Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ στα δικά μας εγκαίνια των νέων αγώνων

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να πάρουν τη θέση τους στο αγωνιστικό προσκλητήριο

Σε ένα νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχωρούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ενώ παίρνει ακόμα πιο αντιδραστικό χαρακτήρα στο όνομα της τελικής ευθείας προς τον "εθνικό" στόχο της ΟΝΕ, ταυτόχρονα επιχειρείται να "φτιασιδωθεί", προκειμένου να ικανοποιηθούν προεκλογικές σκοπιμότητες. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του αγωνιστικού αναβρασμού. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο,με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, απ' το βήμα της οποίας ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 2000, διοργανώνει μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στην πόλη.

Τη βδομάδα που πέρασε, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για τη χάραξη της πολιτικής της για το επόμενο διάστημα και βεβαίως με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Παράλληλα και προκειμένου να δείξει μια νότα "κοινωνικής ευαισθησίας" και... διαλόγου, είχε συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες όμως δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση για τους εργαζόμενους, οι οποίοι κλήθηκαν ουσιαστικά να αποδεχτούν τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές.

Στο μεταξύ εντείνονται οι ρυθμοί προετοιμασίας του συλλαλητηρίου και αναμένεται η εξαγγελία και νέων κινητοποιήσεων. Μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων το ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενο γνήσια στα συμφέροντα των εργαζομένων και στις σύγχρονες ανάγκες τους, προβάλλει σαν άμεσους στόχους πάλης: Την προστασία των ανέργων (διπλασιασμός επιδόματος και χρόνου επιδότησης), κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας από το πλιάτσικο των ιδιωτικοποιήσεων, την καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με αύξηση αποδοχών, αφορολόγητο όριο 3,5 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, πραγματικές αυξήσεις στα λαϊκά εισοδήματα, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μας δήλωσε σχετικά: "Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου με πολλούς τρόπους και μέσα από πολλά κανάλια έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν την αντιλαϊκή πολιτική και χειροτερεύουν τους όρους διαβίωσης των εργαζομένων. Ετσι έχουμε τη λιτότητα να οδηγεί σε εξαθλίωση. Εχουμε την παιδεία, την υγεία να διαλύονται και να ιδιωτικοποιούνται. Εχουμε την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια να οδηγούνται σε τέλεια υποβάθμιση και διάλυση. Οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχουν συμφωνήσει με τον γενικό στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, την ΟΝΕ και γι' αυτό και συναινούν διά της σιωπής ή ενεργά σε αυτή την κατάσταση. Το ΠΑΜΕ, ο μόνος ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκεται κοντά στον εργαζόμενο και τα προβλήματά του, αναδείχνεται ως εκείνη η δύναμη που έχει και χρέος και υποχρέωση να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στην κατεύθυνση να ανατραπεί συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά οργανώνει τα μέτωπα των εργαζομένων, έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ανάγκης της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων. Αυτή την περίοδο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και θα κάνει την πρώτη δυναμική εμφάνιση στη νέα συνδικαλιστική χρονιά με μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη για να σηματοδοτήσει την έναρξη έντονων μετωπικών αγώνων για την απόκρουση της αντεργατικής - αντιασφαλιστικής επίθεσης".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διήμερο αγωνιστικών εκδηλώσεων (2003-08-19 00:00:00.0)
Διαρκής ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους δρόμους του αγώνα (2002-09-04 00:00:00.0)
Κεντρικό πολιτικό γεγονός το αυριανό συλλαλητήριο (2001-09-07 00:00:00.0)
Αγωνιστική ενότητα κι αντίσταση! (1999-12-17 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση (1999-12-03 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συντονισμός (1999-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ