Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια καταξίωση

Την 4η θέση στον κόσμο η Ελλάδα. Χρυσό μετάλλιο η Τζελίλη, "ασημένιος" ο Γκατσιούδης

Οχι, δεν είναι όνειρο. Είναι πλέον πραγματικότητα... Η Ελλάδα είναι η τέταρτη δύναμη στον κόσμο στον κλασικό αθλητισμό! Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης είναι πλέον παρελθόν αλλά σίγουρα για τη χώρα μας θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η διοργάνωση που καταξίωσε τον ελληνικό στίβο σε όλο τον κόσμο.

Τα 6 μετάλλια, εκ των οποίων τα δύο χρυσά, έφεραν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης αφήνοντας πίσω της παραδοσιακές δυνάμεις του στίβου όπως η Κούβα, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γαλλία. Κάτι που πριν μερικά χρόνια φάνταζε άπιαστο όνειρο. Ομως τα πράγματα άλλαξαν άρδην φέτος. Η άνοιξη του ελληνικού στίβου είναι πλέον γεγονός...

Ιδανικό φινάλε

Η πλέον επιτυχημένη παρουσία του ελληνικού στίβου σε παγκόσμιους αγώνες είχε και το κατάλληλο φινάλε. Μέχρι την τελευταία μέρα των αγώνων οι Ελληνες αθλητές έδωσαν τα πάντα προκειμένου να ανεβάσουν όσο το δυνατόν ψηλότερα τη χώρα μας.

Την τιμητική τους αυτή τη φορά είχε το ακόντιο, όπου η χώρα μας εκτοξεύτηκε στα ψηλά σκαλοπάτια με την Μιρέλλα Μανιάνι - Τζελίλη να στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια και τον Κώστα Γκατσιούδη να παίρνει το ασημένιο μετάλλιο.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια από την αρχή έδειξε τα δόντια της (βολές στα 62.41 και 66.33) και με την τρίτη της προσπάθεια καπάρωσε το χρυσό μετάλλιο αφού έστειλε το ακόντιο να καρφωθεί στα 67.09. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ρωσίδα Σικολένκο με 66.37, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε η μεγάληαντίπαλος της Τζελίλη, η Νορβηγίδα Χάντεσταντ, με 66.06.

"Τι να πω; Μόνο η συμμετοχή σε έναν τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος αποτελεί σημαντική διάκριση, φανταστείτε το χρυσό μετάλλιο. Αυτή τη φορά δε διέψευσα τις προσδοκίες και ευχαριστώ τον προπονητή μου Βασίλη Κοκκόλη που πίστευε σε μένα και ότι μπορώ να κατακτήσω την πρώτη θέση", δήλωσε πανευτυχής μετά την επιτυχία της η Μιρέλλα Τζελίλη.

Ενα σκαλοπάτι ψηλότερα ο Γκατσιούδης

Αλλον φοβόταν άλλος του την έκανε του Κώστα Γκατσιούδη. Ο Ελληνας πρωταθλητής φοβόταν τον μεγάλο αντίπαλό του Γιαν Ζελέζνι (τρίτος με 87.67) ότι μπορεί να του στερήσει το χρυσό μετάλλιο, τελικά όμως του το στέρησε ο Φινλανδός Παρβάινεν. Ο πρωταθλητής από το Διδυμότειχο με καλύτερη βολή στα 89.18 κατείχε την πρώτη θέση μέχρι την τέταρτη προσπάθεια. Ομως ο Φινλανδός αθλητής κατάφερε στην προτελευταία προσπάθειά του να πιάσει τα 89.57 και έτσι ο Γκατσιούδης... αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο της δεύτερης θέσης.

"Τρίτος το '97 δεύτερος φέτος, τότε λογικά του χρόνου στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ θα είμαι στην πρώτη θέση", δήλωσε ο Ελληνας πρωταθλητής, που, παρά τη σχετική πικρία για την απώλεια του χρυσού μεταλλίου, φάνηκε ικανοποιημένος από την εμφάνισή του. "Σίγουρα ακόμα και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα είμαι ικανοποιημένος. Φοβόμουνα τον Ζελέζνι αλλά τελικά μου την έφερε ο Φινλανδός", τόνισε ο Γκατσιούδης.

Η... κατάρα της σκυτάλης

Για άλλη μια φορά συνεχίστηκε η κακή παράδοση, που θέλει τις ομάδες της σκυταλοδρομίας να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν αξιόλογη εμφάνιση. Στα 4Χ100 τόσο η ομάδα των ανδρών όσο και αυτή των γυναικών ακυρώθηκε και αποκλείστηκαν από τον τελικό. Αυτή που έσωσε πάντως τα προσχήματα ήταν η ομάδα των 4Χ400, αποτελούμενη από νεαρούς αθλητές (Ιακωβάκης - Σαρρής - Γκούσης - Ντούπης), που κατέλαβε την έβδομη θέση στα προκριματικά σημειώνοντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 3.04.07 (το παλιό ήταν 3.04.03).

Χατ τρικ ο Κίπκετερ

Για άλλη μια φορά ο πολιτογραφημένος Δανός Ουίλσον Κίπκετερ δεν άφησε κανέναν να του κλέψει την πρώτη θέση στο αγώνισμα των 800μ, κατακτώντας το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο Κίπκετερ, που αυτή τη φορά είχε πιο δύσκολο έργο σε σχέση με το παρελθόν, κατάφερε να νικήσει στο νήμα τον Νοτιοαφρικανό Σέπενγκ κάνοντας χρόνο 1.43.30.

Στα πρόσωπα που ξεχώρισαν στις τελευταίες μέρες των αγώνων συγκαταλέγεται και ο Μορίς Γκριν, που κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, αυτή τη φορά με την ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ100.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ