Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ρεκόρ ανόδου με... ζημιές

Παρά τη νέα αύξηση - ρεκόρ χτες του Γενικού Δείκτη, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με ζημιές

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε και χτες στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 2,3% και έκλεισε στις 4.696,91 μονάδες που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση η "απόδοση" του Δείκτη μέσα στη χρονιά ξεπέρασε και το φράγμα του 60%. Το γεγονός αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει τις ανησυχίες που εκδηλώνονται από διάφορους παράγοντες για τον τρόπο που ορισμένοι διαφημίζουν τον χρηματιστηριακό τζόγο, πολύ περισσότερο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρασυρόμενοι από τις διάφορες φήμες προχωρούν σε επικίνδυνα "ανοίγματα". Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικά δύο στοιχεία από τη χτεσινή συνεδρίαση. Πρώτον ότι παρά το γενικό κλίμα ανόδου, 138 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και 146 με πτώση. Δεύτερον, ότι περίπου 30 μετοχές βρέθηκαν στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια της πτώσης του 8%. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για τίτλους που, όπως λέγεται, ανήκουν στην "περιφέρεια", ενώ παρά τη μείωση των τιμών τους έκλεισαν και με δεκάδες χιλιάδες εντολές για πωλήσεις, που τελικά έμειναν ανεκτέλεστες, προκαλώντας έτσι πιέσεις ακόμα και για τη σημερινή συνεδρίαση.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκε και το ύψος των συναλλαγών που έφτασε τα 240 δισεκατομμύρια δραχμές.

Εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί η βασιμότητα ή όχι πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος απογευματινής εφημερίδας, με τίτλο "Μετοχές - "φούσκες" στο Χρηματιστήριο, κλέβουν τον κοσμάκη", διέταξε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Το δημοσίευμα αναφερόταν σε Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης και έκανε λόγο για "περίεργες συναλλαγές στη Σοφοκλέους με τίτλους εταιρίας "φάντασμα" που διεκδικούσε τα πρωτεία της κερδοφορίας".

Πρόκειται για την εταιρία ΑΛΚΑΡ - ΑΕΜΕΤ (πρώην ΕΗΣ) της κατηγορίας των "εταιριών συμμετοχών", η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, "επειδή για σημαντικό χρονικό διάστημα δεν αναπτύσσει ουδεμία σχεδόν δραστηριότητα, τα δε επιχειρηματικά της σχέδια παραμένουν ασαφή, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού". Σημειωτέον ότι η μετοχή της ΑΛΚΑΡ από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 10 Αυγούστου, τελευταία μέρα της διαπραγμάτευσής της, εμφάνισε απόδοση 2.300%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ