "καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη".

Ομως η είδηση προέρχεται από τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες "ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκ. Γκαλίπ είναι ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων της Δυτικής Θράκης"...

Τα "ΝΕΑ" γράφουν στις 19/2: "Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γκαλίπ εξελέγη πρόεδρος στην Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης... (που) θεωρείται όργανο του προξενείου. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου πήγαν μέλη της να κατηγορήσουν την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση των δικαιωμάτων μουσουλμάνων της Δ. Θράκης ενώ παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και στα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τα οποία συναντήθηκαν στην Αθήνα. Το περίεργο - συμπλήρωναν τα "ΝΕΑ" - είναι ότι οι βρισκόμενοι πίσω από την Επιτροπή "εγκλώβισαν" δυο βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου (σ. σ.: εννοούνταν οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ)".

Τότε ήταν "άρρωστοι". Τώρα;..
  • Τον Αύγουστο του 1998 κατατίθεται στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αίτημα από εκπροσώπους των λεγόμενων Βουλγάρων Μακεδόνων (πρόκειται για την οργάνωση "Ιλίνδεν" που έχει κηρυχτεί παράνομη γιατί η Βουλγαρία τη θεωρεί υπεύθυνη προπαγάνδας για την αυτονόμηση και απόσχιση της νοτιοανατολικής επικράτειάς της),με το οποίο ζητούν να ανακηρυχτεί άκυρη η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, με την οποία το 1913 προσδιορίστηκαν τα σύνορα στα Βαλκάνια, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Τον ίδιο μήνα, όλως τυχαίως, στο Παγκόσμιο Παμμακεδονικό Συνέδριο η 10η Αυγούστου κηρύχτηκε ως "ημέρα ένωσης των Μακεδόνων από όλα τα τμήματα της Μακεδονίας" και ζητήθηκε "να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των Μακεδόνων από όλα τα τμήματα της Μακεδονίας να αποκτήσουν μακεδονική υπηκοότητα, όπου κι αν ζουν" ("Ελευθεροτυπία" 11/8).

Η κυβέρνηση, τότε, δεν έδειχνε τη σημερινή εφεκτική της στάση:

Μάλιστα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στις 13/4, δήλωνε: "Δε θέλω βεβαίως να δώσω μαθήματα σε κανέναν, αλλά νομίζω ότι όλοι αυτοί που επινοούν μειονότητα, είναι άρρωστοι άνθρωποι, άρρωστοι στο μυαλό".

Οσο για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", έχει πάρει θέση ήδη από τον Οκτώβρη του '97, όταν στις 9/10 έγραφε: "Το ξαναλέμε, δεν υπάρχουν Μακεδόνες κατά την εθνικότητα. Οι Ελληνες Μακεδόνες είναι Ελληνες κατά την εθνικότητα, όχι Μακεδόνες".

  • Το Σεπτέμβρη του 1998, με αφορμή της δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, η αποκαλούμενη ως "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας" καλεί τα μέλη της μειονότητας να ψηφίσουν υποψηφίους της μειονότητας, με κριτήριο το ποιοι από αυτούς διακηρύσσουν την τουρκική της συνείδηση.

Τότε η κυβέρνηση αντιδρά και μάλιστα έντονα με τον Δ. Ρέππα να δηλώνει, στις 29/9, ότι "δεν υπάρχουν Τούρκοι υποψήφιοι" και κατηγόρησε κύκλους της τουρκικής προπαγάνδας που θέλει, όπως έλεγε "να παρουσιάσει τη θρησκευτική μειονότητα ως εθνική τουρκική μειονότητα"

Εκτοτε, μάλλον, έχουν αλλάξει μερικά πράγματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ