Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους"

Στο Θέατρο Πέτρας θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις του θεάτρου "ΛΑ ΜΑΜΑ"

Μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρχαία ελληνική τραγωδία από ένα πολυφυλετικό, πρωτοποριακό σχήμα θα έχουν οι κάτοικοι της Αθήνας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ο λόγος για τις τέσσερις παραστάσεις του θεάτρου "ΛΑ ΜΑΜΑ",με τις τραγωδίες "Ηλέκτρα", "Τρωάδες", "Μήδεια",στις 2, 3, 4 και 5Σεπτέμβρη,αποκλειστικά και μόνο στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του δήμου Πετρούπολης. Παραστάσεις, που, όπως είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο Θωμάς Κοτσαμπάς,καλωσορίζοντας εκ μέρους του Δήμου Πετρούπολης την Ελεν Στιούαρτ,ιδρύτρια και διευθύντρια του πρωτοποριακού θεάτρου, "αποτελούν ίσως την κορυφαία στιγμή στη 17χρονη ιστορία του "Φεστιβάλ Πέτρας"". Ιστορία, που σφραγίστηκε και με τις παραστάσεις που έδωσαν το 1985 οι κορυφαίοι σκηνοθέτες Π. Στάιν και Π. Μπρουκ, στο Θέατρο Πέτρας. Αυτό το χώρο επέλεξε και η Ελ. Στιούαρτ ως τον πλέον κατάλληλο για τις παραστάσεις του "ΛΑ ΜΑΜΑ" στην Αθήνα. Είναι η τρίτη φορά, που το θέατρο εμφανίζεται στη χώρα μας.

Προτάσσοντας τα χέρια κι ευχαριστώντας από καρδιάς τους εκπροσώπους του Δήμου Πετρούπολης και του ΕΟΤ για τη συμβολή τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις, η Ελ. Στιούαρτ αναφέρθηκε στον τρόπο παρουσίασης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας από το θεατρικό σχήμα, που διευθύνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραγωδίες θα παρουσιαστούν στα αρχαία ελληνικά, ενώ η συνολική διάρκεια της κάθε παράστασης θα είναι 4.30 ώρες.

"Είμαι έγχρωμη, ίσως όμως πριν 2.000 χρόνια να ήμουν Ελληνίδα. Ισως όλοι τότε να ήμασταν Ελληνες", είπε χαρακτηριστικά η Ελ. Στιούαρτ, αιτιολογώντας την ενασχόλησή της με το αρχαίο ελληνικό δράμα. Οι πρώτες απόπειρές της να το αποδώσει στα αγγλικά ή τα γαλλικά, όπως ανέφερε, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο το πολυφυλετικό "ΛΑ ΜΑΜΑ" αποφάσισε την παρουσίαση των έργων στα αρχαία ελληνικά. Με μια ιδιαιτερότητα όμως, καθώς όπως είπε "επιδιώξαμε να προσεγγίσουμε τον τρόπο που εκφέρονταν στην αρχαία Ελλάδα. Πολλοί μελετητές διαφωνούν με την άποψή μας, όμως καθώς δεν υπάρχει κανείς που να έζησε τότε, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ελεύθερο πεδίο". Κι επειδή, σύμφωνα με την Ελ. Στιούαρτ, "η επικοινωνία τότε δεν εξαρτιόταν μόνο από τη γλώσσα, αλλά και από την έκφραση του σώματος και τους ήχους", οι παραστάσεις του "ΛΑ ΜΑΜΑ" συνδυάζουν "την εκφορά του λόγου με τους ήχους κρουστών, κυρίως τυμπάνων". Μεγαλύτερη τιμή για το θέατρό της είπε δε ότι θεωρεί τις θετικές κρίσεις του Κάρολου Κουν. Οπως είπε η Ελ. Στιούρτ, ο σκηνοθέτης μετά από παράσταση του "ΛΑ ΜΑΜΑ", είχε δηλώσει πως "θα χρησιμοποιούσε πλέον την τεχνική μας, ελεύθερα, και στις δικές του παραστάσεις αρχαίου δράματος". Αναφερόμενη στον πολυφυλετικό θίασο, είπε ότι"αυτό δεν είναι ο στόχος, απλώς συνέβη. Η Ηλέκτρα είναι από την Κορέα. Η Κασσάνδρα είναι Γιαπωνέζα. Στο θίασο συμμετέχουν ηθοποιοί από πολλές χώρες. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μεγάλη, είναι κληρονομιά όλων μας".

Οι παραστάσεις θ' αρχίζουν στις 7μ.μ. Η προπώληση των εισιτηρίων, που κοστίζουν 10.000, 8.000 και 6.000 δραχμές, έχει ήδη αρχίσει από τα ταμεία του "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1) και του δήμου Πετρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ