Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Ανασφαλείς οι εξελίξεις

ΜΟΣΧΑ - του ανταποκριτή μας Βλ. ΜΑΣΙΝ. -

Την αναχαίτιση και την εκδίωξη των περίπου 2000 ένοπλων τρομοκρατών που εισέβαλαν από το όρος Μπότλικ στις ορεινές παραμεθόριες περιοχές της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν, είχε στόχο η αντεπίθεση μονάδων του ρωσικού στρατού αλλά και των ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η κατάσταση ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη και συγκεχυμένη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της εισβολής αυτής των ισλαμιστών ηγούνται δύο άνθρωποι, ο Σαμίλ Μπασάεφ και Αμίρ αλ Χατάμπ,γνωστοί για τις φρικαλεότητες που έχουν διαρπάξει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και την άμεση διασύνδεσή τους με το πιο ακραίο τμήμα των φονταμενταλιστών ισλαμιστών μαχητών, το βαχαμίζμ. Χαρακτηριστικό της τακτικής που ακολουθούν οι ισλαμιστές, είναι ότι όταν κατάλαβαν τα τέσσερα ορεινά χωριά κοντά στο Μπότλικ, εξανάγκασαν σε φυγή τα γυναικόπαιδα - περίπου 2000 άνθρωποι - και κράτησαν τους άντρες ως ομήρους και φυσικά έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Οσο για το φερόμενο ως "Ισλαμικό Συμβούλιο Σούρα της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν" - ένα παράνομο συμβούλιο οπλαρχηγών που προσπαθεί να γίνει η μοναδική δύναμη εξουσίας και των δύο ρωσικών Δημοκρατιών και αντιτίθενται στους νόμιμα εκλεγμένους ηγέτες Α. Μασκάντωφ και Μ. Μαγκομάντωφ - διακήρυξε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι "το ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος του Νταγκεστάν αποκαταστάθηκε, και το ιερό χρέος κάθε μουσουλμάνου είναι να πολεμά όλους τους μη - μουσουλμάνους μέχρι τη στιγμή που θα έχουν πεταχτεί όλοι έξω από το Νταγκεστάν".

Σε κίνδυνο η Ομοσπονδία

Ωστόσο, η εικόνα από τους ίδιους τους αξιωματούχους της Δημοκρατίας δε συνάδει με τις "διακηρύξεις των ισλαμιστών" και εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο λαός του Νταγκεστάν δε θα πολεμήσει ποτέ εναντίον της Ρωσίας, όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Νταγκεστάν και μέλος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μούκου Αλίγεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Μόσχα. "Το Νταγκεστάν δε θα αποσχιστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δε θα υπάρξει πόλεμος όπως ο πόλεμος της Τσετσενίας", είπε ο Αλίγεφ, που επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κάτοικος του Νταγκεστάν μεταξύ των ανταρτών που κατέλαβαν ορισμένες κοινότητες στις ορεινές περιοχές της Δημοκρατίας. "Είναι κυρίως ξένοι: Τσετσένοι, Αφγανοί, Τατζίκοι και Αραβες" είπε, ζητώντας παράλληλα τη λήψη αυστηρών μέτρων, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Νταγκεστάν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των ομοσπονδιακών οργάνων στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το σύνολο της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας εμφανίζεται να ανησυχεί αρκετά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ταραχώδες Νταγκεστάν. Οι συσκέψεις μεταξύ του Προέδρου Γιέλτσιν, του πρώην πρωθυπουργού Στεπάσιν, του διαδόχου του Πούτιν, του υπουργού Αμύνης Ιγκόρ Σεργκέεφ, του υπουργού Εσωτερικών Βλαντιμίρ Ρουσαϊλο και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ανατόλι Κβασίνιν είναι συνεχείς, προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η έκρυθμη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε επιτροπή συντονισμού των αντιτρομοκρατικών ενεργειών που τελικός σκοπός της είναι να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου - όπως στην περίπτωση της Τσετσενίας - να εκδιωχθούν οι εισβολείς τρομοκράτες και να σωθούν οι ζωές των ομήρων στα τέσσερα χωριά που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ