Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνες και Ινδοί δεξιοτέχνες

Μπορεί η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ινδία να αριθμεί σε χιλιάδες, όμως δεν είναι λίγα αυτά που ενώνουν τους μουσικούς πολιτισμούς των δύο χωρών. Η μουσική γέφυρα μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, αν και ουσιαστικά έμεινε ανεξερεύνητη, δε διακόπηκε ποτέ εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ειδικά στην περίπτωση της βορειοϊνδικής κλασικής και της ηπειρώτικης παράδοσης τα κοινά σημεία είναι πολλά, όπως η σημαντική θέση που κατέχουν οι πεντατονικές σκάλες, η μεγάλη σημασία του αυτοσχεδιασμού, η κοντινή αίσθηση του ήχου μεταξύ των δύο λαών και ο αυστηρός και πολυετής προφορικός τρόπος εκμάθησης μέσα σε κλειστές ομάδες, συνήθως οικογένειες. Πρόκειται για μουσικές που έχουν σκοπό την κάθαρση και την αναγέννηση τόσο των καλλιτεχνών, όσο και του συμμετέχοντος κοινού.

Μια σπάνια συνάντηση στα σταυροδρόμια αυτών των δύο αρχαίων μουσικών παραδόσεων, η οποία, μάλιστα, θα πάρει τη μορφή περιοδείας, θα μας προσφέρει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Ο λόγος για τη σειρά συναυλιών με τίτλο "Ελληνες και Ινδοί" και "οδηγούς" τον κορυφαίο του ηπειρώτικου κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά,τον αδελφό του Αχιλλέα Χαλκιά,επίσης σπουδαίο σολίστα στο βιολί, τον δικό μας πλέον Ρος Ντέιλι (κρητική λύρα) και πέντε Ινδούς μουσικούς, τους: Daya Shankar (shenai - ινδικός ζουρνάς, από τους σημαντικότερους σολίστ του οργάνου αυτού στην Ινδία), Rakesh Chaurasia (bansuri - φλάουτο από μπαμπού), Rabindra Goswami (sitar), Deva Shish Dey (τραγούδι, φωνητικά) και Shubankar Banerjee (tabla), ένας από τους πέντε κορυφαίους μουσικούς κρουστών της Ινδίας.

Η πρώτη συναυλία αυτής της πολλά υποσχόμενης μουσικής συντροφιάς θα πραγματοποιηθεί σήμερα (9.30μ.μ.), στο Κάστρο Κούλε, στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ αύριο (9.30μ.μ.) θα δοθεί στα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου). Η περιοδεία του σχήματος, η οποία θα συνοδευτεί και από την ηχογράφηση δίσκου, θα συνεχιστεί με σταθμούς: το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη (9/9), τη Θεσσαλονίκη ("Φεστιβάλ Γαία", Στρατόπεδο Κόδρα, 10/9), τα Γιάννενα (Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ, 12/9), στη Λάρισα (Κηποθέατρο Αλκαζάρ, 13/9) και στο Βόλο(Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας, 15/9).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ