Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Μουδιασμένη η αγορά δεκαπέντε μέρες πριν λήξουν

Η υποτονικότητα και η συνεχής μείωση της κίνησης, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη όλο το χρόνο στα μαγαζιά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν στην αγορά αυτή την περίοδο, δεκαπέντε μέρες πριν πέσει επίσημα η αυλαία των φετινών θερινών εκπτώσεων. Η εικόνα που μεταφέρουν οι ίδιοι οι έμποροι και οι εκπρόσωποι των εμπορικών οργανώσεων, χωρίς να μπορούν ακόμα να μιλήσουν για συγκεκριμένα ποσοστά, δείχνει ότι για άλλη μια φορά τα λαϊκά εισοδήματα δεν ήταν αρκετά για να "αναθαρρήσει" κάπως ο εμπορικός κόσμος από την "παγωμάρα" που επικρατεί όλο το χρόνο στην αγορά, πόσο μάλλον για να καλύψουν τις απώλειες όλου του προηγούμενου διαστήματος, που στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου ισοδυναμούσαν με μείωση του τζίρου μέχρι και 40%. Η μικρή κίνηση που φάνηκε να υπάρχει από τους καταναλωτές τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων της θερινής περιόδου, που και φέτος ξεκίνησε νωρίς - νωρίς από την 1η Ιούλη και θα εξαντλήσει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο περιθώρια που είναι δύο μήνες, "πάγωσε" μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ν. Ιωνίας, μιας από τις κατ' εξοχήν εμπορικές συνοικίες της πρωτεύουσας, Δ. Καψάμπελης "πράγματι οι καταναλωτές πραγματοποίησαν κάποιες αγορές τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων, δημιουργώντας μια μικρή κίνηση στην αγορά, ωστόσο αυτό δε συνεχίστηκε". Ο ίδιος τονίζει ότι ακόμα και κατά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων ήταν φανερό ότι οι καταναλωτές προσπαθούσαν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις αγορές τους στα απαραίτητα είδη που αγοράζει κανείς πριν τις διακοπές, που κι αυτές αποσπούν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος, αφού για τις διακοπές δέκα ημερών μιας οικογένειας δε φτάνουν καλά καλά τα επιδόματα αδείας των δύο συζύγων. Από εκεί και έπειτα, συμπλήρωσε, η κίνηση ήταν υποτονική, με αποκορύφωμα αυτές τις μέρες, που έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διακοπές.

Χαρακτηριστικό της ακινησίας που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι οι έμποροι έχουν αναγκαστεί να κατεβάσουν και δεύτερη φορά τις τιμές, στην προσπάθειά τους να τις κάνουν πιο ελκυστικές για τα εισοδήματα των καταναλωτών, βλέποντας τη διστακτικότητά τους να πραγματοποιήσουν αγορές. Οπως μας είπε ο Κ. Βασιλείου,που διατηρεί κατάστημα με αντρικά ενδύματα, "κατέβασα τις τιμές δυο φορές σε δεκαπέντε μέρες μήπως και καταφέρω τουλάχιστον στις εκπτώσεις να βγάλω ένα μέρος από τις απώλειες που έχω όλο το χρόνο". Ενώ, η Ελ. Χαραλαμπίδου παρατηρεί με έμφαση ότι παρά τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι και 60%, οι καταναλωτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη "όχι από τσιγκουνιά, αλλά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα", όπως τονίζει. Μάλιστα, η ίδια σημειώνει ότι "ακόμα και στη μισή τιμή να πουλιέται κάτι, ο κόσμος φτάνοντας στο ταμείο προσπαθεί να κάνει παζάρια μήπως ρίξει κι άλλο την τιμή".

Εξάλλου, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, όπως καταγγέλλουν οι έμποροι, το καθεστώς με τις προσφορές έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό των εκπτώσεων, αφού ουσιαστικά έχει δώσει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν εκπτώσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ούτε λίγο ούτε πολύ όλο το χρόνο, οπότε οι καταναλωτές δεν περιμένουν τις νόμιμες εκπτώσεις όπως παλιότερα. Επιπλέον, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των καταναλωτών τους σπρώχνει στις μεθόδους που εφαρμόζουν τα μεγάλα καταστήματα και οι πολυεθνικές για να αποσπάσουν τα λαϊκά εισοδήματα, εμφανίζοντας χαμηλές τιμές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα, προκειμένου να κάνουν φτηνές αγορές και τα εισοδήματα δε σηκώνουν "πολυτέλειες".

Ετσι, μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες, όσο δηλαδή διαρκούν ακόμη επίσημα οι θερινές εκπτώσεις, οι έμποροι δεν περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις, πολύ περισσότερο που το διάστημα αυτό ως επί το πλείστον είναι και περίοδος διακοπών για τους εργαζόμενους, ενώ και όσοι επιστρέφουν από τι διακοπές ό, τι είχαν να αγοράσουν το αγόρασαν και τα πορτοφόλια πια είναι άδεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ