Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η θλίψη του Βάνια

Είναι φυσικό ο "Ο Θείος Βάνια" του Αντρέι Μιχάλκοφ - Κοντσαλόφσκι να κλέβει την αποψινή τηλεοπτική παράσταση. Στις 24.00 θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-3 η αριστουργηματική αυτή σοβιετική ταινία του 1971, που είναι μια κινηματογραφική μεταφορά του κορυφαίου θεατρικού έργου του Αντον Τσέχοφ,με πρωταγωνιστές τους: Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, Σεργκέι Μπονταρσούκ.

Η υπόθεση είναι γνωστή. Ο Ιβάν, ο γνωστός σε όλους ως θείος Βάνιας, ζει στην επαρχία μαζί με την κόρη της πεθαμένης του αδελφής του και αγωνίζεται απελπισμένα να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το οικογενειακό κτήμα τους, για είναι σε θέση να στέλνει και το τελευταίο ρούβλι στο γαμπρό του. Τον λαμπρό καθηγητή, τον άνθρωπο του πνεύματος, που ζει μαζί με τη νεαρή δεύτερη σύζυγό του στη Μόσχα. Ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια θυσιάζονται στην πραγματικότητα. Στερούνται τα πάντα, δουλεύουν σαν σκλάβοι και δίνουν όλη τους την ψυχή για ένα κοινό σκοπό: Για να είναι ευτυχισμένος ο πατέρας της Σόνιας, ο άνθρωπος με το πνευματικό ανάστημα. Ετσι πιστεύουν και οι δύο. Ομως, όταν μετά από χρόνια ο κύριος καθηγητής θα καταδεχτεί να περάσει μερικές μέρες στην εξοχή με τον πεθερό του και την κόρη του, τότε θα αποκαλυφτεί. Δεν είναι παρά ένας ματαιόδοξος, κενόδοξος, ένας αχάριστος γεροεγωιστής και τίποτε περισσότερο. Η πίκρα και η απογοήτευση θα πλημμυρίσουν την ψυχή του Βάνια και θα αναλογιστεί τα χρόνια που τόσο άδικα και άσκοπα ξόδεψε...

Από το MEGA στις 22.30 "Wolf" του Μάικ Νίκολς.

Ενας μεσόκοπος διευθυντής εκδόσεων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Κάποιο βράδυ ένας λύκος θα τον δαγκώσει και σιγά σιγά θα αρχίσει να αλλάζει συμπεριφορά. Οι αισθήσεις του θα γίνουν οξείες, αλλά και το πρόσωπό του, το δέρμα του αλλάζουν. Γίνεται ένας λύκος. Ενας τρομερός εφιαλτικός λύκος. Η ταινία θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ με πολλά στοιχεία κοινωνικής σάτιρας, δυστυχώς όμως δεν είναι. Ο Τζακ Νίκολσον, που πρωταγωνιστεί, χάνει μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξει ένα πρόσωπο εξαιρετικά δικό του. Στην πραγματικότητα, όμως, δυστυχώς με τις γκριμάτσες του καταντά αστείος. Παρ' όλα αυτά η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00 "Το τρελό Σαββατοκύριακο του Μπέρνι" του Τεντ Κότσεφ. Δυο νεαροί υπάλληλοι κάποιας ασφαλιστικής εταιρίας ανακαλύπτουν μια μεγάλη απάτη γύρω από μια ασφάλεια ζωής και αποφασίζουν να εντυπωσιάσουν τον εργοδότη τους και να επιτύχουν την επαγγελματική τους άνοδο. Πραγματικά ο Μπέρνι, ο εργοδότης τους, τους συγχαίρει και τους προσκαλεί σε ένα μεγάλο πάρτι που δίνει στην παραθαλάσσια έπαυλή του. Ομως ο Μπέρνι είναι ο ίδιος ο εγκέφαλος της απάτης και έχει πάρε - δώσε με τη Μαφία και τα ναρκωτικά. Κανονίζει λοιπόν να έρθει ένας εκτελεστής για τους δυο νεαρούς. Η Μαφία, με τη σειρά της, αποφασίζει να ξεφορτωθεί τον ενοχλητικό Μπέρνι, γιατί τον θεωρεί καμένο χαρτί. Μια δροσερή, μαύρη κωμωδία με αμερικάνικο χιούμορ. Παίζουν οι: Αντριου Μακ Κάρθι. Τζόναθαν Σίλβερμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ