Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινδυνεύει να κλείσει

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα πιο μεγάλα εθνογραφικά Μουσεία της χώρας μας με πολυδιάστατη προσφορά στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας, κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς στέγη. Η ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι η αιτία της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η οποία απειλεί με συρρίκνωση ακόμη και με διακοπή της λειτουργίας του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, το νέο κτίριο που ανεγείρεται, για να στεγάσει τις συλλογές του και να αναπτύξει τη δραστηριότητά του, κινδυνεύει άμεσα να μην περατωθεί, καθώς παραμένει εδώ και δύο χρόνια ημιτελές. Εκκρεμεί η Γ Φάση κατασκευής και αποπεράτωσής του και το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το Β ΠΕΠ Θεσσαλίας από το οποίο χρηματοδοτείται. Ετσι, η μεταστέγαση του Μουσείου στο νέο κτίριο στη συνοικία Χαραυγή, που θα αποτελούσε ανάσα στο κτιριακό πρόβλημα και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της μικρής επιχορήγησής του από το ΥΠΠΟ, κινδυνεύει να ματαιωθεί.

Οι εκπρόσωποι του Μουσείου, σε ανακοίνωσή τους, καλούν "το υπουργείο Πολιτισμού να κινηθεί άμεσα για την απεμπλοκή της αποπεράτωσης του κτιρίου του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας" και επισημαίνουν ότι το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, που αποτελεί ένα ίδρυμα με καταξιωμένη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας "απειλείται με συρρίκνωση, αν δε λυθεί το ζωτικής σημασίας πρόβλημα στέγασής του".

Σημειώνουμε ότι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συλλέγει, συντηρεί, μελετά και διασώζει τις μαρτυρίες και τα αντικείμενα του υλικού βίου, επιτελώντας σημαντικό έργο, στον τομέα της διάσωσης του παραδοσιακού πολιτισμού και της πρόσφατης ιστορίας. Οι συλλογές του αριθμούν, σήμερα, περίπου οκτώ χιλιάδες αντικείμενα του παραδοσιακού και αστικού παραδοσιακού προβιομηχανικού βίου. Επίσης, περιλαμβάνουν έργα της εκκλησιαστικής τέχνης, παλαιά χαρακτικά και χάρτες, παλαιές φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, καθώς και έργα εικαστικά σύγχρονων καλλιτεχνών, με θέματα από τη θεσσαλική παράδοση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ