Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναποτελεσματικές οι κινήσεις εντυπωσιασμού

Με ημίμετρα και ενέργειες εντυπωσιασμού και μάλιστα σε βάρος των πρατηριούχων δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των υψηλών τιμών των υγρών καυσίμων. Αυτό τονίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι η τιμοληψία που διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να προσανατολίσουν τους καταναλωτές σε συγκεκριμένα πρατήρια, στην πραγματικότητα νομιμοποιεί και διευκολύνει τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρίες εμπορίας, διαμορφώνοντας χαμηλότερες τιμές σε συγκεκριμένα πρατήρια, με στόχο την εξόντωση των βενζινοπωλών. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι τιμές μπορούν να συγκρατηθούν με ουσιαστικά μέτρα και μεταξύ άλλων προτείνουν συγκράτηση των ποσοστών κέρδους των εταιριών, επαναφορά του ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια, ελεύθερη πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της προχτεσινής ανακοίνωσης του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου ότι θα γίνουν τιμοληψίες στα 7.500 πρατήρια όλης της χώρας και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους καταναλωτές, αναμένεται αύριο να φτάσει η πρώτη καταγραφή τιμών στα "Ελληνικά Πετρέλαια", που θα τις επεξεργαστεί και θα κάνει τη σχετική κοινοποίηση.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια για την κυβέρνηση στο θέμα των τιμών των καυσίμων έχουν στενέψει εξαιρετικά, απειλώντας να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό και βάζοντας σε τεντωμένο σχοινί τις κυβερνητικές προσπάθειες για επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ. Ηδη, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι τα περιθώρια μείωσης των ειδικών φόρων στα καύσιμα εξαντλήθηκαν μετά τις πρόσφατες μειώσεις της προηγούμενης βδομάδας. Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης στην προχτεσινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για "συνολική πρόταση του υπουργείου στο θέμα της φορολογίας των καυσίμων" που θα συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τιμές των καυσίμων - που δε φαίνεται διεθνώς να μειώνονται το επόμενο διάστημα, το αντίθετο μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις - θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας υπό τον υπουργό Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των βενζινοπωλών, των εταιριών εμπορίας και των διυλιστηρίων. Από τη μεριά τους οι πρατηριούχοι επαναλαμβάνουν ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια παραπέρα μείωσης του κέρδους τους και εμμένουν στη θέση τους ότι η δυνατότητα μείωσης των τιμών πρέπει να αναζητηθεί στα ποσοστά κέρδους των εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ