Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αρνούμαστε μια θεσσαλονίκη των ολίγων

Οσο πλησιάζουμε στο Σεπτέμβρη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όλο και περισσότερο στον τοπικό Τύπο, και στον πανελλαδικό, πυκνώνουν τα άρθρα, τα σχόλια και οι συνεντεύξεις κυβερνητικών παραγόντων για το τι θα εξαγγείλει ο κ. πρωθυπουργός από το βήμα της έκθεσης, τι θα αντιπαρατάξει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πάει λέγοντας.

Αξιοσημείωτη, παράλληλα, δραστηριότητα παρουσιάζουν και κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν το έδαφος ότι δηλαδή ο κ. πρωθυπουργός ανεβαίνει φέτος σε μια Θεσσαλονίκη, όπου συντελείται μια πραγματική κοσμογονία.

Κινητικότητα παρουσιάζεται επίσης και από τη μεριά του κ. δημάρχου Θεσσαλονίκης που πυκνώνει τις παρεμβάσεις για κάποια από τα προβλήματα της πόλης, π. χ. για το ύψος χρηματοδότησης της Θεσσαλονίκης από το ειδικό πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μεταφερθεί το δημαρχείο στο λιμάνι κ. α.

Τα κυβερνητικά επιτελεία, επίσης, έχουν εξαπολύσει μια αριστοτεχνική κλιμακούμενη εκστρατεία να συλλέξουν δήθεν τα προβλήματα της πόλης και των εργαζομένων, γι' αυτό καλούνται εργατικά κέντρα, άλλα σωματεία στο Μαξίμου να εκθέσουν τα προβλήματά τους, για να επιληφθεί ο κ. πρωθυπουργός με την ευκαιρία ανόδου στη Θεσσαλονίκη.

Ολα προετοιμάζονται αριστοτεχνικά, για να έρθει να κάτσει καλύτερα η νέα υποσχεσιολογία του κ. Σημίτη στη ΔΕΘ, καθώς επίσης και ο δικομματικός καβγάς ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να σπείρουν νέες αυταπάτες στους εργαζόμενους, στο λαό, να τους εγκλωβίσουν και να προετοιμάσουν και από το βήμα της ΔΕΘ την υφαρπαγή της ψήφου στις επικείμενες εκλογές.

Η Θεσσαλονίκη κάτω από τις προδιαγραφές του ευρωμονόδρομου και του ΝΑΤΟδρομου που έχουν επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και άλλα μικρότερα κόμματα, αργά αλλά σταθερά αρχίζει να κάνει εμφανή τα σημάδια της προοπτικής που έχουν εδώ και χρόνια προδιαγράψει οι επικυρίαρχοι: κέντρο, δηλαδή, παροχής υπηρεσιών, διαμετακομιστικού εμπορίου με ισχνή παραγωγική βάση. Κάθε βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και μια θριαμβολογία από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Η"κοσμογονία" που συντελείται στη Θεσσαλονίκη έχει να κάνει ακριβώς με την προώθηση αυτής της πολιτικής.

Εχουμε λοιπόν και λέμε:

Εδρο - θριαμβολογίες: για την έδρα του Απόδημου Ελληνισμού, της παρευξείνιας τράπεζας, του ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο), της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Πλησιάζοντας, λοιπόν, στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις θριαμβολογίες για τις παλιές έδρες προστίθενται καινούριες. Οπως για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη. Ο θρίαμβος συνίσταται στο ότι την έδρα την αποσπάσαμε από τη Μαδρίτη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προφανώς για να μη μείνει έξω από το χορό των εδρών και αφήνεται το ΠΑΣΟΚ να νέμεται ανεμπόδιστα τους θριάμβους παρενέβη προχθές και με επιστολή του προς την υπουργό πολιτισμού κ. Παπαζώη, ζητά να οριστεί η Θεσσαλονίκη έδρα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 - 2004.

Εκεί που οι θριαμβολογίες επικεντρώνονται, με ένα κλιμακούμενο μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων, είναι ότι η Θεσσαλονίκη έγινε έδρα του "Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

Λέγεται δε ότι ο κ. πρωθυπουργός θα τονίσει με την ομιλία του στη ΔΕΘ, ιδιαίτερα αυτό το σημείο και σε συνάρτηση με τις άλλες έδρες θα υπογραμμίσει ότι η συμπρωτεύουσα είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο μητρόπολης στα Βαλκάνια.

Ο θόρυβος που δημιουργείται γύρω από αυτό το θέμα σε κάνει να πιστέψεις ότι πάει πλέον, τελείωσαν τα βάσανα τω εργαζομένων και της πόλης. Στην ουσία δεν πρόκειται για εγκατάσταση καμιάς έδρας, πρόκειται για μια υπηρεσία που στην καλύτερη περίπτωση θα απασχολεί 40 - 50 άτομα. Ο προτέκτορας του Κοσσόβου Μπέρναρ Κουνέρ είναι σαφής: "... Είναι όμως σημαντικό και απαραίτητο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ανασυγκρότησης να βρίσκεται στην Πρίστινα, τα συνεργεία με το εργατικό δυναμικό που θα αναλάβουν το έργο θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα μας... ". Σαφής και απόλυτος ο κύριος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Οι κυβερνητικοί όμως, προεξαρχόντων του ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου και του ΥΜΑ - Θ κ. Μαγκριώτη, επιμένουν ότι με την έδρα ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο. Εναπόκειται τώρα στους Θεσσαλονικείς να τον αξιοποιήσουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα στις συνεντεύξεις τους;

Γ. Α. Παπανδρέου:

"Το ΥΠΕΞ θα εμπλέκεται μέχρι ένα σημείο, παραδίνουμε τη σκυτάλη σιγά, σιγά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Μακεδονίας - Θράκης, Ανάπτυξης, πιθανόν Υγείας και Παιδείας...

... Εάν η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη, με γραφεία μελετών, με τους τοπικούς φορείς βιομηχανικών, τουριστικών επιχειρήσεων, των κατασκευών της ΤΑ, να πληροφορήσει αυτές τις επιχειρήσεις... αν αυτά μπορεί να προσφέρει η Θεσσαλονίκη τότε θα γίνει πόλος έλξης". (εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" στις 26 Ιουλίου '99).

Γ. Μαγκριώτης, υπουργός Μακεδονίας - Θράκης:

"Η Θεσσαλονίκη που επιδιώκει το διαφορετικό εξωστρεφή ρόλο τον έχει πλέον κατακτήσει. Είναι έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης της Βαλκανικής και ο βορειοελλαδικός χώρος γίνεται η γέφυρα υλοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής στη Βαλκανική...

... Αμέσως μετά τον ορισμό της έδρας ήρθαν οι εξαγγελίες του κ. Μπερνς για άνοιγμα αμερικάνικου εμπορικού και οικονομικού γραφείου στην πόλη. Και χώρες ακόμα και οι πιο απίθανες σκοπεύουν να ανοίξουν εδώ προξενεία και εμπορικές αποστολές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ετοιμότητα, ωριμότητα και τεχνογνωσία θα είναι καλύτεροι εταίροι των μεγάλων επιχειρήσεων που θα διεκδικήσουν τμήματα του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Θα μπορούν και αυτοτελώς βέβαια να "χτυπήσουν" κομμάτι από την "πίτα", αλλά θα είναι και οι ιδανικοί "οδηγοί" των ξένων επιχειρήσεων" (εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" 14 Αυγούστου '99).

Τι επιμελώς αποκρύβουν;

Αποκρύβουν το ότι η "πίτα" της ανασυγκρότησης έχει μοιραστεί, ότι το κεφάλαιο δε χρειάζεται να βρίσκεται "πλησίον", για να επενδυθεί και ότι η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και την πολιτική της ξόδεψε πολλά για να εισπράξει σαν έπαθλο την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη μιας υπηρεσίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία":

"Οι Ιταλοί αναπτύχθηκαν στο Πετς, όπου βρίσκεται το μεγάλο εργοστάσιο της Ζάσταβα, στο οποίο γίνεται η συναρμολόγηση των φορτηγών IVECO, ιταλικής τεχνολογίας. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ζάσταβα παρέδωσε τα κλειδιά αυτού του εργοστασίου στο διοικητή της ιταλικής δύναμης".

Η κυβέρνηση του αριστερού Ντ' Αλέμα μπορεί να παραχώρησε το Αβιάνο για να εξαπολυθούν οι πιο βάρβαροι βομβαρδισμοί σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, μπορεί όμως και να υπερηφανεύεται ότι εξασφάλισε για την τάξη που υπηρετεί, και με την παρουσία του στρατού της, ένα σημαντικό κομμάτι της "πίτας".

"Οι Γάλλοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Κοσόβσκα Μιτροβίτσα όπου βρίσκονται τα ορυχεία της Τρέτιτσα, καθώς επίσης στο Γκλόγκοβατς όπου υπάρχει το εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων (σιδήρου και νικελίου) Ferronickel.

Ως γνωστόν, στην εν λόγω περιοχή ο όμιλος Μυτιληναίου είχε την εκμετάλλευση των μεταλλείων. Σε αγαστή συνεργασία UCK και Γάλλων οι επενδύσεις του ομίλου θεωρούνται επισφαλείς, διότι λέει έγιναν με την ηγεσία του Μιλόσεβιτς και με χαρισματικούς όρους, άρα πρέπει να τα μαζεύουν. Η γαλλική εταιρία εκμετάλλευσης πολύτιμων μετάλλων CCMM, παράνομα προσπαθεί να αποσπάσει τη διοίκηση των ορυχείων.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σημίτη μπορεί να παραχώρησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, το λιμάνι της Γρίτσας για απόβαση των Αμερικάνων, για να προωθηθεί το αναγκαίο πολεμικό υλικό και τα στρατεύματα κατοχής, δεν μπορεί όμως να υπερηφανεύεται ότι εξασφάλισε, έστω τα ήδη επενδυμένα κεφάλαια της ελληνικής πλουτοκρατίας. Γι' αυτό ακριβώς, επειδή δεν μπορεί να φάει από την καρδιά της "πίτας" αρκείται σε πανηγυρισμούς για ψίχουλα από τα αποφάγια των μεγάλων.

Ούτε καν μεσαίο βιολί στην ιμπεριαλιστική ορχήστρα.

"Οι Γερμανοί αναπτύχθηκαν νοτιοανατολικά όπου βρίσκεται το εργοστάσιο ελαστικών Balkanvelt. Το εργοστάσιο αυτό είχε πριν από τον πόλεμο συνεργασία με την Deutsche Continent, ενώ εξασφάλιζε πρώτες ύλες από την εταιρία Metadore της Τσεχίας στην οποία η γερμανική συμμετοχή ξεπερνά το 60%".

Το τοπίο ξεκαθαρίζει πλέον. Η περίφημη "Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων" έχει προδιαγραφεί και αποτυπωθεί λεπτομερειακά στο λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι προγραμμένα και τα "οφέλη" για τη χώρα και τη Θεσσαλονίκη. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα είναι καταστροφική.

Ηδη, η Ελλάδα πληρώνει υπέρογκα ποσά, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, για να κερδίσει πιθανά μια μερίδα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας. Η δαπάνη της ελληνικής παρουσίας στο Κόσσοβο εκτιμάται σε περισσότερο από 20 δισ. δρχ. το χρόνο (Σχόλιο Κ. Ιορδανίδη, "Καθημερινή" 13 Αυγούστου '99).

Εκείνο που σταθεροποιείται, βαθαίνει και επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή είναι η μετατροπή της σε περιοχή ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας. Αυτή είναι η κυρίαρχη έδρα που επιμελώς αποκρύβουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, των διευθετήσεων στο Αιγαίο και της εγκατάστασης του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, το κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στο Καραμπουρνάκι επεκτείνεται και διευρύνονται οι αρμοδιότητές του. Δε θα υπάγεται πλέον στο στρατηγείο της Νάπολης αλλά της Λάρισας.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει πλέον παγιωθεί σαν η πύλη μεταφοράς στρατευμάτων και πολεμικού υλικού για τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών στη Βαλκανική και στην ευρύτερη Ευρασία.

Η περιοχή της Γρίτσας στο Λιτόχωρο, έχει πλέον επιλεγεί για τις αποβάσεις των Αμερικάνων όποτε και όταν αυτοί εκτιμούν. Την ώρα που σημειώνονται οι θριαμβολογίες για τις ποικιλώνυμες έδρες που εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη, η πόλη ζει, κινείται μέσα στη δική της πραγματικότητα που δεν εξωραϊζεται με τίποτα.

Η ανεργία ξεπέρασε το 18%, στις γυναίκες και στους νέους το 30%. Η κοσμογονία των εδρών δε συνέβαλε ούτε κατ' ελάχιστο στη μείωσή της. Γιατί λοιπόν να επιχαίρουν οι Θεσσαλονικείς;

Οι παραγωγικές μονάδες του νομού απαξιώνονται, φθίνουν, ξεπουλιούνται αντί πινακίου φακής. Μιλάμε για τη ΒΑΛΚΑΝ, την ΑΓΝΟ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, την ΕΛΒΟ, την ΕΚΟ, την ΕΛΛΕΝΙΤ, τη ΔΕΘ, το Λιμάνι, την ΕΥΔΑΘ που ιδιωτικοποιούνται.

Η γεωργική παραγωγή συρρικνώνεται, οι δυνατότητες ανάπτυξής της είναι κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των προστίμων της ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το ρύζι στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η πτώση του τζίρου έφτασε το 10% και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Η αγορά της Θεσσαλονίκης μαραζώνει.

Σ' αυτή την πόλη κάθε Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, η κοροϊδία επαναλαμβάνεται, για έργα που όλο εγκαινιάζονται κι ακόμα γίνονται. Για έργα που έπρεπε ήδη να υπάρχουν από χθες και συνεχώς παραπέμπονται στο 2003 και πάει λέγοντας.

Μιλάμε για το Μετρό, για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου που δεν τελειώνει ποτέ. Για το νερό από τον Αλιάκμονα που ακόμα έρχεται, ενώ επιταχύνουν τα βήματα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΘ, για το αιώνιο έργο της Εγνατίας. Για το "Θρυλικό" Νοσοκομείο των Δυτικών Συνοικιών που βάλθηκαν να το λειτουργήσουν κλείνοντας, αποδυναμώνοντας τα υπάρχοντα ήδη νοσοκομεία και κλινικές.

Γιατί άλλωστε να ντρέπονται γι' αυτές τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, αυτοί δεν ντρέπονται να λένε ότι προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σκοτώνουν, όπως έκαναν με τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, σε τέτοια δευτερεύονται ζητήματα θα έχουν αναστολές;

Πώς μπορεί να έχουν αναστολές αυτοί που ενώ συνήργησαν με την αποστολή στρατευμάτων, στην εθνοκάθαρση, από τον "UCK", των Σέρβων, βγαίνουν τώρα και διαμαρτύρονται;

Δεν είναι θέμα προσώπων. Η πολιτική τους είναι ανάλγητη. Η αναλγησία έγκειται στο ότι αυτή η πολιτική εξασφαλίζει κέρδη, πλούτο σε λίγους και δυσκολίες, φτώχεια, προβλήματα στους πολλούς. Αυτό γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Εδρες, έργα, υποδομές, προσανατολισμοί για το συμφέρον των λίγων, εξασφάλιση των καλύτερων προϋποθέσεων για την αύξηση του πλούτου των λίγων, κύρια μέσα από υπηρεσίες και τζόγο. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι καμιά επένδυση ουσιαστική στον πρωτογενή τομέα δεν έχει γίνει εδώ και 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη; Απεναντίας, όπως γράφτηκε στον τοπικό Τύπο η επένδυση που είναι επί θύραις στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή για τον ιππόδρομο, προϋπολογισμού πάνω από 100 δισ. δρχ. Πόλεμος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για τον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η επένδυση που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και η περιοχή;

Αρνούμαστε λοιπόν, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, αυτό το μοντέλο της βαρβαρότητας, που εγκαινιάζεται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ απ' τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Σ' αυτή την πόλη δεν υπάρχουν μόνο δρόμοι, μετρό, κτίρια, εκθέσεις, τράπεζες και άλλες υποδομές. Σ' αυτή την πόλη ζούνε άνθρωποι.

Δεν αποδεχόμαστε: μια Θεσσαλονίκη που η ανεργία ξεπέρασε το 18% και συνεχώς ανεβαίνει, στους νέους και τις γυναίκες ξεπέρασε το 30%.

Ονειρευόμαστε και παλεύουμε για μια Θεσσαλονίκη που οι άνθρωποι θα έχουν μόνιμη, σταθερή και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, με συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα, με δωρεάν περίθαλψη, με μέριμνα για τα γηρατειά.Δεν αποδεχόμαστε μια Θεσσαλονίκη που οι παραγωγικές της μονάδες φθίνουν και ξεπουλιούνται, κλείνουν και οι εργάτες εκλιπαρούν στις πλατείες και στους δρόμους για να πάρουν τα δεδουλευμένα.

Αρνούμαστε να αποδεχτούμε μια πόλη, στην οποία πάνω από το 30% των παιδιών μας πετάγεται έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία από τα 15 χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει άφθονο, φθηνό, εργατικό δυναμικό.

Αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στα εγκαίνια μιας πολιτικής που δαπανά χρήματα για να συμμετέχει σε βομβαρδισμούς ενός κυρίαρχου κράτους, σε δολοφονίες αμάχων, παιδιών και γερόντων, σε εξοπλισμούς τρισεκατομμυρίων, για να πλουτίζουν οι πολυεθνικές, σε δαπάνες πάνω από 20 δισ. το χρόνο για να στέλνει εκστρατευτικά σώματα στη Βαλκανική και σε άλλα σημεία του πλανήτη, και την ίδια ώρα, επικαλούμενη την είσοδό της στην ΟΝΕ δεν έχει χρήματα για να ξαναδουλέψει η ΒΑΛΚΑΝ, να μην ξεπουληθεί η ΑΓΝΟ, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, η ΕΛΛΕΝΙΤ, η ΕΛΒΟ κ.ά., δεν έχει χρήματα για δωρεάν παιδεία για όλους, για σωστή δωρεάν υγεία, περίθαλψη, να αυξήσει τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις. Ο κ. πρωθυπουργός απ' αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ δε θα πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι κόστισε η συμμετοχή της χώρας, σ' αυτό τον βρώμικο πόλεμο; Και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό; Αρνούμαστε τους ψεύτικους πανηγυρισμούς, τις "θριαμβολογίες" για τη Θεσσαλονίκη των προοπτικών, επειδή η πόλη έγινε "Εδρα της Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

Τέτοιες θριαμβολογίες είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν όταν η Θεσσαλονίκη έγινε έδρα του Απόδημου Ελληνισμού, της Παρευξείνιας Τράπεζας, απέκτησε χρηματιστήρια, έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Θεσσαλονίκη όμως είναι αυτό που ζουν οι εργαζόμενοι, και όχι αυτό που περιγράφανε οι θριαμβολογίες τους.

Η Θεσσαλονίκη πράγματι έγινε κέντρο διείσδυσης στην "ενδοχώρα των Βαλκανίων". Εγινε όμως, ανοίγοντας το λιμάνι, το οδικό της δίκτυο, για να περάσει η πιο βάρβαρη και ωμή επιχείρηση που γνώρισε ο κόσμος σε βάρος κυρίαρχου λαού.

Η Θεσσαλονίκη, ύστερα από τις εξελίξεις στο ζήτημα του Αιγαίου, αποτελεί πλέον το σταθερό, μόνιμο, διευρυνόμενο νότιο κέντρο της υποστήριξης των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Δεν είναι μοιραίο να ζούμε όπως έχουν αποφασίσει οι μονοδρομιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια άλλη ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων, σε συνεργασία με όλους τους λαούς, στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους. Απαιτείται όμως να δημιουργηθεί η πολιτική προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος αυτός: Κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης, ισχυρό ΚΚΕ.

Ενα Μέτωπο που θα αντιστέκεται στις επιλογές των πολυεθνικών, θα βάζει εμπόδια στο δρόμο τους, θα προκαλεί ρήγματα στην πολιτική τους.

Χρέος όλων αυτών των δυνάμεων είναι, απ' αφορμή και τα εγκαίνια της 64ης ΔΕΘ, να εγκαινιάσουν την απαρχή των αγώνων με ταξικά χαρακτηριστικά, αγώνων που θα είναι απαραίτητοι, για να ανοίξει ο δρόμος, για μια άλλη Θεσσαλονίκη σε μια άλλη Ελλάδα.

Χρήστος ΚΟΦΦΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ